7 x tips voor een duurzamer huishouden

by Redactie

Vandaag, 10 oktober, is het de dag van de duurzaamheid. Hoe je kan bijdragen? Dat kan al heel eenvoudig door thuis dagelijks slimmer om te gaan met je huishoudelijke apparaten. Hoe? Hierbij 7 tips om thuis goed bezig te zijn op het gebied van duurzaamheid:

1. Vervang je koelkast voor een exemplaar met A+++-label
Wist jij dat je koelvriescombinatie verantwoordelijk is voor maar liefst zeventien procent van het totale elektriciteitsverbruik in huis? Stel je daarom eens voor hoeveel het scheelt als jij je koelvriescombinatie vervangt voor een exemplaar met een A+++-energielabel. Zorg er daarbij ook voor dat je er eentje aanschaft die qua omvang precies bij jouw wensen past. Anders sta je ook maar voor niets te koelen, toch?

2. Heb je een vaatwasser? Sla het ‘voorspoelen’ dan over
Voorspoelen van de vaat in de wasbak? Niet nodig. Je verspilt er alleen maar water en energie mee. Het weggooien van grote etensresten van de borden is voldoende. De vaatwasser doet de rest.

3. Gebruik het eco-programma van je wasmachine
De meeste wasmachines hebben een eco-programma. Alleen wordt hij niet altijd gebruikt. Dat is zonde. Want juist dit programma zorgt ervoor dat je flink op je energierekening kunt besparen. Hoe? Het programma verwarmt het wassende water trager dan in andere programma’s. En dat is ook nog eens beter voor het milieu.

4. Was je kleding op maximaal 40 graden
Wassen op zestig graden is echt niet altijd nodig. Een standaard wasje draait ook prima op dertig of veertig graden. Je zult zien dat je kleding ook dan prima schoont wordt. Kies je altijd voor dertig in plaats van zestig graden? Dan bespaar je circa dertig euro per jaar. Dat is toch mooi meegenomen.

Lees ook:  Small Car Talk

5. Sla het voorwasprogramma over van je wasmachine
Een voorwasprogramma bereidt je kleding alvast voor op de echte was. Echter, dat hoeft vaak niet. Sla dit programma over en bespaar tijd, en ook het milieu is je dankbaar. Zit de trommel vol? Kies dan liever voor een katoenprogramma in plaats van een synthetische. Het eerste is namelijk een stuk zuiniger.

6. Zet je bier alleen koud als het moet
Superhandig natuurlijk, die bierkoelkast in de schuur. Maar als je hem het hele jaar aan laat staan, verbruik je maar liefst 250 kWh per jaar. Door hem alleen aan te zetten tijdens een barbecue in de tuin – of hem zelfs helemaal weg te doen – kun je deze kosten en milieubelasting alvast wegstrepen.

7. Let op het energielabel!
Let bij de aanschafkeuze voor je huishoudelijke apparaten op het energielabel. Op ao.nl kun je bijvoorbeeld bijna alle producten filteren op energielabel. Kiezen voor A+++ kan eenmalig wat duurder zijn, maar op de langere termijn betaal je wel minder. En nog een bonustip: laat je apparaten niet op stand-by staan als je ze niet gebruikt. Ze blijven dan namelijk stroom verbruiken.

Header foto via iStock, credits: Demaerre

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy