Een wereld zonder koffie…?

by Imke Walenberg

Wist je dat wij Nederlandse dagelijks gemiddeld 3,7 kopjes koffie drinken en dat we daarmee tot de top 3 grootste koffie gebruikers ter wereld behoren? We kunnen dus wel stellen dat Nederlanders kampioen koffiedrinkers zijn. Echter heeft het gros van hen geen idee dat we hard op weg zijn naar een wereld zonder koffie…..

En ja, een wereld zonder koffie is een reëel doemscenario; niet alleen onze favoriete opkikker verdwijnt, maar ook onze cultuur en het sociaal verkeer komen daarmee in het geding. Wereldwijd is koffie een van de meest populaire dranken. Dagelijks worden er 2,25 miljard kopjes koffie geconsumeerd, met de groeiende middenklasse in Azië en Latijns-Amerika als de snelst groeiende afzetmarkt. Dat de koffie opraakt, of aanzienlijk duurder wordt, is niet ondenkbaar. Sterker nog; als er niets gebeurt is in 2050 het oppervlak landbouwgrond dat geschikt is voor de koffieteelt gehalveerd. Ook is de gemiddelde leeftijd van koffieboeren in veel koffieproducerende landen al 60 jaar. Een groot deel van de 20 miljoen kleinschalige koffieboeren heeft geen bedrijfsopvolger omdat de koffieteelt jongeren te weinig perspectief biedt.

Een wereld zonder koffie...? - Solidaridad - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Het testen/proeven van de koffie. Credit: Hans Alting von Geusau

Koffie als spil van de economie
Een wereld zonder koffie. Daar zullen heel veel van de Nederlandse koffiedrinkers echt niet aan moeten denken. Knikkebollen achter je bureau, ontwenningsverschijnselen en geen sociaal bindmiddel meer. De smaak, de geur en het opwekkende karakter worden naar verwachting het meest gemist. Maar een wereld zonder koffie raakt niet alleen ons koffiedrinkers. Ruim 125 miljoen mensen wereldwijd, die voor hun inkomen van de koffieteelt afhankelijk zijn, hebben het nu al zwaar te verduren. Voor veel landen, waaronder Ethiopië, Colombia en Brazilië, is koffie een spil van hun economie.  Een beproefde oplossing voor het probleem is er wel; Climate Smart Agriculture (klimaatvriendelijke landbouw). Het wereldwijd trainen van boeren in deze toekomstbestendige landbouwmethode is hard nodig, maar daarvoor moeten koffiebedrijven en overheden samen investeren.

Lees ook:  Bier gebrouwen van regenwater

Solidaridad
Solidaridad is om die reden een campagne gestart die alle koffiedrinkers in Nederland vraagt om in actie te komen. Dit kan onder andere door het delen van onderstaande video. Deze video geeft een schokkende blik in een wereld zonder koffie. Tegelijk is Solidaridad met koffiebedrijven en overheden in gesprek over het beperken van de impact van klimaatverandering op de koffiesector. Alleen samen kunnen we onze geliefde , cappuccino en koffie verkeerd redden en een wereld zonder koffie voorkomen. Help je mee?

Foto header, credit: Hans Alting von Geusau

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy