Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen

by Imke Walenberg

Gisteren opende Enexis Groep het Enexis Huis Limburg haar deuren; een duurzaam inspiratiehuis. Het Enexis Huis Limburg was zo’n 100 jaar geleden nog een belangrijk schakelstation. Inmiddels is het station getransformeerd tot een plek waar energie tot leven komt. Want energie is en blijft een ontzettend belangrijk topic in ons leven. Voor veel mensen is duurza(a)m(er) leven echter nog steeds erg ongrijpbaar. Waar begin je immers? En wat zijn de mogelijkheden? Het Enexis Huis is een plek waar je daar op een leuke, inspirerende manier achter kan komen.

Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Nederlandse ruimtevaarder Andre Kuipers vertelde over duurzaamheid tijdens de opening.

Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Bij binnenkomst in het huis kan je kiezen uit drie virtuele energiegidsen, Anne, Hans en Sem. Elk met een eigen reden om duurzamer te willen leven. Je kiest de gids die het meest bij jou past en gaat vervolgens samen met hem/haar op energie-tijdreis door het huis.

Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Verwacht geen saaie, (te) informatieve tour. Integendeel, de reis door het energiezuinige huis, is juist (en haast onverwacht) inspirerend en interactief. Er worden tips gegeven hoe je zowel op korte termijn als op lange termijn energie kan besparen. Dat kunnen grote ingrijpende oplossingen als zonnepanelen zijn, maar ook iets dagelijks als diepgevroren voedsel laten ontdooiren in de koelkast (dat helpt de koelkast namelijk met afkoelen en dus bespaar je energie). Daarnaast kan je ook ervaren hoe duurzame energiebronnen werken. Zonnepanelen, ‘smart charging’, warmtenetten, biogas, windmolens… Zoveel soorten energie , maar wat is de waarde van al deze technieken die worden gebruikt om de overgang te maken naar een volledig duurzame energievoorziening? In het Enexis Huis kan je daar achter komen door bijvoorbeeld eigenhandig de intensiteit van de zon te verhogen, en je vervolgens kan zien hoeveel apparaten in huis hiervan profiteren.

Lees ook:  Dit is het belang van een uitvaartverzekering

Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogHet Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog  Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

En misschien is het leukste van het huis wel dat niets moet. Er worden geen adviezen gegeven bij wie of wat je iets zou moeten afsluiten wat energie betreft. Er zijn geen belangen. Het enige belang is dat wij als consument ons leven verduurzamen, en heb je geen idee hoe? Reis dan af naar het zuiden van het land en ga ‘op visite’ in dit duurzame optrekje. Ook leuk voor als je met je kids een tof duurzaam uitje wilt doen trouwens!

Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Genoeg leuks te doen en te ontdekken voor kids

Het Enexis Huis Limburg laat zien hoe je (eenvoudig) je leven kan verduurzamen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Mooi meegenomen: een kijkje nemen kost niets. De openingstijden zijn als volgt:

Woensdag: 12 – 16 uur
Donderdag: 14 – 20 uur
Vrijdag: 12 – 18 uur
Zaterdag: 10 – 17 uur

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy