Noord-Portugal, wat ben je fabuleus!

by Wanda Bregman

Sta je dan, in Ponte de Lima het oudste dorp van Noord-Portugal omgeven door bergen, natuur en schone lucht. Ik voel me fantastisch. We gaan twee dagen hiken in Noord-Portugal, omgeving Porto, het weer ziet er goed uit dus ik heb er zin in. Na een korte vlucht bracht onze gids Hugo ons naar het eerste hotel van de adventure trip; Hotel Axis Ponte de Lima Golf Resort. Een fijn, centraal gelegen hotel voor de golfer en niet-golfer, boven op een heuvel midden in de natuur.

Goede uitvalbasis ook, naar de verschillende natuurreservaten die wij de komende dagen gaan bezoeken. Na een typisch Portugees diner en tintelfrisse ‘vinho verde’, was het tijd voor een goede nachtrust. Morgenochtend vroeg om 08.00 uur onze eerste hike in het natuurgebied Serra ‘d Arga! Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we voor onze wandelroute Lobo Atlantico dwars door Serra ‘d Arga. De route is goed aangegeven middels bordjes en de kleuren rood en geel. Rood is lang, geel is wat korter. We pakken rood.

Noord-Portugal, wat ben je fabuleus! - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Dit is een trail die door het gebied Ponte de Lima loopt met z’n authentieke Portugese bergdorpjes en die in principe elke wandelaar kan lopen. Let wel op, soms is het klimmen en klauteren en zijn de paden wat moeilijk begaanbaar, goed uitkijken waar je je voeten zet dus. We lopen omhoog naar de top en ik krijg het gevoel in niemandsland te verzeilen. Wat is dit mooi, wat een rust, we lopen bij elkaar zo’n 16 kilometer. Onderweg zien we kristalheldere beekjes, kleine watervallen en overblijfselen uit de medievaltijd, routes, omheiningen en bruggen. Na deze schitterende hike vertrekken we naar Ponte de Lima, Carmo’s Boutique Hotel. Een plaatje met z’n weelderige ingerichte kamers en cabins en een complete spa! Eigenlijk verdient dit 5-sterren luxe hotel een eigen blog want er is zo veel over te vertellen. Ik hou het kort, je moet gewoon zelf gaan kijken of er gaan slapen, nog beter.

Lees ook:  De beste vegan hotspots van Rotterdam

Noord-Portugal staat bekend om zijn vinho verde en op bijna elke hoek van de straat zie je deze bijzondere druivenranken. Zo ook bij Carmo’s. Ze hebben een eigen klein wijnhuis met overheerlijke vinho. We krijgen een tour over het terrein en zien uitzonderlijke kunst, eigenaardige hoekjes en tenten die hip en sereen zijn ingericht. De cabins (residenties) hebben een magnifiek uitzicht over de vallei en het zwembad, en alle denkbare luxe voorhanden. We krijgen een kleine wijnproeverij in een fabuleus romantisch tuinhuis. Terug in het bed & breakfast wordt er een uitmuntende sterrenlunch geserveerd met prachtige bijpassende wijnen, nooit meer naar huis toe!

Na dit pure genot, vertrekken we meer dan voldaan naar het nationale park Corno de Bico. Beschermd natuurgebied met prachtige wandelroutes en oneindige, groene uitzichten over bergen en dalen. We doen een korte hike, klimmen op de immens grote rotsen en vergapen ons aan het vergezicht. Hier zou je tof kunnen picknicken.

Eind van de middag vertrekken we naar het mooie, middeleeuwse, aan de brede rivier gelegen stadje Ponte de Lima waar we rondwandelen. Over de bekende brug Roman Bridge (Ponte Romana de Chaves) waar jaarlijks nog vele pelgrims overheen trekken naar hun volgende bestemming. Wat je doet als je er bent: loop naar de overkant, doe je ogen dicht en geniet van de zachte klassieke muziek. Of huur een kano en ga de rievier af, ga zitten op het stadspleintje en geniet.

’s Avonds genieten wij van wederom een typische Portugees maaltje in de countryclub van het hotel. Dan: Wakey, wakey om 07.00 uur: op naar Gerês! Onze derde hike is Pedra Bela trail. We ontmoeten de lokale ‘vezeiros’ met hun prachtige lichtbruine koeien met enorme bellen om, zien wilde paarden en lopen door kristalheldere beekjes. De trail heeft een forse klim die wel wat concentratie en fitheid vereist. Maar het natuurschoon is overdonderend, dit is een absolute must go to. Ik sta versteld van de omslagen in het weer: van de hete zon in een paar minuten naar dreigende wolken en een spat regen door naar een vriendelijk zonnetje die achter de wolken piept. Een werkelijk adembenemende omgeving met als hoogtepunten: de enorme waterval en het uitzicht over Gerês en zijn prachtig blauwe rivier die we vanaf boven op de berg aanschouwen. Lunchen doen we een van de Portugese bergdorpjes waar we genieten van lokale gerechten en wijnen.

Lees ook:  To do tijdens een coffee to go

Tegen 18.00 uur vertrekken we uitgelaten naar ons volgende hotel: Hotel Águas de Gerês, thermen en spa. Helaas is bij aankomst het fantastische thermengedeelte met zijn medicinale water springs, heerlijke zwembaden en de uitgebreide luxe spa gesloten. We mogen nog wel even snel een kijkje nemen. Mensen van heinde en ver komen om hier hun batterij weer op te laden, om aan te sterken en weer in balans te komen. Het is een vriendelijk, mooi hotel waar je ook heerlijk kunt dineren, zo merken we. Ons tripje zit erop. Moe en o zo voldaan gaan we de volgende ochtend terug naar Nederland. We raken niet uitgesproken: Noord-Portugal, wat ben je fabuleus! Ik kom zeker terug!

Tip: Combineer hiking met een paar dagen Porto voor bijzonder culinair genot en winkelplezier. En zorg voor rustdagen tussendoor, voor je lichaam (die heeft hard gewerkt) en om de vele indrukken te verwerken. En: vergeet de picknickmand niet, ga aan de oever van een van de blauwe beekjes zitten en geniet van de natuur en de rust.

Tap Portugal vliegt dagelijks vanaf Schiphol naar Porto in ongeveer 2,5 uur.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy