In 80 dagen fietsend de wereld rond

by Petrick de Koning

Een lekker stukje fietsen is in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Gewoon naar je werk of een stukje toeren. Maar in 80 dagen de hele wereld rond trappen is echt een ander verhaal. Toch is dat de uitdaging die fietsavonturier Mark Beaumont aangaat. Jules Verne zette ooit de toon voor het record in zijn beroemde roman en Beaumont deed het ook al op de fiets. Toen was hij 194 dagen onderweg om de 28.968 kilometer weg te trappen. Om deze ambitieuze missie te laten slagen moet hij het huidige wereldrecord (123 dagen) verpulveren. Hoewel hij een Schot is, heeft zijn recordpoging wel degelijk een Nederlands tintje. Hij gaat gemiddeld bijna 400 km per dag namelijk afleggen op een KOGA-ros van Nederlandse makelij.

Zo’n avontuur ga je natuurlijk niet aan op een degelijk herenmodel. Niet alleen het uithoudingsvermogen van Beaumont wordt uitvoerig op de proef gesteld. Dat geldt zeker voor zijn materiaal, niet overal ter wereld zijn immers geasfalteerde fietspaden. Daarom ontwikkelde hij samen met de fietsenmakers uit Heerenveen een speciale fiets. Dit karretje, waarvan het kale frame nog geen kilo weegt, is met de hand gebouwd om zeker te weten dat alle details kloppen. Met 16 fietsuren per dag moet het zadel in ieder geval comfortabel zijn. Bredere banden verbeteren de grip en comfort, terwijl elektronisch gestuurde versnellingen de vaart erin helpen houden. Voor de veiligheid zijn ook hydraulische remmen ingebouwd. Zo is er niets aan het toeval overgelaten.

 

Beaumont start 2 juli in Parijs en rijdt dan oostwaarts tot en met Peking. Na een tochtje in Australië en New-Zeeland steekt hij over naar Amerika. Het is de bedoeling dat hij binnen 80 dagen terugkeert in Frankrijk. Benieuwd hoeveel lekke banden hij dan heeft geplakt. Volg dit fietsavontuur hier.

Lees ook:  Waarom Virtual Reality workouts met FitXR een effectief alternatief vormen in de herfst

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy