Afgelopen weekend stond Groningen in het teken van twee hele mooie dranken: jenever en gin. Voor het eerst werd het Jenever & Gin Festival georganiseerd in deze stad, waar ook familie distilleerderij én inspiratiebron Hooghoudt huist. Distillateurs, kenners en liefhebbers uit het hele land reisden af naar het hoge noorden om de van de jeneverbes afkomstige veelzijdige producten te vieren. In een klassieke setting in de Der Aa-Kerk werd tijdens tastings, seminars en workshops geproefd, geleerd, gepraat en veelal (drankjes) genoten. Wenneker jenever die twee maanden rijpt in whiskyvaten om tot een heerlijke smaak te komen, Crafter’s gin uit middeleeuws Tallinn, een smaakpalet aan tonics om de persoonlijke perfect serve te ontdekken en een showbar met verschillende cocktails van Hooghoudtse producten, een variëteit aan proefmateriaal was aanwezig.
Bij drank hoort spijs, en daarom werd ook de mogelijkheid geboden exclusief te tafelen tijdens een Groningse versie van het chefwaardige concept Chef’s Table. De rode draad van het avondvullende diner met bijbehorende Hooghoudt serves was uiteraard jenever, waarmee sterrenchefs Steven Klein Nijenhuis en Jeroen Sportel kunstwerkjes creëerden. Het resultaat: een rijkelijk gevulde tafel waar gevulde glazen en voorgeschoteld voedsel elkaar ondersteunden, aanvulden en contrasteerden in smaaksensaties.
Food pairing consultant (en mederedacteur) Laurens Speek vertelde hoe de vork in de steel zit. Waar de Negroni tijdens het diner de zilte starters ondersteunt, zijn de happen en dranken bij het voorgerecht complementair aan elkaar. Het frisse van de dille, watermeloen en komkommer bij een gerecht van zalm en oester wordt feilloos aangevuld door de Corpse Reviver Collins waarin Hooghoudt’s premium jenever, Lillet Blanc en citroensap de boventoon voeren. Desondanks hoort er ook altijd een dissonantje bij een gepaard gerecht, aldus Laurens. In dit geval gaan de vettige zalm en de anijssmaak in de cocktail regelrecht in tegen het frisse karakter van de andere ingrediënten, wat zorgt voor een verrassende twist.
Onafhankelijk van de ondersteunende, aanvullende of contrasterende aard van de samengestelde culinaire geneugten, waren de verheugde verwachtingen van en de excellente ervaringen met deze Hooghoudt Chef’s Table ons een waar genoegen. En daarbij zeker een tweede editie waard.
Naast de eerste editie van het Jenever & Gin Festival vond gelijktijdig de eerste editie van Groninginnedag plaats, een nationale terugkomdag voor alle oud-leerlingen, -studenten, -werkenden, -stadjers, of liefhebbers die niets boven Groningen verkiezen. Ik geef ze groot gelijk.