Zo zorg je voor orde (en besparing) in je huishoudboekje

by Imke Walenberg

Huishoudboekje… Het klinkt misschien als een ouderwets begrip, maar het kan heel handig een stuk meer duidelijkheid geven over je huidige financiële situatie. Wat zijn de inkomsten en uitgaven per maand? Waar wordt te veel aan uitgegeven en kan op bespaard worden? Moeten er misschien betere keuzes gemaakt worden met betrekking tot leveranciers (denk aan zorg, internet, energie)? Wij geven 4 tips hoe je je huishoudboekje op orde kan brengen:

1. Maak een begroting

Zeker als je huishouden bestaat uit meer dan 1 persoon, is het maken van een begroting aan te raden. Je geeft immers geld uit aan veel verschillende zaken, denk aan voeding, energie, zorg, kinderdagverblijf, enz. Zo’n begroting maken kan heel eenvoudig door al je uitgaven in overzichtelijke categorieën in te delen. Stel voor elke categorie een bedrag vast dat je hiervoor maandelijks gemiddeld aan uitgeeft. Vervolgens kan je voor elke categorie een budgetpost maken.

2. Kosten vergelijken

Zit je al jaren bij die ene zorgverzekeraar of eneregieleverancier? Dan is het handig eens de kosten te vergelijken van verschilllende partijen. Voor energie kun je dat bijvoorbeeld doen op de energievergelijker. Met deze online tool kan je heel eenvoudig zien welke leverancier het meest voordelig is voor jou. Je kan vervolgens ook heel simpel gebruikmaken van ‘overstappen energie‘, waarmee je misschien wel vele Euro’s per maand uit spaart!

3. Besparen op dagelijkse dingen

Vaak heb je niet door wat je dagelijks allemaal uit geeft aan ‘kleine’ zaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tanken en het kopen van je groente en fruit. Dergelijke aankopen kunnen zorgen voor ruis in je huishoudboekje omdat je ze wellicht niet allemaal goed door hebt. Door koopjes in de gaten te houden en bijvoorbeeld meer seizoensgebonden je boodschappen te doen, kan je flink besparen en eventuele gaten in je begroting voorkomen.

Lees ook:  Frisdrank gemaakt van klokhuizen

4. Zorg voor een buffer

Laat je nooit verrassen door onverwachte uitgaven. Een wasmachine kan er zomaar mee ophouden, net als je auto of een fiets die gestolen wordt. Zorg dan ook altijd voor een buffer in je huishoudboekje, zodat je niet voor onverwacte verrassingen komt te staan!

 

Illustratie header via iStock, credits: Anastasiia_New

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy