Cappuccino drinken volgens de regels

by Redactie

Regels? Huh? Zijn die er dan voor het drinken van cappuccino? Jazeker. Wil je deze koffievariant drinken als een echte Italiaan, dan kan je je er maar beter aan houden.

In Italië wordt flink nagedacht over de spijsvertering. Daarom moet cappuccino niet na 10 uur in de morgen worden gedronken.

De reden? Omdat het eigenlijk bestemd is voor het ontbijt. De verhouding tussen melk en koffie zwenkt zwaar over richting melk. Daardoor is het een calorierijk drankje, eigenlijk is het een kleine maaltijd in een kopje. De drinker krijgt er genoeg energie van om het van de ochtend tot de lunch uit te houden. Sommige Italianen eten een gebakje bij hun cappucino. Die combinatie maakt het een koud kunstje om de uren daarna niets meer te consumeren. Wil je meer weten over de Italiaanse ontbijt- en dinergewoonten, lees dan dit.

Een andere regel hangt hiermee samen: bestel nooit een cappuccino na het avondeten.

Je kan na de lunch of het diner wel een andere soort koffie bestellen. Bijvoorbeeld , of die nou zwart is of gezoet met suiker. Maar kies geen variant met melk met een dikke kraag schuim en een topping van chocolade. Koffie moet niet pudding vervangen! Koffie is een aangenaam drankje voor na het diner wat een soort culinair uitroepteken achter het maal zet en dat de smaakpapillen reinigt. Het is niet het juiste moment voor een soort warme milkshake.

Dit lijkt hopelijk logisch. Maar nu komt de verwarring. Want hoe zit het dan met tiramisu? Als we beweren dat een zware en met melk bereide bak koffie niet goed is voor de spijsvertering, hoe zit dat dan met tiramisu?

Lees ook:  Feel good nieuws: Chiquita start samenwerking met Spotify

Wereldwijd is tiramisu een geliefd toetje. Het bestaat uit sponscake, koffie, ei, suiker, cacao en mascarpone (een roomachtige kaassoort). Krijg je er gelijk trek in, dan heb je zo een portie besteld! Tiramisu ligt eigenlijk behoorlijk veel in het verlengde van cappuccino: een melange van zuivel met koffie. En net waarschuwden we nog dat zoiets na de maaltijd niet mag volgens de Italiaanse regels.

Hoe zit dat dan precies? Misschien draait het bij deze regels over cappuccino niet zozeer over de spijsvertering maar meer over imago. Want er zit inderdaad geen logica in! Het zal wel te maken hebben met het belang dat Italianen hechten aan stijl. Maar als dat gevoel voor stijl leidt tot de levensstijl die we zien in de films van Fellini, dan moeten we ze vooral omarmen. Bekijk gerust de trailer voor zijn film 81/2. Ken je die film nog niet, ga dan vooral kijken, want het kan je leven veranderen. Heb je hem al meerdere keren gezien, kijk dan op zijn minst naar de trailer. Er is niet zoiets als te veel Fellini!

Foto header via iStock, credits: bgton

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy