3 tips voor het sparen voor je kind

by Redactie

Jullie verwachten binnenkort een kleine. Of zijn net ouders geworden. Een bijzondere periode. Toch moeten er ook veel dingen geregeld worden. Het inrichten van de babykamer, de kinderopvang en de financiën bijvoorbeeld. Veel ouders kiezen ervoor een spaarrekening te openen voor hun pasgeboren kind. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Met de komst van een kind verandert er veel, ook financieel
Wil je sparen voor de toekomst van je kind? Bijvoorbeeld voor een bijdrage aan het rijbewijs, een studie of een eerste huis? Dan heb je daarvoor een flink bedrag nodig. Zo berekende het Nibud dat 4 jaar studeren nu ongeveer € 53.800,- kost. En een rijbewijs kost gemiddeld € 2.300,- (CBR). Als je nu begint, heb je nog een behoorlijke periode om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen.

We geven je een paar handige tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Zet slim geld opzij
Er zijn een paar slimme manieren om geld opzij te zetten voor je kind, zonder dat je er veel van merkt. Zo kan je de kinderbijslag sparen of beleggen. Of geld opzij zetten dat je bespaart, bijvoorbeeld omdat je besluit even minder uit eten gaat.

Zet een groter bedrag voor een langere periode vast
Sparen op een gewone spaarrekening levert niet veel meer op. Heb je in 1 keer een groter bedrag dat je opzij kan zetten? Bijvoorbeeld uit een erfenis? Dan kan het interessant zijn om dat bedrag een bepaalde tijd vast te zetten op een depositorekening. Bijvoorbeeld tot de 18e verjaardag van je kind. Je krijgt op een depositorekening een vooraf afgesproken rente, die vaak hoger is dan de rente op een gewone spaarrekening. Bovendien heb je, net als bij een gewone spaarrekening, het voordeel van rente op rente. Dat betekent dat je ook rente ontvangt over de eerder ontvangen rente. Vergeet niet dat je je geld niet kunt opnemen als het eenmaal vaststaat. Bekijk eens wat sparen in een deposito bij Centraal Beheer je kan opleveren.

Lees ook:  Daddy’s to be: deze boeken wil je gelezen hebben voordat je kleine er is 

Beleggen levert op de langere termijn vaak meer op dan sparen
Met beleggen loop je het risico dat je geld minder waard wordt. Maar op de langere termijn behaal je met beleggen vaak meer rendement. Als je nu begint, heb je nog een lange periode om het potje voor je kind te laten groeien. Je kan daarom iets meer risico nemen. Als het even iets minder gaat op de beurs, heeft je geld genoeg tijd om weer te groeien. Daarnaast kan je niet alleen rendement op je inleg behalen, maar ook op het eerder behaalde rendement. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer rendement over rendement je opbouwt. Let op dat beleggen wel kosten met zich meebrengt.

Zoals  je ziet zijn er verschillende manieren om geld te sparen voor je kind
Denk er nu alvast over na. Dan heb je nog genoeg tijd om een mooi bedrag op te bouwen.

Artikel in samenwerking met Centraal Beheer

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy