Je auto uitlenen, kan dat zomaar?

We doen er vaak heel makkelijk over: de auto uitlenen aan vrienden en familie. Helemaal nu de vakantieperiode er aan zit te komen. Maar welke nadelen kleven aan het uitlenen van je auto? Waar moet je op letten? Wat te doen als er bijvoorbeeld na het uitlenen een kras op je velg blijkt te zitten… wie draait er dan op voor de kosten? In de praktijk blijkt vaak dat de gebruiker en de eigenaar vooraf geen duidelijke afspraken maken. Zeker niet over mogelijke schade aan de auto. Wil je problemen voorkomen? Wij geven tips & tricks:

1) Wees eerlijk

Jij bent aansprakelijk voor wat er met jouw auto gebeurt. Ook als je iemand toestemming geeft om met jouw auto te rijden. Oftewel: een ongeluk wordt ook onder jouw naam geregistreerd. * Heb je het idee dat degene die je auto wil lenen niet de beste rijder is? Of heb je er gewoonweg geen vertrouwen in, leen je auto dan niet uit. Voorkomen is beter dan genezen…

2) Maak goede afspraken vooraf

Vergelijk het uitlenen van je auto een beetje met het huren van een auto. Dan check je ook altijd alles extra goed van tevoren. Maak dan ook samen een rondje rond de auto en check waar beschadigingen zitten. Noteer deze ook, zo kan er nooit onduidelijkheid ontstaan na het uitlenen. Bespreek ook vóóraf wie eventuele beschadigingen voor zijn/haar rekening neemt.

3) Kleine versus grote beschadigingen

Welke afspraken je ook maakt. Wanneer er een kleine beschadiging is ontstaan aan de auto, bijvoorbeeld een deuk of een kras, dan kan het goedkoper zijn om dit uit eigen zak te betalen. Het verliezen van no-claimkorting of een eigen risico is financieel nog te overzien, maar dat is niet het geval als de auto alleen een WA autoverzekering heeft. In dat geval kunnen de reparatiekosten flink oplopen. Vergelijk daarom altijd de reparatiekosten met de eventuele premieverhoging van de autoverzekering.

Lees ook:  De comeback van de melkboer!

* Wist je dat je je schadevrije jaren op gaat bouwen vanaf het moment dat je een Autoverzekering afsluit? Rij je 1 jaar zonder schade, dan krijg je 1 schadevrij jaar erbij. Hierdoor kan de hoogte van je no-claimkorting ook stijgen.

0 comments on “Je auto uitlenen, kan dat zomaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *