Travel Guide: een Griekse ontdekkingsreis op Lesbos

by Imke Walenberg

In de Egeïsche Zee, op ongeveer 3,5 uur vliegen van Amsterdam, ligt het Griekse eiland Lesbos. Of eigenlijk Lesvos, zoals je het op zijn Grieks moet uitspreken. Het eiland, ontstaan uit twee (nu niet meer) actieve vulkanen, meet 1630 vierkante kilometer is daarmee het op-één-na grootste eiland van Griekenland. Het eerste wat opvalt wanneer we met het Corendon-vliegtuig het vliegveld van de hoofdstad Mytilini naderen is het verschil in begroeiing op het eiland. Het noordelijk deel van het eiland is namelijk behoorlijk kaal (en onvruchtbaar), terwijl het zuidelijke deel juist wel bebost (én vruchtbaar) is. De Griekse gids vertelt ons later dat hier maarliefst 11 miljoen olijfbomen staan. Niet moeilijk te raden dan ook wat dé belangrijkste bron van inkomsten is voor het eiland….

Positieve geluiden
Het is natuurlijk belangrijk om de vluchtelingenproblematiek waar het eiland mee kampt in deze ook te benoemen. Niet raar is het in dat kader dan ook dat het toerisme op het eiland de afgelopen jaren hiervan ook haar effecten heeft gevoeld. Goed om te weten is echter dat de eilanden dit jaar beter ingesteld zijn op de stroom vluchtelingen en dat het juist belangrijk is dat toeristen weer naar het eiland toe komen. Het uitblijven van de toeristen is iets waar de lokale bevolking op Lesbos zich grote zorgen over heeft gemaakt en maakt. Het belichten van de positieve, mooie kanten van Lesbos is dan ook zeker zo belangrijk. Waarvan akte…

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Wondermooi natuurschoon
Wanneer een (ei)land het in zich heeft om je elke keer weer te verrassen wanneer je een bocht doorgaat, dan heb je bij mij al pluspunten gescoord. De natuur op Lesbos is ontzettend gevarieerd en mooi en dat alles op een gebied zo groot als 500 km². De meest prachtige baaien worden afgewisseld met droge heuvels, versteende bomen, zoutmoerassen, steeneikenbossen en olijfboomgaarden. En dat in combinatie met elke keer weer een ander pittoresk vissersstadje. De beste tip van deze travel guide is dan ook vooral om een auto te huren en heerlijk over het eiland heen te cruisen. Maar omdat je onderweg natuurlijk graag af en toe stopt voor een natje, een droogje, een dutje én wat cultureel onderhoud. Hierbij onze tips voor Lesbos onder elkaar.

Lees ook:  8 x slapen in de Nederlandse natuur

SLEEP
– Aphrodite Hotel
Vlakbij het stadje Molyvos, op het noordwestelijke deel van Lesbos en temidden van palmbomen en olijfgaarden ligt Aphrodite Hotel. Het hotel is groots opgezet, met ruime basic kamers en allemaal met een eigen balkon. Maar het grootste pluspunt van dit hotel is toch wel het zwembad en de taverna die aansluitend aan het zwembad én de zee ligt. Met schitterend uitzicht kan je hier heerlijk tot rust komen. Daarnaast zijn de eigenaren van het hotel allervriendelijkst. Helaas was ik een aantal dagen goed ziek tijdens mijn trip op Lesbos, maar wat kon ik rekenen op een goede zorgen in het hotel. Heel fijn!

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

– Hotel Votsala
Een heel ander type hotel en ook gelegen aan weer helemaal de andere kant van Lesbos, nabij Mytilini, is Hotel Votsala. Prachtig in het groen gelegen en bij aankomst voel je gelijk de ontzettend relaxte sfeer die er heerst. Niets moet hier, alles mag. Het wakkert een klein beetje de hippie in jezelf aan. En dat is positief bedoelt! De kamers zijn stuk voor stuk heel verzorgde, kleurrijke mini-studiootjes, allen voorzien van een eigen keukentje en ‘voordeur’. Ook dit hotel ligt pal aan zee, waardoor je zo, direct na je ontbijt een frisse duik kan maken. In het hotel bieden ze bewust geen dagelijks avondmenu aan. Zodoende willen ze gasten stimuleren de omgeving én haar restaurantjes te ontdekken.
Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

EAT
Restaurant Gatos, Molyvos
Struinend door de schattige straatjes van Molyvos is het haast moeilijk kiezen waar te eten. Wij besloten bij Gatos binnen te gaan en dat was allesbehalve een slechte keuze. In dit restaurant kan je smullen van de echte Griekse keuken, zittend op het mooie dakterras, terwijl je de zon in de zee ziet zakken. Vlees en vis van de gril, verse groene salades en goed smakende huiswijn maken je avond compleet.

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Cafe Belle Ville, Skála Eresoú
Ook in dit badplaatsje is het moeilijk kiezen waar te eten. De kleurrijke gevels zien er allemaal even uitnodigend uit. Vechten om een plekje met zeezicht hoef je ook niet, alle plekjes hebben namelijk net zo mooi uitzicht. We lunchen in dit geval bij Cafe Belle Ville. We snoepen van de Griekse schapenkaas, toastjes met ricotta, sarantis (zoete vijgen) en van de heerlijk krokante vegetarische homemade pizza’s. En vooruit, we nippen gelijk ook een klein beetje van de ouzo!

Lees ook:  4 tips om meer geld over te houden voor je vakantie

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

– Taverna Vafios, Vafios
In de heuvels, op 5 kilometer van Molyvos, ligt deze taverna ‘verscholen’. De uitnodigende tuin en de gastvrije eigenaars doen je gelijk welkom voelen hier. Ook hier wordt weer met trots de traditionele Griekse keuken voor je klaargemaakt. Van smeuiig lamsvlees tot aan krokante spanakopita (spinazie in filodeeg), alles is met liefde klaar gemaakt. Persoonlijke favoriet is de fava, een puree van gele spliterwten. Ook weer typisch Grieks.

DO
– Petra
Het Griekse woord Petra betekent ‘steen’ en bij aankomst in het stadje Petra snap je ook gelijk waarom. Een grote steen torent namelijk boven het stadje uit. Bovenop deze steenpartij staat een prachtig kerkje. Het is de wandeling naar boven zeker waard. Trakteer jezelf als je weer beneden komt op een verfrissend drankje op één van de terrassen die mooi uitzicht geven over zee.

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

– Sigri
Op de meest westelijke punt van het eiland ligt het vissersdorpje Sigri. De omgeving van Sigri staat ook wel bekend vanwege Het Versteende Woud, het grootste park ter wereld met versteende bomen. Wil je meer te weten komen over dit bijzondere verschijnsel, bezoek dan vooral ook even het Natural History Museum dat in Sigri ligt. Sigri kenmerkt zichzelf daarnaast door de fotogenieke witte molens.

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

– Skála Eresoú
Dit badplaatsje noemde ik al eerder bij de tip voor Cafe Belle Ville. Als je een dag wil strandhangen is dit zeker een aanhanger. De sfeer is hier ontzettend chill, het strand fijn en de eettentjes zijn gevarieerd en gezellig. Goed om te weten is dat het plaatsje ook bekend staat vanwege het feit dat er veel lesbiennes naar toe trekken.

Lees ook:  Dorstlessende trip naar Chaudfontaine

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

– Skála Sykaminia
Weer een plaatsje dat begint met het woordje Skála en weer eentje voor op je must-visit lijstje. Het woord Skála is een veel voorkomend voorvoegsel dat letterlijk “trap” betekent. Het zijn allemaal kuststadjes die een overeenkomstige verbintenis hebben met over het algemeen een bergdorp of dorp gelegen in het binnenland. Skála Sykaminia is met haar haast filmische uitstraling een van de mooiste vissersstadjes die Lesbos rijk is. De net gevangen inktvissen hangen letterlijk zo voor je neus te drogen in de zon.

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

– Olijfoliemuseum
Op dit eiland waar de olijfboom zo’n belangrijke rol heeft is een bezoek aan dit museum eigenlijk wel een must. Het museum zit in een oude gemeentelijke oliemolen en –pers die stamt uit 1910. In het gebouw wordt het productieproces van olijfolie uitgelegd. Van het pletten van de olijven tot aan het persen van de olijfpulp en het scheiden van olie en water. Natuurlijk wordt de olijfolie ook geproefd!

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Onderweg naar het olijfoliemuseum maakte we ook nog een stop bij deze pottenbakkerij, waar voor onze neus de meest prachtige dingen werden gemaakt.

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

– Ypsilou Klooster
Laat een klooster je niet gelijk afschrikken. Want het Ypsilou Klooster is zeker niet zomaar een klooster. Gelegen op een hoge heuvel (Ypsilo betekent hoog in het Grieks) nabij het versteende woud bij Sigri. Het kloooster werd in de 16e eeuw opnieuw opgebouwd waarbij de Byzantijnse kenmerken werden behouden en sindsdien is het klooster weer in gebruik. Tegenwoordig leven er nog vijf monikken die het klooster in een prachtige staat houden.

Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide Lesbos - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

– Plomari
Deze stad staat ook wel bekend als de Ouzo hoofdstad van Griekenland. Gelegen aan de zuidelijke kust van Lesbos is Plomari een pittoresk stadje om te bezoeken, met nauwe straatjes, een mooi strand en veel gezellige restaurantjes en barretjes.

Deze reis naar Lesbos is mogelijk gemaakt door Zoover. Ben je enthousiast geworden na het lezen van bovenstaande Travel Guide? Bekijk dan het scherp geprijsde last-minute aanbod op Zoover.nl. Weet je nog niet precies waar de volgende reis naar toe gaat? Laat je dan inspireren op www.zoover.nl/blog/.

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy