Time management voor laatkomers

by Redactie

Better never than late – George Bernard Shaw (1856-1950)

Er zijn weinig gewoontes zo frustrerend als die van het te laat komen, zowel voor de laatkomer als de wachtende. Maar ondanks dat het misschien voelt alsof laatkomers het met opzet doen of egoïstisch bezig zijn, is er vaak een goede verklaring voor het gedrag van deze personen. Dat neemt niet weg dat er ook oplossingen voor zijn. Een aantal van deze oplossingen lees je in dit artikel.

Time management: wat is dat?

Je zou denken dat op tijd komen niet lastig zou moeten zijn, vooral niet als je een goed horloge hebt, zoals je die hier vindt. Echter ligt het bij de meeste laatkomers niet aan de materialen die zij tot hun beschikking hebben, maar de manier waarop hun brein functioneert. De perceptie van tijd varieert tussen individuen. Onderzoek heeft uitgewezen dat laatkomers veel minder goed zijn in het inschatten van de tijd dan mensen die altijd op tijd zijn. Zo werd er getest hoe lang twee groepen (laatkomers en niet-laatkomers) dachten dat één minuut duurt, zonder daarbij een klok tot hun beschikking te hebben of te mogen tellen. De groep met niet-laatkomers schatte een minuut steeds zo rond de 58 seconden, de groep laatkomers kwam op een gemiddelde van 77 seconden. Laatkomers ervaren tijd dus vaak op een hele andere manier, en schatten zodoende de tijd die ze nodig hebben niet goed in.

Tips

Toch zijn er een paar tips die je als laatkomer kan toepassen om je gedrag zoveel mogelijk te veranderen.

Lees ook:  Zo leer je jouw doelgroep écht goed kennen

Sta eerder op

Voor degenen die zich graag nog even extra omdraaien in bed, en daardoor toch elke keer weer te laat zijn: probeer eens om eerder op te staan. Hierdoor heb je wat extra tijd om je routine te voltooien voordat je de deur uitstapt. Ook kan het helpen om niet te snoozen, maar meteen zodra de wekker gaat uit bed te stappen. Zo verlies je geen kostbare tijd aan minuten lang ronddraaien voor het opstaan.

Ga ´s ochtends sporten

Veel succesvolle mensen sporten graag in de ochtend, voordat alle drukte begint. Het zorgt ervoor dat ze goed wakker worden en energie hebben om de rest van de dag door te komen. Als je ´s ochtends sport, activeer je je brein, waardoor het gedurende de dag ook gemakkelijker wordt om scherp te blijven én om dus op tijd te zijn. Vergeet vooral ook niet je work-out musthaves mee te nemen voor een gegarandeerd succesvolle training.

Probeer multitasken zoveel mogelijk te vermijden

Ondanks dat je het idee hebt productiever te zijn, zorgt multitasking er juist vaak voor dat je minder gedaan krijgt. Dit onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mensen die met meer dan één activiteit tegelijkertijd bezig zijn, en dus aan het multitasken zijn, vaker afwezig en laat zijn en slechter scoren op prestatiebeoordelingen. Neem dus de tijd voor je opdrachten en laat niet alles door elkaar heen lopen. Zo werk je effectiever, heb je uiteindelijk meer tijd over om alles af te krijgen én kun je op tijd zijn voor je volgende afspraken.

Lees ook:  Schoonmaken een feest? Met deze tips wel!

Beeld via iStock, credits: cyano66

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy