Met het gezin op vakantie met de auto, tips & tricks

by Imke Walenberg

Met het hele gezin met de auto op vakantie… Wat ik me daarvan van vroeger kan herinneren, toen ik zelf nog op de achterbank zat, was dat het een nogal stressvolle aangelegenheid kon zijn voor mijn ouders. De auto’s toen (ik praat nu over de jaren ’90) waren nog niet zo ver dat de motor goed werd gekoeld of dat er überhaupt airco aanwezig was. En dan het zoeken naar de camping… zonder navigatie! Want we deden nog alles met wegenboeken toen. Maar geweldig was het wel, in the end dan, want het was een heerlijk avontuur. Inmiddels is er super geavanceerde navigatie, kids worden vermaakt met een iPad op de achterbank en de auto’s zijn sowieso een stukje betrouwbaarder geworden. Maar waar moet je, naast een vignet kopen, op letten als je met het hele gezin (veilig) richting de Franse Dordogne of één van de Italiaanse meren gaat? Wij geven tips & tricks:

1) Regelmatig stoppen

Eén van de belangrijkste tips voor onderweg; regelmatig een pauze inlassen. Bij voorkeur om de 2 uur en dan gelijk ook van bestuurder wisselen, zodat de andere ook echt kan uitrusten. Strek de benen goed, zorg dat de kids (waar mogelijk) even hun energie kwijt kunnen, eet en drink wat, neem een plaspauze. Maak van de reis kortom geen kwelling en zorg dat je geen gevaar wordt op de weg. Goed uitgerust zijn is het credo voor een goed begin van je vakantie.

2) Wagenziekte

Vooral kinderen kunnen last hebben van wagenziekte. Zorg dat je papieren zakjes bij de hand hebt en wellicht doet een wagenziekpilletje wonderen. Genoeg frisse lucht doet ook wonderen. Komen we weer bij punt 1: regelmatig stoppen onderweg is het beste medicijn.

Lees ook:  Onderweg naar een veranderende wereld met de elektrische KIA EV6

3) Kosten onderweg

Zoek voordat je vertrekt uit of je een vignet nodig hebt onderweg en waar en hoeveel tol je in totaal zal moeten betalen. Een handige hulp is autotolvignetten.nl. Hier kan je onder de knop ‘landen’ per land de verplichte producten zien. Zo kan je voor Hongarije, Oostenrijk, Roemenië en Slowakije een digitaal vignet regelen, deze ontvang je vervolgens binnen één werkdag in je mailbox. Het vignet voor Zwitserland, milieustickers voor Duitsland en andere veiligheidsproducten (zie volgende punt) worden nog per post verzonden. Het grootste voordeel van het vooraf aanschaffen van de vignetten is dat je aan de grens niet hoeft te wachten, want vooral in de vakanties kan het er druk zijn!

4) Veiligheid boven alles

Mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg, een ongeluk of pech met de auto, dan is het zaak de situatie zo snel mogelijk veilig te maken. Helemaal met kids in de auto. Het aanschaffen van veiligheidsvestjes voor elke inzittende van de auto is dan ook zeker geen overbodige luxe. Maar check ook of je een goede verbanddoos hebt ingepakt en een gevarendriehoek!

5) Geniet

Niet vergeten: geniet vooral van de roadtrip met jouw gezin. Maak er een feestje van, zorg voor muziek, spelletjes, lekker eten. Ook al is de vakantiebestemming heel wat kilometers rijden, de vakantie begint al in de auto, toch?

Foto header via iStock, credits: dorian2013

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy