Studiekosten: bouw nu alvast een potje op

by Redactie

De scholen zijn al weer een tijdje begonnen. Als je je kind ’s ochtends uitzwaait, kan je het je waarschijnlijk nog niet voorstellen. Maar ooit gaat je kind studeren. Of werken. Studeren is duur. Een hele uitdaging voor studenten. Zeker nu de basisbeurs een lening is geworden. Heb jij al wat geld opzij gezet voor de studiekosten?

58% van de ouders draagt bij aan de studiekosten van hun kind. Zij geven (af en toe) een financiële bijdrage, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Het is nu nog moeilijk in te schatten hoeveel geld de studie van je kind gaat kosten. Een universitaire opleiding van 6 jaar is bijvoorbeeld veel duurder dan een mbo-opleiding van 4 jaar. En je weet ook nog niet of je kind straks thuis blijft wonen of op kamers gaat. Het Nibud gaat ervan uit dat een studerend kind ongeveer 1.000 euro per maand nodig heeft. Bijvoorbeeld voor de huur van een kamer en het collegegeld.

Er zijn verschillende manieren om geld opzij te zetten voor de studiekosten

1. Je kan geld opzij zetten op een spaarrekening
Je kan ervoor kiezen om in 1 keer of periodiek een bedrag op een spaarrekening te zetten. Sommige ouders zetten de kinderbijslag opzij. Zo heb je na een paar jaar een mooi bedrag bij elkaar voor de studiekosten van je kind. Heb je al een groter bedrag? Dan kan je dat een tijdje vastzetten op een depositorekening, tegen een vaste rente. Je krijgt dan vaak iets meer rente dan met een gewone spaarrekening.

Lees ook:  Outfit ideeën voor een uitvaart

2. Je kunt ook beleggen voor de studie van je kind
De spaarrente is nu erg laag. Met beleggen haal je vaak een hoger rendement. Beleggen is geld uitgeven aan iets in de hoop dat het meer waard wordt. Je kan bijvoorbeeld een huis of een schilderij kopen. Stijgt het huis of het schilderij in waarde? Dat is de winst voor jou. De meeste mensen beleggen in aandelen en obligaties. Houd er wel rekening mee dat je geld ook minder waard kan worden. En dat beleggen kosten met zich meebrengt. Je kunt je risico spreiden door bijvoorbeeld te beleggen in een mixfonds. Een mixfonds combineert verschillende beleggingen, met verschillende risico’s.

Begin op tijd
Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om geld opzij te zetten voor de studiekosten van je kind. Begin op tijd, zodat je straks een mooi spaarpotje hebt.

Beeld header: iStock.com / Jacob Ammentorp Lund

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy