How to: je hoofd leeg maken door pen op papier te zetten

by Isabeau Kamphuis

Ik begrijp eerlijk gezegd niet hoe sommige mensen zeggen nooit te schrijven”, een uitspraak van een vriendin die mij aan het denken zette. Zo nieuwsgierig als ik ben vroeg ik vrij direct wat ze hiermee bedoelde. Haar antwoord was dat zij het gevoel krijgt dat ze ieder moment kan ontploffen als ze haar gedachten niet op papier kan zetten. Daar moest ik meer over weten en het blijkt dus dat je gedachten en ideeën op papier zetten je productiever, meer emotioneel bewust en een betere besluitmaker kan maken.

Dit is hoe het werkt
1) We herkennen allemaal wel die drukke momenten in het dagelijks leven waar je hoofd vol zit met alles wat je nog moet doen. Je gedachten op papier zetten helpt je deze chaos in je hoofd te ordenen. Niet voor niets zijn boodschappenlijstjes een wereldwijd fenomeen! Zoals David Allen, auteur van Getting Things Done zegt: je hoofd is voor het verwerken en begrijpen van informatie, niet voor data opslag.
2) Een theorie die goed aansluit op de volgende reden waarom schrijven een must do is voor eigenlijk iedereen; schrijven helpt je jouw leven te begrijpen.
3) Het bijhouden van een dagboek of creatief schrijven kan een geweldige emotionele outlet zijn. Je kunt leren van je eigen emoties door deze op papier te zetten.

Tijd om verschillende pen to paper technieken uit te proberen om te zien welke levens verbeterende aspecten er hier te halen vallen.

Bullet journal
Hier was ik vooraf verreweg het meest enthousiast over. Bullet Journaling is bedacht door een digitale (ja echt waar) product designer uit Brooklyn. Een alternatieve oplossing voor het bijhouden van een agenda die gebruikt maakt van een sleutel systeem een hoop creativiteit. Voor de creatieveling onder ons dan ook een absolute aanrader; je kunt doen wat je wilt! Naast een daily log die fungeert als je agenda kun je bijvoorbeeld een daily habit tracker bijhouden. Je vooruitgang visualiseren kan enorm motiveren en wie weet wordt het bereiken van doelen opeens een stuk makkelijker. Wel belangrijk om erbij te vermelden; je moet doorzettingsvermogen hebben, want als je een dagje overslaat dan vallen er al snel gaten in je journal.. en alhoewel ik enorm genoten heb van mijn korte tijd met deze techniek, moet ik ook eerlijk toegeven dat ik het niet langer dan een week heb volgehouden.. oeps?

Lees ook:  10 x tips voor minder rimpels

To-do lijstjes
Dit klinkt als iets heel kleins, bijna te klein om een eigen kopje te krijgen. Maar hoe klein de handeling dan ook mag zijn; het effect maakt een wereld van verschil (voor mij dan). Niet alleen vergat ik niks meer omdat dit lijstje mij er aan herinnerde; het kunnen afvinken van taken werkte ook nog eens super motiverend.

Creatief schrijven
Het enige wat er nu nog op mijn to-do lijstje stond is een masterclass flash prose; creatief schrijven in minder dan 750 woorden. Geen makkelijke taak, maar, wat ze zeggen over emotioneel meer bewust worden is absoluut waar; niet alleen kun je vanaf nu je eigen therapeut zijn, wie weet komt er wel een prachtige roman uit. Een mens moet kunnen dromen toch?

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy