Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje

by Redactie

De zon die schijnt en iedereen is vrolijk. Wat symboliseert het vieren van het leven meer dan het drinken van een lekker koud glas met bier? In Europa en wereldwijd is bier de meest geconsumeerde alcoholische versnaperingen en op derde na meest populaire drinken die er genuttigd wordt na water en thee. In ieder Europees land wordt er bier gedronken en ieder Europees land heeft zijn eigen merken bier waar ze het trotst op zijn. Wat misschien wel interessanter is, is dat in ieder Europees land er uit verschillende glazen bier wordt gedronken. Wetende dat ieder soort bier zijn eigen glas verdiend om de smaak optimaal naar voren te brengen, is het toch leuk om te zien wanneer je in het buitenland een “normaal” biertje besteld de kans erg groot is dat je het in een ander glas krijgt dan je gewend bent. Hier staan Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje.

De (nonic) Pint (Engeland)
Dit opmerkelijke stukje techniek verwerkt in dit glas maakt het gemakkelijk om het vast te houden en zorgt ervoor dat er bijna geen schuim overblijft in het grote glas met bier. Je zou het de pint 2.0 kunnen noemen. Ze zijn relatief robuust en gemakkelijk stapelbaar, ze blijven niet in elkaar vastplakken(“no-nicks”) en voor de gebruiker voorkomt het glas dat het uit de hand valt wanneer er condensatie op de buitenkant van het glas vormt. Je vindt deze glazen over heel Engeland in elke pub, ze worden overal en voor allerlei verschillende bieren gebruikt. Je zou bijna zeggen dat je niet mis kan gaan met dit glas.

Beste glas voor:
– Pale Ale Bitter
– Pale Ale Mild
– Pale Ale Bruin
– Old Ale Stout

Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Beer Stein Glass (Duitsland)
Dit robuuste monster is gemaakt van het dikste glas dat wordt gebruikt voor bierglazen. Het is gemaakt om de glazen tegen elkaar aan te slaan en zo hard mogelijk ‘prost’ te roepen. Terug in de middeleeuwen had alleen mensen van adel en de rijken toegang tot bier. Ze sloegen de glazen tegen elkaar zodat het bier in de lucht met elkaar mengde. Dit deden ze om te laten zien dat het bier niet vergiftigd was. In wezen was het om te laten zien dat ze te vertrouwen waren. ‘Zie je, ik wil je niet vergiftigen.

Lees ook:  Gedronken: Tenzing Natural Energy, de 100% plantaardige energy boost

Beste glas voor :
– Belgische Ales
– Sterke Ales
– Trappist bier

Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Tulp bier glas (België)
De Belgen zijn wereld beroemd voor hun geweldige bieren. België heeft dan ook meer dan 1100 biermerken en rond de 170 actieve brouwerijen, waarvan hun bier wereldwijd geëxporteerd wordt. Niet alleen hun bieren zijn geweldig, maar ze brengen ook het maken van bierglazen ook naar een hoger level. Het design van dit glas is afgeleid naar de vorm van een tulp, wat gelijk de naam verklaard. De bolling van het glas moet gevuld worden met bier waarna het dunner worden van de hals het bier over moet gaan in een dikke schuimkraag. Dit glas is speciaal ontworpen voor bieren die het beste smaken met een volle schuimkraag.

Beste glas voor:
– Belgische Ales
– Sterke Ales
– Trappist Bier

Vaasje (Nederland)
Nederland staat bekend voor zijn pale ale lagers, vooral Heineken en Grolsch, welke internationaal geëxporteerd worden. Nederland is zelfs het eerste land in Europa dat hun bier buiten Europa exporteerde. Wanneer je een “groot” biertje besteld in Nederland is de kans erg aanwezig dat je het geserveerd krijgt in dit glas. Nederlanders hebben hun bier het liefst met de twee vingers schuim regel. Dit houdt in dat er tussen de bovenkant van het bier en de rand van het glas twee horizontale vingers aan schuim horen te zitten. Wanneer je dit doet heb je een perfect Nederlands getapt biertje. Ook is het in Nederland belangrijk dat je er geen schuim boven het glas uitkomt. Hiervoor gebruiken ze een afschuimer om de kraag met gelijke hoogte te brengen van het glas. Voor een klein biertje bestel je een Fluitje, hier geld de zelfde twee vingers schuim regel.

Beste glas voor :
– Pale lagers bier
– Pilsner
– Indian Pale Ale

Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Szklanka do piwa (Polen)
Bier is altijd al belangrijk geweest voor de polen, zij brouwen het al sinds de middeleeuwen. Polen is een van de beste plaatsen in Europa om tarwe en gerst (de hoofdingrediënten van bier) te verbouwen. De oudste kroeg in Polen (en een van de oudste in Europa) ligt in Wrocław. De naam is Piwnica Świdnicka en is afkomstig uit 1273. Het woord “piwnica” (pools voor kelder) stamt direct af van het woord “piwo” (het Poolse woord voor bier). Poolse mensen drinken hun bier normaal uit een langvormig glas (szklanka), die je kunt vinden in baren en cafés door heel het land. Het is een lang slank glas wat uitloopt naar boven, gevormd als een uiteinde van een trompet. Dit zorgt ervoor dat de sparkelende bruine kleuren van het pils naar voren komen terwijl de schuimkraag wordt behouden.

Lees ook:  5 x de tofste food spots in Rotterdam

Beste glas voor:
– Pilsner
– Lager
– Blond

Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Verres à bière (Frankrijk)
Alhoewel Frankrijk het meest bekent staat om hun wijnen is bier ook erg belangrijk voor de Fransen. Wat vele niet weten is dat bier een zeer gerespecteerde en traditionele drank is in Frankrijk. In 2014 produceerde Frankrijk over 16,985,00 hectoliters bier. Dat is 17,82% van de productie van Duistland, de bij verre grootste bier producent uit Europa. Dit lijkt misschien niet veel maar de hoeveelheid die in Frankrijk geproduceerd ligt op gelijke hoogte met Tsjechië, de grootste consumenten van bier van heel Europa. Een hoop Franse biermerken kiezen voor deze vorm van hun glas. Vanwege de achtergrond van Frankrijk zou je bijna kunnen zeggen dat ze deze wijnglas achtige vorm bij het hart dragen.

Beste glas voor:
– Pilsner
– Blond

Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Vaso de cerveza (Spanje)
De meest gebruikte glazen in Spanje zijn klein en dun van glas. Je glas wordt in een keer koud wanneer er bier in wordt gegoten. Dit is een perfecte combinatie met het warme Spaanse weer, je koelt nu niet alleen je keel, maar ook je handen. Omdat de glazen klein zijn heb je ze eerder op, dit is ideaal om weer snel naar de volgende bar te gaan. Spanjaarden houden van hun verschillende tapas, dit gaat vaak gepaard met een biertje. Wanneer ze hun tapas op hebben gaan ze door naar de volgende bar om weer een ander gerecht te bestellen en deze kleine glazen maakt dit een stuk makkelijker. Spanjaarden noemen dit ‘Canas y tapas’, echt een aanrader om te doen met je vrienden wanneer je Spanje een keer bezoekt.

Lees ook:  Een avond bij Bunk vol nieuwe gerechten, met herkenbare smaken

Beste glas voor :
– Ales
– Lagers
– Pilsner

Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

birra moretti (Italië)
De eerste Italiaanse bierreclame kwam uit het jaar 1929. Rond die tijd waren er nog geen problemen met het adverteren van alcohol en andere verslavende goederen wat tegenwoordig wel anders is. De slogan van de reclame was: “Chi beve birra campa cent’anni” wat betekend, wie bierdrink leeft voor 100 jaar. Daar bovenop werden er een hoop voordelen genoemd met het drinken van bier: het zit vol met vitaminen en mineralen, het is geschikt voor mannen, vrouwen en zelfs kinderen. Het werd gepromoot met de gedachten dat je het alleen dronk tijdens middag- en avondeten zoals de typische Italiaanse traditie dat befaamd. In Italië is het ook heel gewoon wanneer je een biertje drink tijdens het eten van een “aperitivo”, het traditionele pre-avondeten/ grote snack. Desalniettemin is het nog steeds meer gebruikelijk om wijn te drinken in Italië. Ook hebben de Italianen een gezegde:” wie bier drink leeft 100 jaar, maar wie wijn drink zal nooit sterven.”

Beste glas voor:
– Pilsner
– Blond

Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Korsó (Hongarije)
Wanneer je in een bar in Hongarije “Egeszsegedre” (wat proost betekend in Hongaars) roept terwijl je de glazen tegen elkaar probeert te slaan hoef je niet raar op te kijken wanneer ze niet feestelijk mee doen. Met bierglazen proosten wordt als belediging gezien in de Hongaarse cultuur. Deze uiting komt uit het jaar 1848, toen de Oostenrijkers een opstand van de Hongaarse nationalisten wilde onderdrukken door hun leiders te executeren. Voordat de executie plaats vond vierden de Oostenrijkers luidruchtig. Ze proosten op hun succes met het onderdrukken van de opstand door hun bierglazen hard tegen elkaar te slaan. Vanaf 1 januari 1850 maakten de Hongaren een beloften om 150 jaar niet met hun glazen te proosten. Ze drinken nog steeds wel uit de glazen die gemaakt zijn om te proosten, maar des ondanks dat de tijd net verstreken is en het proosten weer geaccepteerd wordt, laten toch veel Hongaren het uit respect achterwegen.

Beste glas voor:
– Pilsner
– Pale Ales
– Lagers

Europa’s 9 meest opvallende bierglazen op een rijtje - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Info via ShopAlike.nl

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy