Review: Amerikaans met een Hollands tintje bij Wyers

by Imke Walenberg

Vorig jaar lente opende in het hart van Amsterdam, naast het Kimpton De Witt hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal, een Amerikaanse comfort food restaurant. Wyers Bar & Restaurant is het product van de creatieve geest van de Amerikaanse Chef Sam DeMarco (a.k.a. Sammy D). In Wyers wil Chef SammyD locals verrassen met welbekende internationale klassiekers, maar wel mét een oer Hollandse twist. Zo zette hij ook een eigen interpretatie van Neerlands culinaire trots, de bitterbal, op het menu.

Restaurant Wyers- Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Die Hollandse twist, daar waren wij wel benieuwd naar, net als naar de locatie (zo centraal gelegen, kan dat dan wel wat zijn?). En zo togen wij recent naar Wyers. Het restaurant zit op de plek waar J.P. Wyers in de jaren ‘50 de Nederlandse textielindustrie aanvoerde. Het naambehoud en het design zijn een kleine buiging naar deze tijd. Het restaurant is klassiek, rustiek, warm en authentiek met een (Amsterdams) rauw randje. Denk hierbij aan messing details, verweerde tinten blauw en groen, leer en marmer. Een mooi geheel, hoewel je er wel van moet houden. Het heeft iets van een hotel-restaurant allure. In de open keuken staat een grote hout gestookte grill, hier worden elke dag in het zicht van de gasten de gerechten bereidt.

Restaurant Wyers- Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

What about the food?

Mijn tafelpartner en ik gaan allebei voor à la carte. Vooraf kiezen we voor een vitello tonato tartaar en een rode-quinoasalade. Jammer is dat de vitello verstopt ligt onder de frisee sla, waardoor het zoeken is naar de vitello. Daarbij is wat ons betreft zo’n hoeveelheid sla zonde van het geheel. Less is more in dit geval. De quinoa smaakt goed, lekker fris en de amandelen geven een lekkere bite.

Lees ook:  10 x de leukste hotspots van 2017

Als hoofdgerecht bestellen we fregola pasta met saffraan en op de huid gebakken zalm. De pasta is perfect gaar, de portie is echter veel te groot. Zeker na het voorgerecht krijgen we dit niet op. Zonde, want de smaak is lekker en de venkel en saffraan die erin is verwerkt maakt het net wat specialer. De zalm is prima, niet exceptioneel, maar gewoon lekker. De bloemkoolpuree die erbij wordt geserveerd is prachtig zacht van smaak.

Toe delen we samen de citroen-vanille cheesecake met een goed gelukte bastogne cookie crust. Yum!

Restaurant Wyers- Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Restaurant Wyers- Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Naderhand krijgen we nog een korte rondleiding door de achterliggende House Bar, een verrassend mooie en knusse plek waar je onder andere voor cocktails terecht kan. Jammer dat we deze plek nu pas zien, het is namelijk een perfecte spot om je avond uit te beginnen. Over all is een avondje uit bij Wyers prima, niet per se vanwege het eten. Dat is goed, maar niet exceptioneel. Maar wel vanwege de vibe, het internationale tintje en dat je echt midden in Amsterdam zit. En o ja, die bitterbal… Die proefden we natuurlijk ook. En ja, die is meer dan goed gelukt. Het recept? Daarvoor moet je toch echt zelf een keer langs gaan…

Restaurant Wyers
Nieuwendijk 60, Amsterdam
Website: www.restaurantwyers.com

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy