How to: je eigen droomauto ontwerpen bij Mazda!

by Imke Walenberg

Vroeger, toen je een jaar of 7 was… hoe tekende je toen altijd een auto? Waarschijnlijk zullen de meesten van ons het volgende plaatje schetsen:

mazda auto ontwerpen - daily cappuccino - lifestyle blog

Maar dat dat een te eenvoudige weergave is, dat weten we natuurlijk allemaal. Wel interessant is dat het kunnen tekenen van een auto iets is wat we in ons kind-zijn allemaal delen. Met alle moderne ontwikkelingen is het ontwerpen van een auto tegenwoordig een kunst op zich. Toen we een uitnodiging van Mazda ontvingen om een kijkje te nemen in hun Mazda European Research & Development Centre nabij Frankfurt én ook nog eens je eigen droomauto te ontwerpen, namen we die dan ook met beide handen aan!

Design filosofie

Wat betreft het ontwerpen van auto’s, volgt Mazda sinds een aantal jaren een bijzondere filosofie. Namelijk die van Kodo. Om preciezer te zijn; Kodo – Soul of Motion. Uitgangspunt is de vorm die zichtbaar is op het moment dat een beweging begint. Met als ultiem voorbeeld het moment net voordat een jachtluipaard zijn prooi gaat bespringen. Beginstadium van het ontwerp van een nieuwe Mazda auto is een brok klei, waarmee een modelbouwer (die ware kunstenaars zijn) aan de slag gaat. De klei wordt namelijk net zo lang bewerkt totdat er een perfecte beweging, kodo, in zit verwerkt. Uren wordt er aan de klei bijgeschaafd om het tot een volmaakt object te maken. In het deisgn centre mocht ik dit zelf ook heel even proberen, bijzonder om te doen, maar vooral ook bijzonder moeilijk. Om dat echt goed te kunnen doen is een kunstenaarsoog nodig.

Lees ook:  Waarom de Dacia Jogger de ultieme vlotte gezinswagen is (en nog budgetvriendelijk ook)

mazda auto ontwerpen - daily cappuccino - lifestyle blog mazda auto ontwerpen - daily cappuccino - lifestyle blog

Vervolgstap is dat van het klei-ontwerp een 3d scan wordt gemaakt. Vanuit die 3d scan gaat men aan de slag met het ontwerpen van de rest van de auto. Met altijd de vloeiende en zwevende lijnen die zo belangrijk zijn voor de Kodo DNA in ogenschouw houdend. Ook worden er continue prototypes in klei gemaakt zodat goed kan worden bekeken hoe de lijnen van de auto in het ‘echt’ zullen uitvallen. Maar ook de kleur van de auto; hoe werkt de reflectie van het licht op de auto?

Daarnaast is het interieur natuurlijk ook enorm belangrijk en moet deze voldoen aan dezelfde kodo-voorwaarden. Er wordt veelaal met moodboards gewerkt en trends op het gebied van fashion, design en interieur worden nauwlettend in de gaten gehouden. Door op die manier te werken is het interieur van een Mazda auto niet alleen in balans met haar uiterlijk, maar vormt het ook een veilig thuis. Een ruimte waar je graag zit, comfortabel zit en die één is met jou als bestuurder alsook het uiterlijk van de auto.

Zelf aan de slag

En toen moesten we zelf aan de slag. Zelf een droomauto ontwerpen mét daarin de Kodo-filosofie verwerkt. Geen makkelijke opgave. Gelukkig kregen de aanwezige journalisten allemaal een eigen designer toegewezen die hierbij zou helpen. Na kort mijn wensen besproken te hebben (ik wilde én sportief, én klassiek én niet te veel opsmuk, waarin ook nog eens plek moest zijn voor in ieder geval vriendlief en mijn twee kids. Een vrij moeilijk opgave dus…) gingen we al schetsend aan de gang.

Lees ook:  3 x must-visit tentoonstellingen, van interactief kattenparadijs tot aan kunst om te lachen

Na een aantal correctierondes (en een klein beetje bijstellen van sommige van mijn wensen) kwam er werkelijk een schitterend ontwerp uit de printers gerold. Inclusief initiaal op de grill voorop. Onder de indruk van het eindresultaat, van de design filosofie, de vibe in het design centre én van de enorm creatieve mensen werkzaam op deze plek ging ik huiswaarts. Mét het ontwerp van mijn droomauto onder mijn oksel gestoken. Wie weet… ooit?

mazda auto ontwerpen - daily cappuccino - lifestyle blogmazda auto ontwerpen - daily cappuccino - lifestyle blog mazda auto ontwerpen - daily cappuccino - lifestyle blog mazda auto ontwerpen - daily cappuccino - lifestyle blog

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy