Heel Holland Bakt bierbrood

by Roos Pieters

Bierbrood is momenteel een echte hype. Eerder schreven we bijvoorbeeld al over het bierbrood van Heineken, maar sinds kort doet ook Leffe mee aan de bierbrood-hype. Leffe sloeg namelijk de handen ineen met Meester Boulanger en Meester Patissier Robèrt van Beckhoven. Je kunt hem kennen van zijn eigen winkel in Oisterwijk en natuurlijk van populaire programma Heel Holland Bakt.

Leffe Bierbrood - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Waarom Leffe als hoofdingrediënt?

Voor de basis van het bierbrood kunnen drie verschillende soorten Leffe abdijbier gebruikt worden: Blond, Bruin en Tripel. Het verschil zit ‘m in de smaak: Blond bier zorgt voor een zachte subtiele smaak, Bruin bier voor een kruidige en licht bittere smaak en Tripel bier voor een bittere zoete smaak. Je kunt zo dus je eigen gewenste smaak aan het brood geven. “Leffe bier heeft de perfecte smaakcombinatie om brood mee te verrijken. Met een zachte, toch krachtige en complexe smaak, en een passende bitterheid is dit het juiste abdijbier voor mijn recept,” aldus Robèrt.

Als trouwe kijker van Heel Holland Bakt vind ik het leuk om af en toe wat lekkers te bakken in de keuken. Koekjes, taarten, brownies en kleine broodjes staan redelijk eenvoudig binnen een dag op tafel. Het recept voor het maken van een bierbrood is echter wat gecompliceerder en duurt maar liefst vier (!) dagen.

Leffe Bierbrood - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

De bereidingswijze

Dag 1: Week de roggekorrels zo lang mogelijk in abdijbier. Er gaat twee liter bier op één kilo roggekorrels. Na afloop zijn de korrels verzadigd aan het bier en hebben ze de smaak overgenomen.

Dag 2: De roggekorrels gaan voor anderhalf uur in de oven op 160 °C, dit wordt het kookstuk genoemd.

Lees ook:  Een denim habijt van G-Star voor de monniken van La Trappe!

Dag 3: Maak het brooddeeg met ongeveer 40% van het kookstuk, bloem, desem, zout, olie en wat appelstroop. Dit deeg gaat vervolgens een nacht de koelkast in om te rijzen.

Dag 4: Vorm het brood en laat dit nog ongeveer twee uur rijzen. Bak het brood vervolgens ‘op de vloer’ af.

Bij aankoop van een sixpack Leffe in de supermarkt krijg je de bierbrood mix cadeau. Deze mix is goed voor een klein bierbrood en kost je maar een klein uur om het te maken dankzij de kant en klare mix. Is het toch allemaal net iets te veel werk? Je kunt de Leffe bierbroden natuurlijk ook bewonderen in de bakkerij van Robèrt in Oisterwijk.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy