Must visit: Nederlanders in Parijs in het Van Gogh Museum

by Redactie

Even geen idee wat je wilt doen tijdens de Kerstvakantie en ben je een kunstliefhebber? Het bezoeken van de tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1789 – 1914 in het Van Gogh Museum is een absolute aanrader. In deze tentoonstelling zie je niet alleen de werken van Van Gogh, maar onder andere ook van Van Spaendonck, Jongkind, Van Dongen en Mondriaan. Allemaal Nederlandse kunstenaars die tussen 1789 en 1914 naar Parijs vertrokken.

Parijs, de stad van mode, de Eiffeltoren, de lichtjes en de kunst. Het was niet voor niets dat de Nederlandse kunstenaars naar Parijs vertrokken om daar te gaan schilderen. Door de ontmoeting tussen Franse en Nederlandse kunstenaars ontstond er een grote diversiteit aan kunst, stijlen en opvattingen. Het werk van de Nederlandse kunstenaars veranderde. Toen de Nederlanders terugkeerden deelden zij hun nieuwe inzichten met de andere Nederlandse kunstenaars en vice versa. De Franse kunstenaars hebben ook geleerd van de Nederlanders. Dit zie je ook terug in de tentoonstelling.

Tijdens de tentoonstelling kun je kiezen voor een multimediatour. Je huurt voor vijf euro een koptelefoon, zeker een aanrader om dit te doen. Je kunt Parijs bekijken door de ogen van de acht Nederlandse kunstenaars. Ook wordt er meer verteld over het verhaal achter de kunstwerken die je te zien krijgt. Dit maakt de tour veel interessanter, omdat je weet wat de gedachtes waren van de schilders tijdens deze uitwisseling.

De diversiteit aan schilderijen is ontzettend groot. Zo is er een gedeelte waar vooral natuur schilderijen te zien zijn, maar is er ook een gedeelte met zelfportretten. De schilderijen hangen op fel gekleurde muren. Dit heeft een tof effect op de ruimte en brengt alle aandacht naar de kunstwerken. Ook wordt er op elke verdieping een film afgespeeld, waarin je het leven van toen door de ogen van de kunstenaars ziet.

Lees ook:  Een fixie onder je kerstboom

Het Van Gogh Museum is natuurlijk een echte toeristische trekpleister, zeker rond de kerstperiode. Ons advies: bezoek al om 9:00 in de ochtend de expositie. Ook is het handig om te weten dat het museum op vrijdag tot 22:00 geopend is. Hopelijk kun je met deze tips de drukte vermijden en in alle rust genieten van al het moois!

Nederlanders in Parijs is van 13 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 te bezoeken in het Van Gogh Museum.

Nice to know: Op 7 januari vertellen conservatoren en onderzoekers over de grote aantrekkingskracht van Parijs op Nederlandse kunstenaars. Deze lezingen zijn gratis te bezoeken.

 

Foto header: op het beeld links is het schilderij te zien van © Kees van Dongen, De blauwe japon, 1911, c/o Pictoright Amsterdam 2017. Beeld rechts via de website van het Van Gogh Museum.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy