5 x heerlijke DIY kerst koffies

by Redactie

Met de kerst voor de deur is het weer tijd om ‘s avonds lekker op de bank te kruipen met een warm drankje. Voor de echte koffieliefhebbers zijn wij op zoek gegaan naar de 5 lekkerste en origineelste kerst koffies (mét en zonder alcohol) die je heel eenvoudig thuis kunt maken.

1) Tia Espresso Martini
Recent proefden we al een aantal koffie cocktails van Tia Maria tijdens het Coffee Related event. De Espresso Martini is een echte klassieker en ook met Tia Maria is dit een een heerlijke avond cocktail. De cocktail is thuis makkelijk na te maken. Voor een Tia Espresso Martini heb je de volgende ingrediënten nodig:

– 25 ml Tia Maria
– 25 ml vodka
– dubbel of enkel shot
– 5 ml suikersiroop

Suikersiroop is iets wat vaak gebruikt wordt door bartenders bij het maken van cocktails. Je kan het kant-en-klaar kopen, maar het is ook heel makkelijk om thuis te maken:

1) Meet 2 delen fijne kristalsuiker en 1 deel water apart af in een maatbeker.
2) Voeg ze samen in een kookpan.
3) Verhit de pan en roer totdat de suiker volledig oplost.

Giet alle ingrediënten over ijsklontjes in een cocktailshaker. Heb je geen cocktailshaker in huis? Een leeg waterflesje werkt ook prima, als je de cocktail maar goed schud. Giet de cocktail vervolgens over in een mooi martini glas. Om de Espresso Martini helemaal af te maken kun je het drankje decoreren met drie koffiebonen.

2) Gingerbread Latte à la Starbucks
De Starbucks kerstspecials zijn ieder jaar weer een grote hit. Heel veel koffie zit er niet in, maar het blijft wel een heerlijke (guilty) treat tijdens de koude dagen. Onze favoriet is de Gingerbread Latte, het zusje van de Pumpkin Spice Latte die alleen in oktober te verkrijgen is bij Starbucks. Deze koffie is naast een lekker kruidig kerstdrankje, ook een topper met Sinterklaas want het smaakt naar pepernoten.

Lees ook:  Het stamppot seizoen is geopend; fun facts én een heuse stamppotwagen!

Met de volgende ingrediënten maak je een Gingerbread Latte die bijna identiek is aan die van Starbucks, maar dan een stuk goedkoper:

– 80 ml water
– 4-6 eetlepels suiker (naar eigen smaak, wij gebruiken 4 eetlepels)
– halve theelepel kaneelpoeder
– halve theelepel gemberpoeder
– een paar druppels vanille extract
– een half kopje /koffie
– 200 ml (soja)melk
– slagroom voor de topping

Meng het water samen met de suiker, kaneelpoeder, gemberpoeder en het vanille extract samen in een klein pannetje op laag tot middelhoog vuur. Roer totdat de suiker is opgelost. Als het mengsel begint te koken, laat je het 15-20 minuten pruttelen op laag vuur. Het mengsel is nu ingedikt en er is een siroop ontstaan.

Warm de melk op in een pannetje of in de magnetron en zet ondertussen een half kopje /koffie. Giet de koffie/ in een grote mok en meng dit samen met de siroop. Vervolgens giet je de warme melk bij de koffie en dit roer je goed samen tot een geheel. Maak je Gingerbread Latte helemaal af met een flinke toef slagroom en wat kaneel en gemberpoeder. Et voilà!

3) Kruidige choco cappuccino met ahornsiroop
Warme chocolademelk is natuurlijk een typisch winters drankje en is goed te combineren met koffie. Voeg wat warme kruiden en smaken toe en je hebt een heerlijke kerstkoffie!

Voor 4 kopjes koffie heb je de volgende ingrediënten nodig:

– half kopje hete (soja)melk
– 2 kopjes hete chocolademelk
– halve theelepel gemberpoeder
– halve theelepel kardemom
– 2 kopjes sterke, hete koffie
– 2 eetlepels ahornsiroop
– halve theelepel kaneelpoeder

Lees ook:  De lekkerste koffiesmaken om mee wakker te worden

Klop de hete melk op zodat er een goede schuimlaag ontstaat. Meng ondertussen de chocolademelk met de gember, kardemom, kaneel in een pannetje. Giet hier ook de koffie bij en laat het geheel goed heet worden. Roer vervolgens ook de ahornsiroop erdoorheen en giet het mengsel in de kopjes. Schep wat van het melkschuim op de koffie en garneer het geheel met wat kaneel. Enjoy!

4) Koffie deluxe met een Italiaanse tintje
Deze koffie is niet zomaar een speciale koffie. Er komt veel meer bij kijken. De koffie kan namelijk ook als dessert worden ingezet. Ontzettend lekker en zeker de moeite waard om thuis een keertje te maken. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

amaretto (zelf te bepalen hoe veel, de een is liefhebber van een klein scheutje, de ander van een iets grotere scheut…)

– mokka-ijs
– vanille-ijs
– slagroom
– 1 sterke
– eventueel bitterkoekjes en chocoladesnippers

Het is handig om voor deze koffie een grotere mok te kiezen. Als eerst doe je een bolletje mokka-ijs in de mok, vervolgens een bolletje vanille-ijs. Vervolgens giet je een in het glas. Een klein beetje Amaretto, een dot slagroom en voilà, je hebt een super lekkere koffie. Om de koffie af te maken of er extra leuk uit te laten zien kun je bitterkoekjes in de slagroom doen. Ook kun je chocoladesnippers over de slagroom strooien. Pas wel op met de slagroom. De kan omhoogkomen en daardoor kan de mok overstromen. Spuit de slagroom dus voorzichtig in de koffie.

5x heerlijke kerst koffies - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Foto via iStock, Credits: Sarsmis

5) Choco-Malteser-koffie
Onze guilty pleasure, Maltesers. Ontzettend lekkere chocolaatjes met een luchtige vulling. En laten we nou toevallig ook heel erg van een goede kop koffie houden. Deze twee combineren en je hebt de perfecte koffie:

Lees ook:  Dit zijn de lekkerste winterkoffies om bij op te warmen

– 1 kop sterke koffie
– 20 gram cacaopoeder
– 100 ml slagroom
– 8 tot 10 Maltesers

Zet een kop sterke koffie. Door de slagroom die later toegevoegd wordt aan de koffie zal de smaak minder worden. Door sterke koffie te nemen heb je hier niet zo’n last van. Voeg bij de koffie 20 gram cacaopoeder toe. Vervolgens spuit je de slagroom op de koffie en leg je de Maltesers op de room.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy