Heb jij een van de 5 meest voorkomende verslavingen?

by Redactie

Zit jij net iets te lang achter de computer of naar Netflix te kijken? Drink je teveel alcohol dan je lief is? Kun je niet stoppen met dat ene spel? Bedenk je eens hoe vaak je bepaalde dingen doet op een dag en ga na of dit wel goed is voor je gezondheid en welzijn. Check hieronder de meest voorkomende verslavingen, waaronder social media- en drugsverslaving.

Alcoholverslaving

Een zeer geaccepteerde sociale bezigheid in onze maatschappij is het drinken van een drankje. Het begint met af en toe een drankje, maar na verloop van tijd worden dit er vijf, tien of nog veel meer. Uiteindelijk is er geen ontsnappen meer aan en snak je steeds vaker weer naar alcohol. Als je twee tot drie keer een glas alcohol per dag drinkt of eenmaal per week een enorme hoeveelheid is er sprake van een verslaving. Je kunt denken dat je dit prima onder controle hebt, maar signalen als angst, neerslachtigheid, verwarring en burn-out verschijnselen vertellen toch iets anders…

Drugsverslaving

Wanneer je door drugsgebruik je relaties gaat verwaarlozen en je drugs niet meer voor recreatieve doeleinden gebruikt is er sprake van een verslaving. Een obsessieve gebruiker ontkent vaak nog lange tijd dat deze een drugsprobleem heeft. Degene die verslaafd is denkt dat hij/zij ieder moment makkelijk op een stopknop kan drukken, maar het tegendeel is waar. Drugs zoals cocaïne zijn ontzettend slecht voor je hart en hersenen en kunnen blijvende hersenschade aanrichten.

Internetverslaving

Het constant bang zijn iets te missen, contact houden met verschillende mensen en het behouden van je sociale status. Je wilt continu online zijn, houdt je niet aan limieten die opgesteld zijn (door bijv. ouders) en levert slechtere prestaties op de werkvloer of op school. Er is pas sprake van verslaving wanneer er een innerlijke drang naar het gebruiken van internet ontstaat en het functioneren hierdoor wordt beïnvloed. Eet je bijvoorbeeld minder of slaap je slecht? Probeer je internetgebruik dan steeds meer te minderen. Echte relaties zijn toch veel leuker?

Lees ook:  How to: laat liefde op een bijzondere manier spreken middels een persoonlijk cadeau

Gameverslaving

Jaarlijks neemt het aantal mensen dat verslaafd is aan gamen toe. Hoofdpijn, last van de ogen of vermoeidheidssymptomen spelen hierbij op. Vaak is er ook sprake van een sociaal isolement bij personen die verslaafd zijn aan een spel. Gamen kan een ’toevluchtsoord’ zijn waardoor mensen even niet aan de ‘echte’ wereld hoeven te denken.

Eetverslaving of eetstoornis

Iemand die zich onzeker, lelijk, nutteloos of doelloos voelt kan last krijgen van emotionele eetbuien. Als gevolg na zo’n bui voelt diegene zich nog dieper in de put en bestraft zichzelf door bijvoorbeeld extreem te gaan lijnen. Een behandeling hiervoor is lastig, aangezien men niet zonder eten kan. Er zijn diverse soorten therapie die je kunnen helpen met je gedachtes over jezelf en over voeding.

 

Foto header via Facebook-pagina Trubendorffer

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy