Dit betaal je voor roamen buiten Europa

by Redactie

Je hebt het vast al gehoord: sinds 15 juni zijn de roamingkosten in Europa afgeschaft. Goed nieuws voor iedereen die binnen Europa blijft deze vakantie, maar wie de grenzen overgaat betaalt gewoon de volle mep voor roaming. En dat kan duur uitvallen.

Europeanen betalen elk jaar miljarden aan roamingkosten en de Europese Unie was daar klaar mee. Sinds 15 juni mogen providers elkaar geen torenhoge kosten meer rekenen voor het gebruik van elkaars netwerk. Wie de grens overgaat, betaalt gewoon zijn eigen abonnentstarief. Als je meer gaat betalen omdat je belt naar het buitenland, moet je provider je waarschuwen. Want als je van Nederland naar een ander EU-land belt mag er nog wel veel geld worden gevraagd.

In de volgende landen kun je gewoon internetten vanuit je eigen bundel: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Liechenstein, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Guadeloupe (Frankrijk), Martinique (Frankrijk), Frans Guyana (Frankrijk), Réunion (Frankrijk), Mayotte (Frankrijk), Saint Martin (Frankrijk), Azoren (Portugal), Madeira (Portugal), Canarische eilanden (Spanje) en Gibraltar (Groot-Brittannië).

Noorwegen hoort niet bij de EU, maar doet wel gewoon mee. Ook in IJsland en Liechtenstein betaal je niets extra. Zwitserland valt niet onder de regels, maar maakt voor sommige providers wel een uitzondering. Kijk daarom altijd goed naar de tarieven van je provider voor je op vakantie gaat.

Haken en ogen
Maar natuurlijk zitten er weer addertjes onder het gras. Zo is een onbeperkte bundel in het buitenland misschien niet meer onbeperkt. Hoe dan? Wie minder dan € 3,85 per GB betaalt kan in het buitenland minder data krijgen. Om uit te rekenen hoeveel GB je in het buitenland hebt, verdubbel je de prijs van je abonnement (zonder de btw) en dat bedrag deel je door 7,7. € 7,70 is namelijk het bedrag dat providers elkaar per GB maximaal in rekening mogen brengen. Dit is alleen nog dit jaar, in 2018 zakken de tarieven weer.

Lees ook:  Blind break, durf jij het aan?

Had je al bedacht dat je in België mooi een goedkoop abonnementje ging afsluiten? Dat zit er helaas niet in. Er geldt een zogenaamde fair-use policy: er mag toeslag worden gerekend wanneer een telefoon meer gebruikt wordt in het buitenland. Hierop gelden uitzonderingen voor expats, grenswerkers en studenten.

Buiten Europa
Maar wat als je buiten Europa gaat? De kosten voor een MB verschillen erg per provider en kunnen heel erg hoog zijn. Providers mogen maximaal € 60,50 aan roamingkosten rekenen, maar van dat bedrag kun je op vakantie leukere dingen doen. Wat je dus kunt doen om je dataverbruik te beperken is:

– Wifi gebruiken. Het ligt voor de hand, maar is wel de meest makkelijke oplossing. En gelukkig hebben de meeste restaurants tegenwoordig wifi.
– Zet je pushmeldingen uit, bijvoorbeeld van Facebook en nieuwsapps.
– Maak zoveel mogelijk gebruik van mobiele websites, die vreten minder data.
– Zet je apps op de achtergrond uit. Dan weet je zeker dat ze geen data vragen.
– Download geen grote bestanden.

Benieuwd wat je buiten Europa voor een MB kwijt bent? UnitedConsumers maakt een handig overzicht.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy