Laad jij je elektrische auto ook thuis op?

by Redactie

In woonwijken zie je het steeds meer; auto’s die – al dan niet in een merkbewust setje – met een stekker zijn aangesloten op een stopcontact in de buitenmuur van het woonhuis. Het is de toekomst om auto’s aan te schaffen die op elektriciteit rijden, steeds meer mensen rijden in een volledig elektrische auto. Dat dit op het moment nog wel prijziger is dan het rijden van een auto op benzine houdt de opmars van de elektrische auto’s niet tegen.

Groene energie en elektrische auto
Het voordeel van je auto bij je huis opladen is dat je zeker weet dat je gebruikmaakt van groene energie. Tenminste, als je kiest voor een energiecontract met groene stroom. Sommige mensen combineren de elektrische auto met zonnepanelen op het dak van hun woning. Handig, want op momenten waarop er meer energie wordt opgewekt dan je verbruikt kun je de auto als ‘batterij’ inzetten. De zonne-energie kan dan namelijk opgeslagen worden in de elektrische auto.

Hoe groen is jouw stroom?
Doe onderzoek naar de energieleveranciers waar je energie afneemt. Dat kan door te kijken naar of een bedrijf bewust bezig is met het stimuleren van de opwek van duurzame energie én of de door de energieleverancier aangeleverde energie écht groen is. En dus geen groengewassen grijze stroom. Ontvang je groene stroom, en wek je zelf op, dan weet je zeker dat je elektrische auto ook rijdt op groene stroom. En dat er geen energie wordt opgewekt voor jouw duurzame auto met bijvoorbeeld een kolencentrale.

Als je slim bent, laad je slim op
De producenten van laadpalen zijn inmiddels al zo ver dat ze slimme laadpunten kunnen leveren. Dat betekent dat als je je wasmachine en droger aan hebt staan, de palen langzamer laden. En dat als de zon extra begint te schijnen en er meer stroom wordt opgewekt via zonnepanelen, het laden sneller gaat. Zo wordt het nog makkelijker om duurzame energie voor je elektrische auto te gebruiken.

Lees ook:  Een bloempot mede mogelijk gemaakt door de Amsterdamse grachten

Autoverzekering
Voor een lagere autoverzekering hoef je op dit moment geen elektrische auto aan te schaffen. Door het gewicht van de accu’s en de aanschafprijs van de auto zelf kom je doorgaans duurder uit dan met een in grootte vergelijkbare auto op benzine. Maar als je de moeite neemt de prijzen van de aanbieders van de verzekeringen voor elektrische auto’s goed naast elkaar te leggen, kun je je maandlasten zo laag mogelijk houden. De verschillen zijn groot genoeg om dit even uit te zoeken. Neem je bijvoorbeeld een elektrische smart, dan zal hier vanwege het gewicht wel weer een lagere premie tegenover staan.

Elektrische deelauto’s
Wat ook een opmars maakt in Nederland is de deelauto. Vooral jongeren hechten steeds minder aan bezit en zien geen probleem in het delen van bijvoorbeeld de auto. Auto’s staan anders toch een groot deel van de tijd stil. Als je wel een elektrische auto wilt, maar de prijs ligt nog net iets buiten je budget, dan kun je deze samen aanschaffen. Of gebruikmaken van de bestaande platforms op internet om je auto te verhuren op momenten dat je deze zelf niet gebruikt. Als je dan ook nog je auto thuis oplaadt met je duurzame energie, dan maak je Nederland net weer ietsje groener.

Laad jij ook je elektrische auto thuis op?
Je kunt meerdere redenen hebben om een elektrische auto naast je huis te hebben staan. En deze daar ook op te laden. Wat is die van jou?

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy