Hotel New York viert 25-jarig bestaan, en hoe! - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Hotel New York viert 25-jarig bestaan, en hoe!

Wie kent het imposante hotel aan het hoofd op de Wilheminapier in Rotterdam niet? Hotel New York is een begrip in Rotterdam. En viert dit jaar haar 25ste verjaardag met een indrukwekkende tentoonstelling en dito boekwerk. Als voormalig hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn kent het gebouw alle geheimen van de miljoenen reizigers die zich in het avontuur over de oceanen stortten of juist weer ‘thuiskwamen’. Het decor van Hotel New York ademt avontuur en reizen. Dat voel je, dat zie je en dat ervaar je al bij het aanschouwen van het hotel. De vele oude details van dit rijksmonument dat tussen 1901 en 1917 werd gebouwd, zijn gelukkig bewaard gebleven, een lust voor het oog. (Vraag om een rondleiding!). Het hotel is vandaag de dag nog steeds de thuishaven, of het avontuurlijke vertrekpunt, voor duizenden mensen, jaarlijks. De tentoonstelling ’Hotel New York – story of poineers’ die te zien is in – hoe kan het ook anders – Museum Rotterdam, druipt van de verhalen, de legendarische momenten, de avontuurlijke helden die via de Holland-Amerika Lijn hun geluk elders gingen beproeven in landen als Australië, Zuid-Afrika, Amerika en Canada.

tentoonnstelling_hotel_NYhotel_new_york_tentoonstelling

De expositie neemt je mee in een route – no way back – door de rijke, bijzondere historie van de Holland-Amerika Lijn tot aan de hotelkamer in Hotel New York. Je wordt ondergedompeld in de verhalen, je leest het verdriet, de vreugde en angsten. De koffers aan het begin van de tentoonstelling verraden een intense tocht. De installaties maken de tentoonstelling nog dynamischer. De verhalen die men op een kaart, briefje of onder een foto heeft geschreven, hebben op mij diepe indruk gemaakt. Het waren de pioniers in die tijd.

Lees ook:  Must see: de fascinerende documentaire We Margiela

Tentoonstelling_HNY  verhalen_tentoonstelling

Ook pioniers waren de drie die op 5 mei 1993 Hotel New York openden. Hoe dat ging, kun je lezen in een boekwerk dat speciaal voor deze gelegenheid is gepubliceerd ‘25HNY’. 25 verhalen over Hotel New York met aan het woord verschillende bekende Nederlanders tot aan de Rotterdamse voetbalclub; Feyenoord. Deze tentoonstelling moet je echt gezien hebben, en daarna? Met de watertaxi vanaf de Veerhaven naar het hotel, voor een hapje en drankje. Voor een nog levendigere voorstelling.

hotel_new_york

De tentoonstelling ‘Hotel New York – story of pioneers’ duurt tot 1 november 2018 en is te zien bij Museum Rotterdam in het Minervahuis II, Meent 94 in hartje centrum Rotterdam.

0 comments on “Hotel New York viert 25-jarig bestaan, en hoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *