Ziek worden op je vakantie – 5 tips om snel beter te worden

by Imke Walenberg

Tijdens een van mijn recente buitenlandtrips werd ik uit het niets geveld door een flinke buikgriep. Wat was ik toen blij dat de lieve mensen van het hotel waar ik verbleef, zich zo goed om mij bekommerden. Ik kon namelijk echt even geen boe of bah zeggen. Ik besefte me op dat moment dat ik mezelf eigenlijk nooit heel erg goed voorbereid voor een vakantie wat betreft ziek worden. Want ja, ziek worden op je vakantie, je gaat er natuurlijk niet vanuit. En dat terwijl het toch wel heel vaak voorkomt. Daarom hierbij 5 tips om snel beter te worden tijdens je vakantie of nog beter, om te voorkomen dát je überhaupt ziek wordt:

1) Zonnesteek
Heerlijk die zon, maar hij kan ook verraderlijk zijn. Niet alleen wat betreft verbranden, maar ook wat betreft het oplopen van een zonnesteek. Bij een zonnesteek wordt je lichaam te lang blootgesteld aan te veel en te hete zonnestraling. Hierdoor kan je lichaamstemperatuur oplopen tot maar liefst 42 graden. Het lukt je lichaam dan niet meer op een natuurlijke manier aftekoelen en je raakt overhit. Belangrijk is om veel te blijven drinken als je in de zon gaat. Draag ook een petje of een hoed om je hoofd te beschermen én neem om de zoveel tijd een verfrissende duik in het water of zoek de schaduw op.

2) Legionella
De legionellabacterie ontwikkelt zich vaak in stilstaand water van 25 tot 50°C. Van het inademen hiervan kan je goed ziek worden. Denk hierbij aan hoofdpijn, braken, spierpijn, zelfs een longontsteking is mogelijk. Om te voorkomen dat je besmet wordt is het dan ook heel belangrijk om de waterleidingen, van zowel warm als van koud water, een flinke tijd goed door te laten spoelen. Doe dit ook zonder dat je erbij blijft staan!

Lees ook:  Hotel Not Hotel, nieuw Rotterdams slaappareltje 

3) Tekenbeet
Heerlijk kamperen op die bosrijke camping, maar helaas zitten er vaak ook teken op dergelijke groene vakantieplekken. Wordt je gebeten door een teek dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Als het kan binnen 24 uur. Laat je hem langer zitten dan kan je er behoorlijk ziek van worden. Controleer jezelf daarom altijd even op tekenbeten als je een uitstapje in de natuur hebt gemaakt. En neem voor de zekerheid een tekenverwijderaar mee.

4) Buikgriep
Vaak is het moeilijk te bepalen wat het precies is waarom je uit het niets diarree krijgt op vakantie. Het kan een voedselvergifting zijn (en dus via een bacterie), maar ook een buikgriep (wat een virus is). Helaas ben je vaak afhankelijk van andere mensen bij een besmetting. Met name als je het hebt over voedselvergiftiging. Let daarom goed op bij het eten van vis (hoe ziet het eruit, is het goed bereid?), sla, ijs en vlees. Maar denk ook aan de basics; was je handen altijd goed, zowel voor het bereiden van eten als nadat je je naar de wc bent geweest. Neem daarnaast voor de zekerheid wat zakjes ORS mee op vakantie en een flesje anti-bacteriele handvloeistof. Met name de ORS is zeer handig wanneer je in één keer veel vocht kwijtraakt door diarree.

5) Een ongeluk zit in een klein hoekje
Neem in je bagage altijd een klein ehbo-tasje mee. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Je glijdt uit bij het zwembad, je stapt in een vervelende doorn met je blote voeten of krijgt een splinter in je vinger. Op die momenten ben je meer dan blij dat je zelf een ehbo-set mee hebt en je jezelf snel goed kan verzorgen. Weer een zorg minder!

Lees ook:  Reistas die je moet opblazen met een fietspomp

Extra tip
Ook al ben je hartstikke fit als je op vakantie gaat, toch is het handig om een aantal medische papieren standaard in je handbagage te stoppen

Europese gezondheidskaart
– Medisch paspoort
– Schengenverklaring en Engelstalige medische verklaring

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy