Travel Guide: de hidden gems van Leipzig

by Imke Walenberg

Stap je in Amsterdam op de ICE, dan sta je binnen 8 uur in de Duitse stad Leipzig, gelegen in de deelstaat Saksen. Leipzig wordt ook wel het ‘nieuwe Berlijn’ genoemd (want er zijn tal van bijzondere, verborgen, hippe pareltjes te vinden), maar is vooral en nog steeds bekend als muziekstad. Zo werkte Bach ruim 25 jaar in de stad en ligt hij begraven in de Thomaskerk in het centrum van Leipzig. Werd Wagner er gedoopt in een kerk en bespeelde Mozart er het orgel. Niet vreemd dat daardoor de meerderheid van de toeristen 50+ is. En dat is zonde, ontdekten wij pas geleden, want er zijn tal van hippe hidden gems in Leipzig. Leipzig is dan ook de perfecte stad als je op zoek bent naar een pure ervaring (onaangetast nog door het toerisme), naar een boeiende trip vol historische verwijzingen en naar een vat vol inspiratie en kunst. Onze hidden gems onder elkaar én alvast een visueel voorproefje:

ART

Paris Syndrom – GfZK
Gelegen aan het mooie Johannapark ligt de Galerie für Zeitgenössische Kunst (GfZK), het museum voor moderne en hedendaagse kunst. Sinds 2011 kan je ook ‘in het museum’ slapen. Dat wil zeggen dat ze twee voormalige kunstenaarsateliers in het naastgelegen gebouw hebben omgebouwd tot hotelappartementen. En dat natuurlijk in stijl van het museum. Zo sliepen wij tijdens ons verblijf in Leipzig in het appartement met de naam Paris Syndrom. Mocht je nog nooit van dit syndroom hebben gehoord (het bestaat echt!): het is een extreme vorm van cultuurshock die veelal Japanners treffen wanneer ze Parijs bezoeken. Doordat ze een sterk geïdealiseerd beeld hebben van Parijs, door de films, foto’s en schilderijen die ze hebben gezien, worden ze hevig teleurgesteld bij aankomst door hun hoge verwachtingen. Een Japanse psychiater, woonachtig in Frankrijk, gaf de aandoening vervolgens de naam Paris Syndrom. De hotelkamer heeft allemaal verwijzingen hiernaar. Zo staat er een Louis Vuitton bank, maar is de merknaam verkeerd gespeld. Aan de muren hangen foto’s van gebouwen kenmerkend voor Parijs, maar die niet daadwerkelijk daar staan (zoals een foto van de Eiffeltoren die staat in Las Vegas). Erg geestig gedaan, ook omdat je pas na verloop van je verblijf de ‘grapjes’ van de kunstenaar opvallen.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Taalgrapje in de hotelkamer, passend bij het thema ‘Paris Syndrom’

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Spinnerei
De Spinnerei is een oude katoenfabriek, die begin 1900 uitgroeide tot de grootste katoenspinmolen op het vasteland van Europa. Op het terrein van ongeveer 12 hectare staat niet alleen de fabriek, maar ook een tuin, arbeidersflats en een kinderdagverblijf. Katoen wordt er lang niet meer geproduceerd; aan het begin van de jaren negentig kreeg kunst de overhand binnen de spinnerij en inmiddels hebben zich meer dan 80 professionele kunstenaar op het terrein gevestigd. In de elf galerijen en tentoonstellingsruimten wordt er daarnaast de kunst uit Leipzig en de hele wereld getoond.

Lees ook:  6 x winterse charme in Brabant

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Kunstkraftwerk
Op 5 minuten loopafstand van de Spinnerei zit, in een voormalige warmtekrachtcentrale, Kunstkraftwerk. Waar ooit (tussen 1863 en 1992) energie werd opgewekt, kan je jezelf nu onderdompelen in een multimediale kunstwereld. Licht, kleur en geluid worden door creatieve technici gecombineerd met de sfeer en architectuur van het gebouw. Het is goed ronddolen door het grote pand, waar je in elke nieuwe ruimte weer wordt verrast door een nieuw visueel spektakel. Zeker de 5 minuten wandeling waard als je toch al bij de Spinnerei langs gaat.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Museum der bildenden Künste (MdbK)
Nog meer kunst… En zeker eentje die je ook niet mag overslaan. Dit museum werd al in 1848 opgericht en zat sinds 1858 in een prachtig pand aan de Augustusplatz. Door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw jammer genoeg grotendeels verwoest. Het was pas in 2004 dat het weer een nieuwe en permanente locatie kreeg in een imposant, modern kubusvormig gebouw gelegen aan de Sachsenplatz. De collectie gaat van Middeleeuwen tot aan de Moderne tijd. Voor ieder wat wils zou je kunnen zeggen. Toen wij er waren was er onder andere de tijdelijke expositie Virtual Normality. Een confronterende expo over de mogelijkheden, maar vooral ook de beperkingen die social media opleveren. Met name met betrekking tot vrouwen/het vrouwbeeld.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

FASHION

Pussy GALORE
Een kleine, maar niet te missen winkel (er staat een knalgroene paspop buiten) gelegen in Südplatz. Binnen kan je funky, moderne dameskleding kopen van merken als ATO Berlin en King Louie.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Deepmello & friends
Het label Deepmello heeft de slogan “slow fashion & fine living” voor zichzelf bedacht en is een moderne, urban concept store in het westen van Leipzig. Ze staan vooral bekend om hun producten gemaakt van speciaal ontwikkeld (en duurzaam) rabarberleer. Maar daarnaast kan je hier ook fashion-items, accessoires en interieurproducten van andere merken vinden.

Lees ook:  Hello, I'm Local

Mrs. Hippie
Als er één ding is dat er in overvloed is in Leipzig, dan is het wel tweedehands, vintage spullen. Zo ook bij Mrs. Hippie. Mrs. Hippie is daarin ook een beetje een pionier, want het was één van de eerste winkels die vintage, subculturele collecties ging verkopen. Hier ga je zeker vintage pareltjes vinden! Nice to know: om de hoek kan je Feinkost & Loffelfamilie bewonderen. Een bijzondere retro neonreclame van de hongerige ‘lepelfamilie’. Met een kleine gift die je kan doneren via de 0900 LOEFFEL-hotline kun je ze zelfs even laten opflitsen.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

FOOD

Shredderei Café & Bastl Boards
Gelegen in Tapetenwerk, een industrieel gebouw daterend uit 1872, ligt dit fijne koffie-pareltje. Naast koffie drinken en heerlijke vegan taartjes eten, kan je hier ook vintage kleding én skateboards shoppen. Leuk is dat een groot deel van de collectie skateboards ook ter plekke gemaakt worden. Je kan het productieproces (op aanvraag) helemaal bekijken. Inclusief de toffe indoor mini-ramp waar ze de boards testen.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Pilot
Een fijn eetcafé-plus, waar je in een ongedwongen sfeer een goed gevulde salade of lekker stukje vlees kan eten. Zeer centraal gelegen, waardoor het een perfecte uitvalsbasis is voor een avondje stappen.

Meins deins unser
Als je hier gaat eten, dan voelt het alsof je bij je oma gaat eten. Inclusief vintage ‘vloerkleedje’ over de tafel. Maar dan wel zonder de stoffigheid. Hier kan je je tegoed doen heerlijke (vegetarische) Knödeln, met op de achtergrond jaren ’80 muziek (moet je van houden) en een goed glas Riesling.

Zest
Een waar hoogtepunt voor de vegans onder ons (er is sowieso ontzettend veel op vegan gebied in Leipzig te krijgen!). Verstopt in het zuiden van Leipzig, in de buurt Connewitz, stap je hier een culinaire vegan wereld binnen. Uit de keuken komen de meest heerlijke gerechten. Ook de mensen die niet vegan of vegetarisch zijn, worden hier zeker blij van.

Lees ook:  Living the American Dream: in deze Airbnb's lukt dat zeker!

Eisdiele Pfeifer
Het interieur van deze ijszaak is sinds 1953 niet meer veranderd, inclusief het oude DDR-servies. Ook de receptuut van het ijs is ongewijzigd gebleven. En met succes, want bijna dagelijk staat er wel een rij.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Helchs Lorenzo
In een parkje, gelegen aan het Karl-Heine-Platz, in het westen van Leipzig kom je een opvallende ‘woonwagen‘ tegen. Omgebouwd tot toffe koffie/wafel-bar, waar je je tegoed kan doen aan verrukkelijke huisgemaakte wafels. Ze bieden zelfs suikervrije varianten aan. Opeten doe je in één van de lekkere zitjes die ze hebben gecreëerd.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

DO

Rijden in een Trabantje
Klein hoogtepunt van onze trip, rijden in een echte ouderwetse Trabant! Oftewel Trabi, zoals ze het in Leipzig zeggen. Het rijden is een kunst op zich (het heeft wat uitleg vooraf en zekerheid van de bestuurder nodig), maar dan kan je wel op een ontzettend originele en leuke manier de stad door toeren.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Kano varen
Helemaal als het mooi weer is, is dit ook een echte must-do tijdens je bezoek aan Leipzig. De afgelopen jaren zijn de rivieren, beken en meren van Leipzig steeds meer publiek toegankelijk gemaakt, met elkaar verbonden én uitgebreid voor toeristisch gebruik en recreatieve sporten. Hierdoor kan je super mooie kanotochten maken door de stad Leipzig zelf en het vele groen die de omgeving rijk is. Er zijn heel veel verschillende opstappunten voor een kanotocht door de stad heen, een vrij bootje vinden is daardoor niet moeilijk.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Panorama Tower
Wil je het mooiste uitzicht over Leipzig hebben? Dan neem je de lift in de Panorama Tower. Binnen een mun van tijd ga je naar de 29ste etage, waarna je de twee laatste etages nog even de trap moet nemen. Alwaar een adembenemend uitzicht je opwacht!

Wanderkino
Een bioscoop die door de stad heen trekt. In het donker, buiten en begeleidt door ene piano en viool kan je kijken naar de meest leuke, spannende en/of bijzondere stomme films.

Behoefte aan nog meer tips over Leipzig? Illustrator Sella Molenaar maakte onderstaande plattegrond van onze trip. De bijbehorende tips kan je lezen via deze link.

Travel Guide: de hidden gems van Leipzig - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy