Kinderen en mobiele telefoons, wat vinden jullie?

by Redactie

Vroeger speelden kinderen veel buiten, nu zien we kinderen vaak rondlopen met een mobiele telefoon. In een restaurant spelen de kinderen vaak spelletjes op een mobiele telefoon, maar ook op scholen kom je steeds vaker kinderen met een telefoon tegen. Vroeger was dit anders. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat in 2016 ongeveer 57% van de tienjarige een mobiele telefoon had. Hoe sta jij hier tegenover? Vanaf wanneer mogen jouw kinderen een mobiele telefoon? Het is inmiddels duidelijk dat we in een andere tijd leven en dat er veel digitaal wordt geregeld. Maar spelen kinderen nog wel voldoende buiten en met elkaar, of gaat alles via de mobiele telefoon? In dit artikel kijken besteden we hier meer aandacht aan.

Smartphone, waarom niet?
Het lijkt heel gewoon te zijn dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd rondlopen met een mobiele telefoon. Ze zouden bijna opvallen als ze geen eigen telefoon hebben. Als kinderen wordt gevraagd waarom ze geen mobieltje hebben, dan zeggen ze iedereen heeft toch een telefoon, ik wil er ook een. Heeft je zoon of dochter een telefoon nodig? Moeten kinderen bellen, Whatsapp gebruiken, spelletjes spelen en muziek luisteren op een mobiel toestel? Het is belangrijk dat je hier samen met je kinderen over praat. De reden dat sommige kinderen op jongere leeftijd een mobiel toestel krijgen, is bijvoorbeeld omdat ze vaak alleen thuis zijn of een langere weg naar school moeten lopen of fietsen. Het is dan vanuit het oogpunt van veiligheid dat ze een toestel wordt aangeschaft. Maar dat is lang niet altijd zo en dat is dan ook de reden dat veel mensen zich hier zorgen over maken. Kunnen kinderen nog wel samen spelen of moeten ze berichtjes naar elkaar sturen via de mobiele telefoon?

Lees ook:  Review: SQUID, een nieuws-app voor jong (en oud)

Telefoon kiezen met uw kinderen
Stel dat je kinderen een lange reis af te leggen hebben naar school, of ze moeten om andere redenen bereikbaar zijn (omdat je bijvoorbeeld veel werkt en de kinderen alleen thuis zijn), dan is het van belang dat je goed kijkt naar wat voor toestel je aan de kinderen geeft. Stel je zelf daarbij dan een aantal vragen zoals waarvoor wordt een toestel gebruikt? Is het alleen om bereikbaar te zijn of om ook spelletjes en video’s te bekijken? Moeten er goede foto’s gemaakt kunnen worden met een mobieltje of is dat niet zo van belang? Goed om te bekijken wat de wensen zijn en wat het budget is, want ook daar dien je uiteraard rekening mee te houden. Een paar opties:

  • De Apple iPhone 5s is een toestel wat goed in de markt ligt. Het zijn wat duurdere toestellen, maar ze zijn wel goed. De iPhone 7s is ook uit en kan ook voor je kinderen een goede keuze zijn, de telefoon heeft een goede processor en heeft een goede camera.
  • De Samsung Galaxy J5 hoort bij de Samsung Galaxy lijn. Het is een stevig toestel en heeft een Amoled scherm. Het beeld is echt scherp en ook de camera is prima. Voor je kind is dit een hele goede keuze als eerste smartphone.
  • Huawei P8 is een mooi toestel en is niet zo duur. Het is geschikt voor kinderen en is functioneel!

Een systeem kiezen
Het is verstandig dat wanneer je voor je kinderen een telefoon gaat kopen en je hebt er zelf ook eentje, dat je dan voor eenzelfde besturingssysteem kiest. Waarom? Omdat je dan het toestel vaak al kent en je kinderen ook kunt helpen waar dat nodig is. Het is ook fijn dat je betaalde apps bijvoorbeeld met het hele gezin kunt delen.

Lees ook:  Opvoeden doe je zo... toch?

Tips bij telefoon kiezen
Als je een telefoon gaat kiezen, heb je de keuze uit een abonnement of prepaid. Het kan zijn dat je al een toestel hebt gekozen, dan moet je nog de keuze maken tussen prepaid of abonnement (met of zonder toestel). Het voordeel van een prepaid simkaart is dat je de kosten goed in de hand kunt houden. Het nadeel is dat je wel iedere keer met de hand alles op moet laden. Bij een abonnement weet je per maand wat de kosten zijn en als dat een aantrekkelijke prijs is, kan dat ook interessant zijn voor je zelf. Bij een Sim Only abonnement krijg je iedere maand een tegoed, ook voor een mooie prijs. Dan moet je wel zelf een toestel hebben of een los toestel kopen.

Internet gebruiken
Kinderen zullen graag internet willen gebruiken op een mobiele telefoon. Je kan het beperken tot Wi-Fi bij je thuis. Anders betaal je iedere maand ook een vast bedrag voor internet en kan het buiten de deur ook gebruikt worden (er bestaat een kans dat kinderen buiten de deur internet gebruiken voor apps te downloaden of om video’s te bekijken). Zorg dat je de kosten daarvan goed in de hand kan houden!

Foto header via iStock, credits: djedzura

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy