Begrafenis of crematie: wat kost het eigenlijk?

by Isabeau Kamphuis

We zijn allemaal continu bezig met geld, sommige misschien wat vaker dan ander en de één wat bewuster dan de ander. Naast het kunnen betalen van onze vaste lasten, willen we ook af en toe uit eten kunnen en het liefst toch wel minstens één keer per jaar op vakantie (weekendjes weg niet meegeteld natuurlijk). Maar bijna niemand is bezig met kosten die je maakt wanneer je komt te overlijden. Het gebeurt ons allemaal een keer immers, maar erbij stilstaan is iets wat je niet zo vaak doet. Want wat kost een crematie nu eigenlijk? Is het goedkoper dan een begrafenis of zit hier geen verschil in?

Geen super vrolijk onderwerp maar wel belangrijk om je een klein beetje in te verdiepen, want het laatste wat je wilt doen is alles overlaten aan je nabestaanden. 

Veel mensen weten wel of ze een begrafenis of een crematie willen, maar dan ben je er nog niet. Er zijn nog een hoop keuzes te maken, want ook bij een crematie komen een kist, bloemen, locatie en een hoop andere beslissingen kijken die ook allemaal geld kosten. Een interessant feitje om te delen: een crematie is over het algemeen wel goedkoper dan een begrafenis. Dit klinkt misschien gek, aangezien je ook bij een crematie een complete plechtigheid organiseert, maar als het op de lange termijn aankomt is het toch echt goedkoper. Dit heeft te maken met de kosten voor het graf in de jaren na de plechtigheid, vaak betaal je 20 tot 30 jaar vooruit en dit kost circa 1000 euro per decennia.

Lees ook:  Opvoeden doe je zo... toch?

Alle keuzes die gemaakt moeten worden kun je natuurlijk overlaten aan een uitvaartcentrum, maar ook daar hangt natuurlijk weer een prijskaartje aan (denk aan een minimum van circa 1500 euro). Een alternatief is het heft in eigen handen nemen. Dit is meer werk, maar maakt de gelegenheid ook een stuk persoonlijker en helpt volgens sommige met het rouwproces bij nabestaanden. Nieuwsgierig naar onze tips voor een goedkope uitvaart? Check dan 10 x tips voor een betaalbare uitvaart.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy