Op Design Safari bij het Poolse Łódź Creates

by Imke Walenberg

Deze week vindt weer de Dutch Design Week (DDW) plaats in Eindhoven. Dé plek om geïnspireerd te worden op design-gebied. Van plan om een dagje te gaan? Dan is het slim om je van tevoren even goed in te lezen en een klein beetje een idee te hebben wat je allemaal wilt zien. Alles zien in één dag lukt namelijk eigenlijk niet. Een aanrader is dan ook de Design Safari. Bezoekers van de DDW kunnen deelnemen aan zo’n Safari, die uitgestippeld is door een consultant en een ontwerper van Change Pilots, lid van de design community uit Łódź. De stad Łódź staat bekend als de Poolse hoofdstad voor designers en kunstenaars. Onder de vlag van het project ‘Polish Design – Łódź Creates’ presenteert een collectief van meer dan 100 jonge en veelbelovende kunstenaars en ontwerpers zich op de DDW. Zeven designers zijn ook daadwerkelijk aanwezig tijdens deze Dutch Design Week.

Op Design Safari bij het Poolse Łódź Creates - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Indruk van de Poolse stad Łódź (foto via http://abpoland.com)

De safari is zodoende een erg mooie manier om op een persoonlijke manier bedrijfslocaties en exposities te ervaren, zowel vanuit design- als zakelijk perspectief. Bij elke exposant die wordt bezocht lichten de workshop-begeleiders toe wat de waarde ervan is voor de deelnemer. Dit allemaal vanuit een design-perspectief dat niet direct gericht is op een bepaald product of een dienst, maar op de waarde die het hen kan bieden.

Zelf ging ik op ‘driedubbele-safari’ tijdens de DDW deze week, ik mocht namelijk kennismaken met alle afgevaardigden van Łódź Creates. In een ruimte in het Design Perron op de Fuutlaan beland ik in een warm bad van niet alleen creativiteit, maar bovenal vriendelijkheid. De passie van elke jonge Poolse designer straalt er werkelijk vanaf.

Lees ook:  Nieuwe generatie Smart EQ: nog frisser en 100% elektrisch

Bijvoorbeeld Danuta van het label Two or Three Things. Zij liet zich voor haar tafelontwerp inspireren door de film ‘2 or 3 Things I Know About Her’. Het ontwerp van de tafel verwijst naar zowel filosofische vragen die opkomen in de film als de film zelf, met shots van een specifieke scène. Het tafelblad is gemaakt van zorgvuldig gekozen fineer van onder andere Californische walnoot, populier, berk en kaneelboom. De patronen doen denken aan de draaiende koffie uit de film. Letterlijk een koffietafel dus. We like!

Op Design Safari bij het Poolse Łódź Creates - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Op Design Safari bij het Poolse Łódź Creates - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Ook spreken we de mooie Kornelia, die voor de moderne nomaden* onder ons het concept NOM+ADD bedacht. NOM+ADD is een modulair systeem dat meubels op verschillende manieren kan opstellen. Een tijdelijk, multifunctioneel en betaalbaar product dat er ook nog eens leuk uit ziet in je kamer. Ook handig: de set van zeven elementen past in iedere normale auto, zonder meubels uit elkaar te hoeven schroeven. Scheelt gedoe (en irritaties).

Op Design Safari bij het Poolse Łódź Creates - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Op Design Safari bij het Poolse Łódź Creates - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

En dan is er Anna, die met linoleum prachtige handtassen, schoudertassen en portemonnees weet te maken. Ontstaan uit de gedachte van upcycling, want wat doe je met de resten van een gelegde linoleum-vloer? Nou, niet weggooien, aldus Anna. Haar collectie met de naam LINO laat zien hoeveel liefde en werk er in elk afzonderlijk product zit.

Op Design Safari bij het Poolse Łódź Creates - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Op Design Safari bij het Poolse Łódź Creates - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Benieuwd naar de overige Poolse kunstenaars, ga dan vooral bij ze langs deze Dutch Design Week. Maak kennis met hun inspirerende werken, hun gastvrijheid en bovenal hun roots. Nooit geweten dat het (voor mij voorheen nog onbekende) Poolse stadje Łódź zo creatief vruchtbaar was. Ik zou er zo naar op vakantie willen gaan na de ontmoeting met Łódź Creates…

Op Design Safari bij het Poolse Łódź Creates - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Groepsfoto + ik ;-)

* Jonge mensen met een dynamisch leven, vaak wisselend van woonplek, die iedere keer een nieuwe woonomgeving voor zich willen creëren.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy