kan interactieve tv - daily cappuccino - lifestyle blog

Toen & Nu: de geschiedenis van de televisie

Je kan het je nu haast niet meer voorstellen, maar Philips had eind jaren veertig, begin jaren vijftig (zo’n 70 jaar geleden ongeveer dus!) heel veel moeite om Nederland aan de televisie te krijgen. Enerzijds voelde de regering er namelijk niets voor, maar ook de omroepen zagen het niet zitten. Talk about change! Inmiddels is ‘de televisie’ haast ouderwets te noemen; hét nieuwe woord is interactieve televisie.

In vogelvlucht
Het is voor mij al bizar te bedenken dat mijn moeder, toen zij klein was, alleen maar zwart-wit televisie kende. Pas in 1967 werd namelijk de kleurentelevisie geïntroduceerd. Het was ook pas toen dat er een begin werd gemaakt met televisiereclames. Daarvoor werd er helemaal geen geld met televisie verdient. Ondenkbaar in deze tijd. Het duurde vervolgens nog tot 1989 todat de eerste commerciële televisiezender verscheen: RTL Veronique. Nog eens een vijftal jaar later werd ook internet toegevoegd aan het rijtje van televisie en radio. Die verandering zorgt voor heel wat nieuwe ontwikkelingen in de daaropvolgende jaren. Zo wordt het steeds normaler om televisie te kijken niet alleen op je tv, maar ook op je laptop, tablet en zelfs smartphone.

Interactieve TV
En nu, anno 2017 is het interactieve tv waar iedereen over praat. Waar je vroeger thuis bleef om een programma te kijken en je videobanden nodig had om je favo soap op te nemen, is dat nu helemaal anders. Je kan immers kijken waar en wanneer je wilt. Neem je bijvoorbeeld een abonnement op KPN Interactieve tv dan kan je niet alleen 7 dagen terugkijken, je kan ook vooruitspoelen, Netflix direct op je tv kijken, live pauzeren, en ga zo maar door. Waarschijnlijk gaan mijn dochters, die nu 0 en 1 jaar oud zijn, me later dan ook hard uitlachen als ik ze vertel dat we vroeger naar een videotheek gingen om een film te huren. Hoe zouden zij over twintig jaar televisie kijken? Nog interactiever? Je zou haast denken dat dat niet kan…

Lees ook:  Dopper krijgt kleuren-metamorfose (en jij kan er één winnen!)

0 comments on “Toen & Nu: de geschiedenis van de televisie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *