Roadtrip: een epic drive door het Noorse landschap

by Imke Walenberg

Had je me de afgelopen jaren gevraagd wat voor soort trip ik graag nog eens zou willen maken, dan had ik volmondig gezegd: een roadtrip door Scandinavië. Scandinavië, daar was ik namelijk nog nooit geweest. En het beeld van fjorden, een woeste kust en bergachtige binnenland, kon ik heerlijk verheerlijken in mijn hoofd. Toen ik afgelopen zomer dan ook de kans kreeg om samen met Mazda een bijzonder roadtrip door een deel van Noorwegen te maken, sprong ik toch wel een aardige sprong in de lucht. Onder de noemer ‘Epic Drives’ zouden we in twee dagen tijd een route afletten van meer dan 1000 kilometer. Startend in Stavanger, in het zouden van Noorwegen, opklimmend naar het midden van het land en te eindige in Trondheim. De Mazda CX-3 zou ons trouwe metgezel tijdens deze trip zijn en ons leiden langs een aantal van de meest mooie natuurverschijnselen alsook bouwwerken in Noorwegen.

DE ROUTE
Vanaf Amsterdam vlieg je in een uur tijd naar Stavanger. Deze studentenstad kent een levendige sfeer en is zeker de moeite waard om een dag of twee te blijven hangen. Leuk is onder andere dat de oude stad van Stavanger de grootste verzameling houten huizen kent (ruim 170 witte houten huizen). Wij blijven echter maar één nacht en gaan de volgende ochtend al vroeg op pad. En met vroeg bedoelen we dan ook echt vroeg. Wil je namelijk de vele caravans en campers voor zijn, dan is het handig om op tijd te vertrekken. In onze route zijn een aantal zogenoemde weighpoints verwerkt. Deze punten voorkomen dat je toch van de uitgestippelde route afwijkt en belangrijke highlights misloopt.

Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Typische huisjes die je overal in het landschap van Noorwegen terug ziet komen

Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

De eerste dag rijden we van Stavanger naar Loen, een etappe van ongeveer 543 kilometer. Tip voor de lunch onderweg is het gezellige Tre Brør Kafé og Bar in het plaatsje Voss. Hier kan je heerlijk verse salades en goede koffie krijgen. Een goede oppeper voor de rest van de reisdag. Aan het begin van de avond komen we aan in Loen; een klein dorp dat ligt aan het einde van het Nordfjord en bij het meer Lovatnet.

Lees ook:  Hoe beleven Nederlanders hun strandvakantie het liefst?

Na een korte nacht, we staan weer extra vroeg op, vervolgen we onze epic drive. Vandaag staan 513 kilometers op het programma. Omdat je in Noorwegen bijna nergens harder dan 90 mag, vaak zelfs niet harder dan 70, is dat nog een extra reden om vroeg uit de veren te gaan. 513 kilometer is te overzien zou je denken, maar met een route die bestaat uit bergpassen, tunnels, veerboten en de vrij lage maximum snelheid, heb je je tijd hard nodig. Onderweg lunchen we in het mooie stadje Kristiansund, aan de haven heb je hier allerlei leuke zaakjes zitten. En we hebben geluk, het zonnetje schijnt, dus we kunnen onze Noorse sandwich in de zon opeten. Ook lekker en vooral niet onbelangrijk; tijd om de benen even goed te strekken. Opgeladen stappen we weer in onze auto en komen vervolgens rond 5 uur aan op einze eindbestemming Trondheim. Vol van alles wat we hebben gezien de afgelopen dagen schuiven we aan bij het diner die avond. Wij eten in het hotel, maar Trondheim is de derde grootste stad van Noorwegen, dus als je er op uit wilt nog, is dit een prima stad om je te vermaken. De gekleurde huisjes bij de kade maken een grijze dag (die er veel kunnen zijn in Noorwegen) hier alsnog vrolijk.

DE HIGHLIGHTS
Genoeg over de reis, want wat waren de highlights die we allemaal zagen tijdens onze trip? Highlight die je zeker niet mag overslaan als je een keer een zelfde epic drive wilt maken:

Lees ook:  Top 5 ‘instagrammable’ steden in Europa

De Lærdalstunnel
Maak je een roadtrip door Noorwegen, dan is één ding heel belangrijk: je moet geen tunnel-angst hebben. Het land is namelijk volgebouwd met tunnels, zo’n 900 stuks. De ene langer dan de ander. De een bijzonderder dan de ander. Zo heb je een tunnel waar zelfs een rotonde in is te vinden én je hebt er de langste autotunnel van de wereld: de Lærdalstunnel. Deze tunnel is maar liefst 24,5 kilometer lang en loopt van de stadjes Lærdal naar Aurland. Beide plaatsen liggen aan de Sognefjord. Een fjord die met haar 204 km de op één na langste fjord ter wereld is. Zelf ben ik totaal geen fan van lange tunnels, zag dus ook aardig op tegen dit lange exemplaar. Maar doordat er om de 6 kilometer speciale uithammen zijn gemaakt met nagebootst daglicht valt het alles mee. Hier kan je zelfs even stoppen en uitstappen. Het effect van het licht is zelfs prachtig te noemen. Ook zijn er in de tunnel ‘nep’-bochten gecreëerd om de focus van de bestuurder vast te blijven houden.

Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogRoadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Geirangerfjord
Je hebt fjorden en je hebt fjorden. De Geirangerfjord is wel één van de mooiste fjorden te noemen. Niet gek dat deze dan ook behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO. Het landschap hier is absoluut adembenemend. Het is omringt door watervallen met namen als “Seven Sisters”, “Bridal Veil” en “Suitor” watervallen, majestueuze fjordkliffen en verlaten bergboerderijen. Een minpunt en tegelijkertijd begrijpelijk is het toerisme hier. De pracht van deze fjord trekt vele mensen aan.

Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Trollstigen
Deze weg, in het Engels ook wel Trolls Path genoemd, is een ontzettend spectaculair stukje route. De weg werd geopend in 1936 en is een bijzonder wegenbouwwerk. De slingerende weg (11 bochten in totaal) naar beneden/omhoog wordt begeleidt door prachtige natuur, wolken gevangen door de bergen, en een ver uitzicht. Bovenaan het pad ligt een erg mooi bezoekerscentrum waar je via een looppad naar een adembenement uitkijkpunt kan lopen.

Lees ook:  Land Rover Experience: één groot off-the-road feest

Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogRoadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogRoadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Atlantic Road
Deze 8 kilometer lange weg loopt van eiland naar eiland met continu uitzicht op de Atlantische oceaan. De bekendste brug op deze weg is de Storseisundbrug. De moeilijke weersomstandigheden kenmerkend voor dit deel van Noorwegen maken het geheel zo bijzonder. Tijdens de 8 kilometer zijn er veel mogelijkheden om even de auto langs de kant te zetten en te genieten van de natuur om je heen.

Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Veerboten
Ook een persoonlijke favoriet van deze roadtrip, de veerboten. Want naast dat er veel tunnels zijn in Noorwegen, is een veerboot ook vast onderdeel van je trip. Dat gaat ook altijd ontzettend soepel. Wachttijden zijn niet lang en vanaf de boot krijg je weer op een andere manier het landschap van Noorwegen mee. Handig: er is altijd wel even tijd aan boord om een kopje koffie of een bezoek aan het toilet te brengen.

Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

DE AUTO
Bovenstaande route reden we met een Mazda CX-3. Zoals je zal begrijpen, is het meer dan belangrijk om een dergelijke trip met een auto te maken die dit ook ‘aan kan’. De Mazda CX-3 is een crossover die naast comfort ook karakter kent. Een beetje pit is wel van belang namelijk. De CX-3 is daarnaast voorzien van de technologie G-Vectoring Control, dat ervoor zorgt dat de CX-3 beter reageert op jouw input. En omdat Mazda altijd haar auto’s ontwerpt volgens de KODO design filosofie, is het interieur ‘mensgericht’ ontworpen.

Een epic drive it was, letterlijk en figuurlijk!

Roadtrip Noorwegen - Epic drives Mazda - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy