Must do: date night bij Hennequin & To

by Odiel Mennink

Vergeet die wijnreis naar de Champagnestreek. Daily Cappuccino redacteur Odiel heeft in De Pijp in Amsterdam een plek gevonden waar champagne, in combinatie met een klassieke Franse keuken, rijkelijk vloeit!

Hennequin & To, het begon in de buurt van Reims, waar twee verre ooms van mede-eigenaar Pascal Hennequin een champagnehuis hebben: B. Hennequin. Samen met Toby Mensink (daar staat de ‘To’ voor in de naam) importeerde Pascal de champagne in 2015 naar Nederland om te verkopen aan restaurants. In 2017 waagden ze de sprong van hun leven en openden ze een eigen champagne-restaurant-bar aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam.

Sfeer
De zaak is met smaak en zeer sfeervol ingericht. Door het grote dakraam, dat bij mooi weer open is, als ware het de Arena, heb je het idee dat je in een mooi aangeklede Franse binnentuin zit. Met hout, planten aan de muur en aardse kleuren voelt het warm aan, maar heeft het tegelijk een industriële uitstraling. De langgerekte bar gaat over in de open keuken. Het strakke design staat symbool voor de strakke werkwijze die de chef in de keuken hanteert. Er wordt heel hygiënisch gewerkt en er is een serene rust in de keuken terwijl de toch soms complexe gerechten in een straf tempo de keuken uit komen.

Hennequin & To

De open keuken zorgt er niet alleen voor dat je kunt volgen wat er met jouw gerechten gebeurt: er wordt ook een heerlijke geur door het restaurant verspreid, zonder dat je kleding ernaar gaat ruiken. Het is er goed toeven.

Lees ook:  Holle vaten...

French cuisine
Op het menu staat champagne centraal, met daaromheen klassieke Franse gerechten met persoonlijke invloeden van de chef. Die is afkomstig uit Italië en heeft ergens Spaanse voorouders. Dat leidt tot spannende combinaties. Onder leiding van chef-kok Arturo Pagana gaan we voor een drie-gangen-menu. De kick-off is uiteraard met een glas originele Hennequin B. Champagne, wat fris en vol door de mond rolt. We bestellen een salade Mesclun met rode biet, linzen en roquefort en malse kikkerbillen met polenta en salsa verde. Als hoofdgerecht smullen we van verse zeewolf en wilde boerderij eend. De wilde konijn was niet konden we niet bestellen omdat deze dit seizoen moeilijk verkrijgbaar is door de konijnenziekte eerder dit jaar. Daardoor zijn er maar weinig wilde konijnen.

Hennequin & To
Hennequin & To

De porties zijn zo goed, dat we blij zijn dat er nog ruimte is voor een toetje. Of zoals de Fransen zeggen: dessert. Maar nu is het eerder een toet. We kiezen voor de sabayon gemaakt van de huischampagne en crème brûlée van speculaas. De smaak: uitzonderlijk goed.

Hennequin & To

Thuis
De aankleding voelt als een soort Franse binnentuin, maar door de gastvrije bediening voelt het ook huiselijk. De twee zwagers en de vriendin van Pascal Hennequin. De vriendin stelt zichzelf voor als het &-teken in het logo van het restaurant. De bediening is erg gastgericht, neemt de tijd voor de gasten. En wat erg fijn is: er wordt niet alleen verteld wat er op het bord ligt, er wordt ook duidelijk uitgelegd waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Bijvoorbeeld de uitleg over de wijn bij de kikkerbillen, die was afgestemd op de polenta, waardoor een mooie frisse combinatie ontstaat die de polenta extra smaakvol maakte.

Lees ook:  3 x winterse smoothies (+ recept)

Deze avond was er livemuziek op de achtergrond: een gitarist die relaxte muziek ten beste gaf. Erg prettig. Onder in de zaak is een kelder die gebruikt kan worden voor feestjes. Thuisvoelen, relaxt, live muziek extra dimensie. Volgende keer de kelder…

Hennequin & To
Ferdinand Bolstraat 26
Amsterdam

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy