Top 10 Griekse lekkernijen die je geproefd moet hebben als je op Lesbos bent

by Imke Walenberg

Hoe lekker de Griekse keuken is, ontdek je eigenlijk pas echt als je ook zelf daadwerkelijk in Griekenland bent geweest (niets ten nadele van alle Griekse restaurants die Nederland rijk is trouwens). Ik had het geluk recent naar Lesbos af te reizen in samenwerking met Zoover en daardoor heel veel heerlijke culinaire specialiteiten te mogen proeven. Wat je zeker geproefd moet hebben? Een top 10:

1) Olijven
Op Lesbos kan je niet om de olijven(bomen) heen. Er zouden maarliefst 11 miljoen olijfbomen staan op het eiland. Niet moeilijk te raden dan ook wat dé belangrijkste bron van inkomsten is voor het eiland. De olijven op Lesbos smaken stuk voor stuk goed, net als de heerlijke olien die er van de olijven worden gemaakt.

2) Fava
Bijna bij elke maaltijd krijg je een bordje met fava voorgeschoteld. Oftewel gedroogde gele spliterwten waarvan, door ze te koken, een romige puree wordt gemaakt. Vooral heel lekker om te dippen met vers brood.

Griekse lekkernijen - Lesbos Zoover - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Foto credits: The Tart Tart! – www.thetarttart.com

3) Giouzlemedes
Deze traditionele ‘kaastaartjes’ zijn verslavend lekker. Gemaakt van bladerdeeg gevuld met kaas en vervolgens gefrituurd in olie. Niet goed voor de lijn, wel lekker!

4) Griekse yoghurt
Niet te missen in deze top 10, de befaamde Griekse yoghurt. Vooral bij het ontbijt (ik proefde hem in mijn hotel Aphrodite Hotel) kom je het veel tegen, deze lobbige, romige yoghurt. Griekse yoghurt is yoghurt waaruit het vocht is weggefilterd. Wat overblijft is een dikke yoghurt met extra veel smaak. Ga je voor de 0% of 2% vet variant, dan is de yoghurt helemaal goed voor je (er is namelijk ook een 10% vet variant).

Lees ook:  Top 5 reisgerelateerde jobs

5) Ouzo
Dé alcoholische anijsdrank uit Griekenland. Vind je dit drankje puur te heftig? Je kan het ook prima aanlengen met wat koud water. Lesbos is befaamd om haar ouzo, er staan meer dan 20 ouzofabrieken!

Griekse lekkernijen - Lesbos Zoover - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

6) Honing
De grote biodiversiteit van planten gecombineerd met de krachtige zomerzon zorgen ervoor dat in Griekenland de perfecte omstandigheden zijn om honing te produceren met een heel rijke smaak. Over het eiland Lesbos heen zie je dan ook overal bijenkasten staan.

7) Oregano
Eén van de kruiden die je zomaar langs de kant van de weg kan tegenkomen op Lesbos, oregano. Veelal wordt de oregano eind mei/begin juni met de hand geplukt. Het wordt dan ook veel verwerkt in allerlei gerechten. Die heerlijke geur alleen al!

Griekse lekkernijen - Lesbos Zoover - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Foto credits: Jayme Henderson (www.thekitchn.com)

8) Sardientjes
Met name het stadje Skala Kalloni is bekend om haar sardientjes-vangst. Maar sardientjes kun je haast overal wel op de kaart vinden. Gegrild, met enkel en alleen wat citroensap erover heen, zijn ze eigenlijk het allerlekkerst.

9) Lamsvlees
Het liefst gevuld en volgens (groot)moeders recept. Hmmmm….

10) Kataifi
Met zoetigheden weten ze wel raad, de Grieken. Kataifi is daar een mooi voorbeeld van. Dit is een zoet gebak van draadjesdeeg, met walnoten en siroop. Je tandglazuur breekt er haast vanaf, maar lekker dat het is.

Griekse lekkernijen - Lesbos Zoover - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Foto credits: www.cookingtheglobe.com

Deze reis naar Lesbos is mogelijk gemaakt door Zoover. Ben je enthousiast geworden na het lezen van bovenstaande? Bekijk dan het scherp geprijsde last-minute aanbod op Zoover.nl. Weet je nog niet precies waar de volgende reis naar toe gaat? Laat je dan inspireren op www.zoover.nl/blog/.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy