Oostende: the coast place to be in België

by Wanda Bregman

Als je Oostende binnenrijdt, krijg je direct een vakantiegevoel. Dat gevoel dat je in het buitenland bent (nu ben je dat natuurlijk ook, but you get the picture, right?) en in een mondaine, romantische, goedverzorgde Franse badplaats terechtkomt. Oostende is vriendelijk, schoon, goed onderhouden en druipt van de kunst en cultuur. Dat is ook precies waarvoor ik hier ben. Voor The Crystal Ship – street art, graffiti tot in de finesse. Ik ga heerlijk op ontdekkingstocht met de Time to momo-gids in mijn zak, op de fiets en laat jullie zien wat Oostende te bieden heeft. Dat dit – naast superlieve en attente Belgen – best veel en pretty cool is, kom je vanzelf achter.

De lange boulevard, Albert I-promenade, laat een mix zien van oude en nieuwe gebouwen die wonder boven wonder in harmonie tegen elkaar aanschurken. Aan het begin van de boulevard, en aan het einde van de vismarkt, wandel je de Westelijke Strekdam op, frisse neus halen. Een korte wandeling waar je direct de immense kracht van de zee ervaart. Aan het begin van de strekdam bewonder ik de enorme Rock Strangers. Dit kunstwerk van Arne Quinze bestaat uit elf grote, rode (gedeukte) blokken van verschillende formaten. Speels en heftig tegelijkertijd.

strekdam rock_strangers

Na een absurd heerlijke lunch bij Mommy’s Bastards, pak ik de fiets. Ik begin de The Crystal Ship tour op de promenade waar ik de fiets heb gehuurd; Gino Bikes. Op de kaart staan twee routes aangegeven: een korte van iets meer dan 8 km en een lange van 29 kilometer. Ik besluit de korte route te nemen. De kaart is heel gemakkelijk te lezen en doordat je meestal een beetje moet zoeken om een graffiti te ontdekken, beleef je de stad veel intenser. De tocht brengt mij langs de vismarkt (eet een vissoepje, verser krijg je ‘m niet!), met het pondje over het water (dansje doen bij de buren), door kleine straatjes, langs indrukwekkende architectuur, en weer terug naar de promenade.  Onderweg word uitgedaagd om verder te kijken dan mijn neus lang is. En soms is het echt goed zoeken, dan is het kunstwerkje of de graffiti superklein en ook zo fragiel op het immense gebouw. Van fragiliteit naar in ‘your face’, grof, rauw, alles komt aan bod, politieke kwesties, 3D en humor. Die korte tocht duurt – met de nodige stops erbij – toch nog ruim twee uur. ’s Avonds word ik verwacht bij Histoires d’O voor diner, waar de Gin & tonic liefhebber aan z’n trekken komt en je smaakvol kunt eten tegen een schappelijke prijs.

Lees ook:  8 x musthave reisgadgets voor een zorgeloze trip

crystal ship

Internationale allure

Deze moderne kustplaats met internationaal allure is ontzettend leuk om met de fiets te bezichtigen. Van cute Gaudí-achtige huisjes tot geweldige art deco-huizen. Van kleine steegjes die nog oudheid uitademen tot bijna arrogante, brede lanen. Ga picknicken op het strand of in een van de vele stadsparken. Neem het gratis pondje over en vergaap je aan de brute overblijfselen van de bunkers en industriegeraamten op de rand van kaai. Geniet van de supertoffe kleine tweedhandswinkeltjes die zijn geherbergd in de krochten van de enorme nieuwbouwappartementen. Waar je pizza voor een euro kunt krijgen, aparte en goedkope tweedehandskleding koopt en met limonade of een biertje in hand danst op fijne clubmuziek die een DJ in je oren smijt.

Een waar pareltje

De volgende dag besluit ik de binnenstad in te gaan om te shoppen in de vele aparte designwinkeltjes en de vele barretjes en restaurantjes te ontdekken die Oostende te bieden heeft. Ferm is zo’n designwinkeltje, Ensor 14 voor de ladies (mooie merken!), of Gino Boutique (van de fietsen, ja en dus voor toffe fietshebbedingetjes). En als je dan toch in de James Ensorgalerij bent, schuif even bij Esther (Bar) aan voor een watertandenrig Belgisch pralinetje en dito . Lunchen doe ik bij Sanseveria Bagelsalon waar – inderdaad – de sanseveria’s staan te shinen met huisgemaakte New Yorkse bourgondische bagels met natuurlijk een glas champagne. Want wat dat aan gaat is hier net als in Frankrijk: joie de vivre, met een glas goede wijn of champagne Santé! Oostende, je bent een waar pareltje en ik vind: de Belgium coast place to be!

Lees ook:  Waarom is het zo belangrijk om goede sportschoenen te kopen?

Tips:

  • Koop de Time to momo-gids. Die bevat een gave stadroute en vind je handige adresjes in, waar to shop, toe at and to drink.
  • Slaap in het Bero Hotel, inclusief spa en zwembad. Toplocatie serveert een verrukkelijk ontbijt, in het centrum dichtbij alles. Wel een kamer vragen aan de linkerkant van het hotel.
  • Ga aan het eind van de middag borrelen in een van de vele gezellige barretje, aanspraak heb je zo en overal heerst vriendelijke gezelligheid.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy