3 x bewuster omgaan met je dagelijkse kopje koffie

by Redactie

We meldden het eerder al: koffie is gezond! Je kunt er dus zonder schuldgevoel van genieten, en daar zou je haast een paar bakjes meer van gaan drinken. Maar helaas, er ligt daarbij een ander probleem op de loer: koffie dreigt op onze aarde door overmatige consumptie op den duur helemaal te verdwijnen. Een wereld zonder koffie? Daar moeten we natuurlijk niet aan denken! Dus wat te doen? Waar ligt toch die gulden middenweg? Hier 3 tips om bewuster van je bakkie leut te genieten en daarmee een goede balans te vinden – voor jezelf én de planeet.

Neem de tijd

We leven in een to go-maatschappij: alles moet snel, onderweg en tussen de bedrijven door. Toch is al lang bewezen dat het voor zowel je lichaam als je geest gezond is om echt de tijd te nemen voor je eten en drinken. En dat geldt ook voor jouw dagelijkse kopjes koffie. Als je de tijd neemt om bewust je koffie te proeven, dan wordt het meer dan alleen een shotje energie. Mocht je nu gewoonlijk tien bakjes slootwater drinken, zul je die al snel zat worden en liever drie écht smakelijke kopjes willen drinken. Bovendien heb je veel beter door hoeveel keer je inschenkt, als je er telkens even voor gaat zitten. Zonder moeite vermindert je consumptie, terwijl je elk koffiemoment veel bewuster beleeft. Win-win dus! Ben je voor je concentratie afhankelijk van de cafeïne? Kijk dan naar alternatieven om je energie op peil te houden.

Verminder je afval

En als je echt de tijd neemt voor je koffie, dan hoef je ook niet bij elke trip naar de Starbucks een papieren bekertje te nemen, want dan heb je tijd voor een duurzame mok ter plekke. Toch vaak haast? Neem je eigen duurzame to-go-beker mee. Vergeet ook andere bronnen van afval niet: gebruik je bijvoorbeeld nog capsules of koffiepads? Misschien dat je dan kunt switchen naar groene, navulbare varianten of naar een andere koffiebrouwmethode. Ook voor goede koffie op reis zijn er ingenieuze manieren om je koffie afvalvrij te brouwen. Ben je ondernemer en schenk je zelf koffie voor beurs- of festivalbezoekers? Overweeg dan mensen korting te geven voor het meenemen van hun eigen beker. Kies bovendien voor een leverancier die milieuvriendelijk produceert en klimaatneutrale verzending aanbiedt, zoals deze leverancier van kartonnen bekers.

Lees ook:  Van workation naar recreatiewoning

Let ook op andere impact

Behalve dat het afval veroorzaakt, kan jouw kopje koffie nog veel meer ongewenste impact hebben. Verdiep je in de maatschappelijke verantwoordelijkheid die jouw favoriete merk neemt. Worden de arbeiders die bij het productieproces betrokken zijn eerlijk betaald en werken ze onder gezonde omstandigheden? Hoeveel schadelijke stoffen worden er de grond in gespoten om jouw bakje zwart goud tot stand te brengen? Ga per dag liever voor één ecologische verantwoord en fair bakje genot, dan voor een hele pot ellende. Uiteindelijk zal het qua centen dan ook niet zo gek veel schelen.

Foto header via iStock, credits: bgton

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy