Je auto uitlenen, kan dat zomaar?

by Redactie

We doen er vaak heel makkelijk over: de auto uitlenen aan vrienden en familie. Helemaal nu de vakantieperiode er aan zit te komen. Maar welke nadelen kleven aan het uitlenen van je auto? Waar moet je op letten? Wat te doen als er bijvoorbeeld na het uitlenen een kras op je velg blijkt te zitten… wie draait er dan op voor de kosten? In de praktijk blijkt vaak dat de gebruiker en de eigenaar vooraf geen duidelijke afspraken maken. Zeker niet over mogelijke schade aan de auto. Wil je problemen voorkomen? Wij geven tips & tricks:

1) Wees eerlijk

Jij bent aansprakelijk voor wat er met jouw auto gebeurt. Ook als je iemand toestemming geeft om met jouw auto te rijden. Oftewel: een ongeluk wordt ook onder jouw naam geregistreerd. * Heb je het idee dat degene die je auto wil lenen niet de beste rijder is? Of heb je er gewoonweg geen vertrouwen in, leen je auto dan niet uit. Voorkomen is beter dan genezen…

2) Maak goede afspraken vooraf

Vergelijk het uitlenen van je auto een beetje met het huren van een auto. Dan check je ook altijd alles extra goed van tevoren. Maak dan ook samen een rondje rond de auto en check waar beschadigingen zitten. Noteer deze ook, zo kan er nooit onduidelijkheid ontstaan na het uitlenen. Bespreek ook vóóraf wie eventuele beschadigingen voor zijn/haar rekening neemt.

3) Kleine versus grote beschadigingen

Welke afspraken je ook maakt. Wanneer er een kleine beschadiging is ontstaan aan de auto, bijvoorbeeld een deuk of een kras, dan kan het goedkoper zijn om dit uit eigen zak te betalen. Het verliezen van no-claimkorting of een eigen risico is financieel nog te overzien, maar dat is niet het geval als de auto alleen een WA autoverzekering heeft. In dat geval kunnen de reparatiekosten flink oplopen. Vergelijk daarom altijd de reparatiekosten met de eventuele premieverhoging van de autoverzekering.

Lees ook:  Getest: roadtrippen met de Volvo XC40 Inscription

* Wist je dat je je schadevrije jaren op gaat bouwen vanaf het moment dat je een Autoverzekering afsluit? Rij je 1 jaar zonder schade, dan krijg je 1 schadevrij jaar erbij. Hierdoor kan de hoogte van je no-claimkorting ook stijgen.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy