Op ontdekkingstocht in de wondere Pi Pa Poe Pensioenwereld

by Imke Walenberg

Pensioen… Niet een woord wat gelijk tot enthousiasme aanzet of erg sexy klinkt. Althans bij mij niet, en waarschijnlijk voor velen met mij. Als zzp’er is pensioen iets wat liever geparkeerd wordt dan dat er actief iets mee gedaan wordt. Want: je moet al zoveel zelf regelen (én betalen) als zelfstandige. Nee, dan maar liever voor je uitschuiven. Totdat er momenten komen in je leven waardoor je er op wordt gewezen en tot het besef komt, dat het toch wel verdomde handig is, het opbouwen van een pensioen. Niet per se voor later, maar ook voor binnenkort en tussendoor. Toch is het op dat moment dat er allemaal beren op de weg komen voor mij. Want bij welk pensioenfonds sluit ik me aan? Is het wel te vertrouwen? Hoeveel leg ik in maandelijks? Wat levert het op? Kan ik mijn geld niet kwijtraken? Om daar achter te komen ging ik in gesprek met Karin Jakobsen, oprichter van BrightPensioen. Zij bieden een flexibele pensioenopbouw voor zzp’ers en andere mensen die zelf hun pensioen moeten regelen.

BrightPensioen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Karin Jakobsen

In een uiterst relaxte setting (in de hippe koffiebar van een oud ziekenhuis in Amsterdam West, dat nu dienst doet als bedrijfsverzamelpand) ontmoet ik Karin. Niets geen stijf pak en dito haardracht, maar een casual outfit en de haren in een nonchalante staart. Twee vooroordelen die gelijk bij mij worden weggeveegd denkende aan de pensioenwereld. Ze vertelt dat ze bij terugkomst in Nederland, na een tijdlang in Engeland gewoond en gewerkt te hebben, erachter komt hoe slecht het geregeld is wat betreft pensioenen hier. En eigenlijk vooral: hoe moeilijk. En dat in ‘pensioenland’ Nederland.

Lees ook:  Dream job: wat doet een jachtmakelaar?

Om die reden startte Karin in 2014 een crowdfundingcampagne om een onafhankelijk deelnemersinitiatief in het leven te roepen. Gestart door zzp’ers en gefinancierd door crowdfunding. Ook de deelnemers worden via een coöperatie mede-eigenaar; naast dat ze daardoor daadwerkelijk zeggenschap hebben, delen ze ook mee in de winst. De onderlinge belangen blijven zodoende ook altijd eerlijk verdeeld. Aan het vermogen van de deelnemers verdienen ze bij BrightPensioen dan ook niet. Waar dan wel aan? Aan een vaste vergoeding voor een lidmaatschap (good to know: tot 3000 Euro betaal je nog geen lidmaatschap). Best overzichtelijk. Het geld dat binnenkomt wordt belegd in een duurzaam lifecycle fonds, tegen kostprijs. Want, zo zegt Karin “wat heb je aan een grote pot met geld als de wereld straks niet meer leefbaar is?”.

BrightPensioen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Klinkt allemaal heel mooi natuurlijk dacht ik na Karin gesproken te hebben. En haar bevlogenheid en passie werkt aanstekelijk. Maar toch, het blijft hinken op twee gedachten. En dat is bij veel zzp’ers in mijn omgeving zo het geval. Daarom ging ik bij thuiskomst maar eens de pensioenindicator invullen op de website van BrightPensioen. Hopend dat dat hinken over zou gaan in een duidelijke stap. De indicator gaf inderdaad nog net wat meer inzicht en begrip. En belangrijker, ik zag ook dat ik met eigenlijk een relatief kleine maandelijkse inleg, op de lange termijn toch een flink kapitaal opbouw. En ik ontdekte dat ik ook een mooi potje kan opbouwen om bijvoorbeeld over een aantal jaar al een reis van te kunnen maken. Want wat je spaart hoeft niet per se allemaal voor je oude dag te zijn… Als voorbeeld: ben je 30 jaar oud, en leg je vanaf nu maandelijks 100 euro in, dan heb je straks op je 67ste bijna anderhalve ton zomaar out of the blue. Was je op je 25ste al begonnen was dit ruim twee ton.

Lees ook:  De beste spellen voor een avondje thuis

Hoe zit het bij jullie? Heeft je werkgever je pensioen geregeld, of moet je dat zelf doen? En de zzp’ers onder ons? Wat is de reden om het wel of (nog) niet te doen? Laat het ons weten in de comments!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy