48 uur vakantie: minicruise met DFDS en hotspots Newcastle

by Anniek de Hoop

Zin om op vakantie te gaan, maar heb je maar 48 uur vrij? Dan kun je cruisen. Stiekem ben ik heel benieuwd naar jouw associatie daarbij. Ik besloot me te laten verrassen en stapte op uitnodiging van DFDS aan boord om van IJmuiden naar Newcastle te varen. Tijdens een nanovakantie van 2 dagen overnachtte ik aan boord, om vervolgens – rise and shine – wakker te worden in Newcastle, klaar om de stad te gaan ontdekken. Benieuwd hoe dat is, een minicruise? Weten waar je het lekkerste eten of de beste koffie scoort in Newcastle? Lees dan zeker even verder.

Stap aan boord en dan…

Jaarlijks reizen er maar liefst een half miljoen mensen met de ferry van IJmuiden naar Newcastle en de boot vertrekt elke dag. Elke dag! Het Deense DFDS heeft dus ervaring genoeg om de overtocht voor zijn passagiers zo aangenaam mogelijk te maken.

Na je werk (goed, misschien even een uurtje eerder weg gaan) race je naar IJmuiden en dan begint de pret eigenlijk al. Relaxt wandel je door de douane en stap je aan boord. Vervolgens… ben je op vakantie. Vanaf de allereerste minuut van de minicruise met DFDS voel je je ontspannen en ja, behoorlijk gelukkig. Is het de comfortabele boot, de zee, het prachtige uitzicht, ik weet het niet, maar genieten is het!

Etenstijd! Wat ‘popt er up’ mijn bord?

Gezien het tijdstip van vertrek van de boot, rijst al snel de vraag: wat gaan we eten? De DFDS ferry heeft verschillende restaurants aan boord, maar de eerste avond laat ik me verrassen door het gloednieuwe pop-up restaurant. Volgens dit concept krijg je verschillende gerechten op tafel, die je kunt delen met je tafelgenoten. Shared dining dus, lekker hip en bovendien heel gezellig. De kaart heeft elke maand een ander thema. In mei was dit bijvoorbeeld de Aziatische keuken, in juni kun je genieten van Spaanse gerechten. Smakelijk eten!

Lees ook:  8 interessante en verrassende weetjes over het Griekse eiland Lesvos

Na het overvloedige diner verplaatsten we ons naar de bar, waar een uitstekende cocktailkaart en een entertainmentprogramma de avond compleet maakten.

Uitgeslapen – de zee was extreem rustig (mocht dit niet zo zijn dan vertrekt DFDS gratis pilletjes tegen zeeziekte) – schoof ik de volgende ochtend aan bij het ontbijt. De keuze is enorm met voor ieder wat wils, zelfs aan glutenvrij etende passagiers is gedacht. Ondertussen meren we aan in Newcastle, dus na de laatste slok koffie kunnen we zo door, de stad in.

Newcastle ontdekken

In Newcastle ontmoeten we local Rachel. Zij houdt een blog en Instagram bij over alles wat er te doen is in de stad en weet ons dus feilloos te vertellen waar we moeten zijn. We struinen door de straten en het wordt me al gauw duidelijk: Newcastle bárst van de hotspots! Verderop in dit artikel zet ik ze voor je op een rij.

De beste koffie van Newcastle

Newcastle is een ontzettend charmante stad met een mix van monumentale panden en modern design. Wij lopen vanaf de shopping straat langs het Grey Monument naar het prachtige Grainger Market, een Victoriaanse overdekte markt waar locals hun boodschappen doen, maar ook pareltjes van hotspots zitten. De beste koffie van Newcastle haal je hier, bij Pumphrey’s Coffee. Zij roosteren hun eigen bonen, die ook door andere koffiespots in de stad worden gebruikt.

Vervolgens lopen we langs het kasteel, de trappen af richting het water van de Thyme. Dit stuk, The Quayside, was lange tijd uit de gratie, maar inmiddels vind je er weer volop leuke plekken om te eten en drinken. Mét spectaculair uitzicht over de rivier en de 7 bruggen die de stad rijk is! Wij lopen langs de rivier door naar de creatieve, opkomende wijk Ouseburn en stoppen bij The Free Inn voor een lokaal biertje. In het zonnetje en met uitzicht op de verschillende bruggen een prima plek om bij te komen van de wandeling.

Lees ook:  5x koffie hotspots door het land om uit te proberen

Meer hotspots: lunchtime!

Wij hebben dus gelopen, maar je kunt ook fietsen huren en zo de stad ontdekken. Voor ons staat de volgende hotspot op de planning: Cook House, waar we gaan lunchen. Dit ‘restaurant’ bestaat uit twee zeecontainers die een verrassend huiselijke setting vormen. Het voelt alsof je bij iemand thuis eet, nog versterkt door het feit dat de kaart dagelijks wisselt op basis van wat er op de markt gekocht wordt. Eigenaresse Anna weet wat ze doet, mijn courgettesalade is hemels.

À la carte eten op het DFDS schip

Terug aan boord genieten we na in de bar op het bovendek van de ferry. Het zonnetje maakt het ontspannen gevoel compleet. Enkele uren later kunnen we weer aanschuiven, dit keer aan tafel in het à la carte restaurant op het DFDS schip. Ik at alleen een hoofdgerecht, voor- en na- gingen er echt niet meer bij na deze foodexcursie! Alle gangen zagen er fantastisch uit en afgaande op de gezichten van mijn tafelgenoten smaakten ze prima.
Er is ook nog een buffetrestaurant aan boord – klinkt voor velen niet heel aantrekkelijk, maar we kregen een kijkje achter de schermen en het zag er écht goed uit. Zelfs het brood en de taarten worden vers gebakken in de gigantische keuken op het schip.

Nog meer tips om te doen in Newcastle

  • Wil je shoppen dan kun je je hart ophalen in shoppingmall Intu Eldon Square of warenhuis Fenwick. In de straat High Bridge vind je een keur aan vintage winkeltjes en boetiekjes.
  • Tyneside Cinema is een cult-bioscoop waar je o.a. oude nieuwsuitzendingen kunt bekijken of een kop koffie drinkt in het café.
  • Musea in Newcastle zijn gratis! Liefhebbers van moderne kunst bezoeken museum BALTIC en kunnen en passant genieten van het uitzicht over de stad vanaf het viewpoint op de vijfde verdieping.
  • Bij Pet Lamb Patisserie in Grainger Market scoor je heerlijke cakes en cookies voor bij de koffie van Pumphrey’s Coffee.
  • Pleased To Meet You is dé plek voor gin & tonic, maar ook voor de werkelijk fantastische binnentuin met houten blokhutjes wil je hier heen.
  • Biertjes drink je bij kleine bierbrouwerij The Bridge Tavern (gelegen onder een brug, met dakterras) of brouw je eigen bier bij Hop & Cleaver.
  • Billy Bootleggers is een favoriet bij locals voor een drankje en The Grind @ No28 voor burgers en cocktails.
  • Heb je wat meer te besteden, dan kun je bij House of Tides genieten van de kookkunsten van sterrenchef Kenny Atkinson. Gaat dit je budget toch te ver, loop dan door naar Violets Café om de hoek, wat van zijn vrouw is en waar hij zelf ook wel eens schijnt op te duiken…
Lees ook:  Een auto huren in het buitenland: tips & tricks

Je leest het: Newcastle is LEUK! Maar de grootste verrassing was de reis met DFDS. Wát een feestje! Ontspannen reizen is echt een understatement. Ik kan het iedereen aanraden die kort de tijd heeft, wat ontzettend leuks wil doen, zonder gedoe. Grote kans dat ik nog eens aan boord stap van de DFDS ferry van IJmuiden naar Newcastle. Benieuwd naar beschikbaarheid en prijzen? Alle info vind je op www.dfds.nl.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy