Hoe bescherm je je smartphone tegen hackers? - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Hoe bescherm je je smartphone tegen hackers?

Het beschermen van onze pc of laptop tegen indringers van buitenaf is tegenwoordig een standaard maatregel die iedereen neemt, maar hoe zit dit eigenlijk met het beschermen van je smartphone tegen virussen en andere ongein? Kortom, hoe zorg je ervoor dat jouw telefoon uit handen van hackers blijft? We geven je 4 tips!

1. Wees voorzichtig met openbare wifi

Het lijkt zo handig en een geweldige service, wanneer je vanuit het café wilt werken: openbare wifi! Maar dit is eigenlijk alleen het geval wanneer je er zeker van kunt zijn dat het netwerk ook goed beveiligd is. Helaas is dit vaak niet zo. Een van de meest voorkomende bedreigingen op deze netwerken is een Man-in-the-Middle-aanval (MitM-aanval). Wanneer een apparaat verbinding met internet maakt, worden gegevens verzonden van punt A (apparaat) naar punt B (service/website) en bestaat de mogelijkheid dat een aanvaller de verbinding ‘afluistert’. De beste manier om te weten dat jouw informatie veilig is terwijl je openbare wifi gebruikt, is door een virtueel particulier netwerk (VPN) te gebruiken. Een dergelijk netwerk maakt een gecodeerde verbinding die niet te mee te lezen is.

2. Check je dataverbruik

Wanneer je het datagebruik controleert en er meer verbruikt is dan verwacht, kan dit een teken zijn dat zogenaamde malware gegevens van je smartphone naar andere partijen verstuurt. Als een van de apps teveel data gebruikt voor de functionaliteit die het biedt, kan dit een teken aan de wand zijn. Wanneer de app geïnstalleerd is vanuit een officieuze appstore, kun je proberen de app te verwijderen en opnieuw te installeren vanuit een vertrouwde bron. Maar als de malware op je telefoon staat, wordt het probleem zo niet altijd opgelost. Wees daarom altijd voorzichtig met het installeren van apps. Gebruik hiervoor altijd alleen de Apple App Store en Google Play Store.

Lees ook:  Mannen opgelet: deze fiets accessoires heb jij nodig voor jouw summer in the city!

3. Gebruik een virusscanner

Het is altijd een goed idee om een virusscanner op je telefoon te installeren. Deze werken niet helemaal hetzelfde als op je pc of laptop, aangezien ze vaak alleen een waarschuwende functie hebben. Desalniettemin kan het geen kwaad een melding te krijgen wanneer je een app wilt installeren die malware bevat of wanneer een phishing-website je wachtwoorden probeert te ontfutselen. Ben je trouwens benieuwd of je een beetje inzicht hebt in de bedreigingen van o.a. malware, phishingmail en virussen en hoe je deze het beste tegen kunt gaan? Speel dan deze Server Defense Game en test op een leuke manier je kennis.

4. Ga slim om met wachtwoorden

Wachtwoorden zijn van cruciaal belang om je persoonlijke gegevens veilig te houden, ook op je smartphone. Belangrijk is om hack-proof wachtwoorden te maken die criminelen niet kunnen achterhalen. De meesten van ons hebben zoveel verschillende wachtwoorden voor verschillende devices en programma’s, dat het bijna onmogelijk is deze allemaal te onthouden. Een wachtwoordbeheerder installeren kan dan uitkomst bieden. In plaats van veel wachtwoorden te onthouden, onthoud je eenvoudigweg één wachtwoord. Heel handig en een stuk veiliger dan gebruikmaken van de auto-inlogfunctie.

Foto header via iStock, credits: Wachiwit

0 comments on “Hoe bescherm je je smartphone tegen hackers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *