Zo kies je de juiste verlichting voor je huis, tips & tracks - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Zo kies je de juiste verlichting voor je huis, tips & tricks

Aangezien ikzelf vorige maand ben verhuisd naar een nieuw huis, weet ik hoe belangrijk het is om een goed lichtplan voor je huis te ontwerpen. Niets vervelender dan een (nachtelijk) lampje dat ergens mist of een sfeerloze lamp in de woonkamer. Verlichting is net zo belangrijk (en zelfs essentieel) als het uitkiezen van een nieuwe keuken of bank. Maar makkelijk is het niet altijd. Want waar moet je op letten? Wij geven tips & tricks zodat jouw huis niet alleen praktisch, maar ook sfeervol verlicht is:

1) Deel je verlichting in op functie

Bedenk voor elke ruimte wat het doel is van de verlichting. In een hal moet er bijvoorbeeld vooral functionele verlichting komen. In je kantoortje moet er gericht licht komen en voor dat ene mooie schilderij aan de muur? Daar wil je juist een accent-lamp op richten. Zet dit alles goed uit op papier, zo heb je een overzichtelijk geheel voor als je je lampen gaat bestellen.

2) Elke lamp heeft een ander lichteffect

Er zijn veel verschillende soorten lampen op de markt, met elk een eigen effect. Van diffuus, gericht naar direct en indirect. Een spotje geeft een heel ander lichteffect dan dat een tafellamp geeft. En hallogeenlampen geven bijvoorbeeld mooie rijke contrasten en geeft een zuiver licht aan een ruimte.

3) Maak gebruik van dimmers

Met een dimmer kan je snel en eenvoudig sfeer creëren in huis. Als je eettafel ook je bureau is, vraagt dat bijvoorbeeld om verschillend licht. Met een dimmer kan je voor elke situatie je lamp op de juiste stand krijgen.

Lees ook:  Review: een wijnproeverij aan huis

4) Veiligheid voorop

Met name in een kinderkamer is het van belang dat de soort verlichting die je kiest naast sfeervol ook veilig is. Kies daarom liever niet voor een staande lamp (want kan omvallen) en zorg in een babykamer voor rustige, indirecte verlichting. Veel kinderen vinden het daarnaast prettig om een nachtlampje te hebben ’s nachts, zodat de kamer niet te donker is.

Foto header via iStock, credits: WoodyAlec

0 comments on “Zo kies je de juiste verlichting voor je huis, tips & tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *