Wist je dat de verplichte APK-keuring achterwege laten gevolgen kan hebben bij schade aan jouw auto? Voor de autoverzekering is een APK-keuring namelijk verplicht. Geen geldige APK kan jou een boete opleveren en bij schade volgt er mogelijk geen uitkering uit de autoverzekering. We leggen je uit waarom:
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is erop gericht om mankementen aan je geliefde vierwieler op te merken voordat er ongelukken van komen. Met gladde banden of met gebrekkige remmen de weg op gaan brengt gevaren met zich mee. Na een APK-keuring heb je een kleinere kans op ongelukken door mankementen aan de auto of door een slecht profiel op de banden. Een ongeval nadat de APK-keuring verlopen is, kan voor grote problemen zorgen.
Is de schade ontstaan door slecht onderhoud?
Eigenlijk een beetje flauw dat de verzekeraar niet uitkeert omdat de auto toevallig geen geldige APK-keuring heeft. De verzekeraar moet de schade gewoon uitkeren als het ongeval niet is veroorzaakt door een mankement van de auto, maar hoe toon je dat aan? Het lastige is, de bewijslast ligt bij de automobilist, bij jou dus. De verzekeraar hoeft niet uit te keren, omdat een geldige APK als verplichting in de polisvoorwaarden is opgenomen. Je hebt een grotere kans van slagen als getuigen kunnen verklaren hoe het ongeval ontstaan is. Een rechtsbijstandsverzekering kan in dit soort gevallen noodzakelijk zijn.
Wat als je auto niet is goedgekeurd (snif)?
Laat het kenteken schorsen. Je kunt lastige brieven van de RDW of zelfs een boete voorkomen door vóór de uiterste keuringsdatum het kenteken op te schorten. Houd er wel rekening mee dat je na schorsing ook niet meer met de auto kunt rijden. De auto kan eventueel getransporteerd worden naar een garagebedrijf. Met een auto rijden met een geschorst kenteken is niet de oplossing. Tijdens de periode van schorsing kun je de verzekering van je auto ook opschorten.
Kortom; wat zijn de gevolgen van het ontbreken van de APK?
Met een ongekeurde of een afgekeurde auto mag je de weg niet op. De dekking van de verzekering vervalt, dus ben je als eigenaar van het motorrijtuig in overtreding. Zolang het voertuig niet goedgekeurd is, zal je via brieven van de RDW gewezen worden op de verplichting. Het advies is om je auto niet kort vóór de uiterste datum pas te laten keuren. Je kunt het beste rekening houden met oponthoud. Onderdelen van je auto moeten bijvoorbeeld nog besteld worden.
Nabrander: onderschat de noodzaak van een APK-keuring niet. De gevolgen van het rijden in een ongekeurde of afgekeurde auto kunnen namelijk groot zijn.
Auteursrecht/ lightpoet / 123RF Stockfoto