Kortgeleden schreef hoofdredacteur Imke over het brood dat Heineken bakte met hun beroemde A-gist. Nu draaien we het om. Want je kunt blijkbaar ook bier brouwen van (oud)brood. Geen gek idee omdat 44 procent van al het brood dat gebakken wordt bij de eendjes of in de afvalemmer terecht komt. Dat is zonde, zeker als op andere plekken in de wereld voedseltekorten zijn. Hoe mooi is het dan dat Tristram Stuart dit probleem voor ons oplost. En wel op een hele feestelijke manier. Zijn Toast Pale Ale wordt namelijk gebrouwen van oud brood.
Toast is niet zelfzuchtig. Hun recept is openbaar zodat iedereen die brood over heeft zijn of haar eigen bier kan brouwen. Oud verkruimeld brood is het basis ingrediënt en met goeie hop en gist, breng je het brouwproces op gang. Het resultaat is dus een zeer verantwoord biertje. En het verhaal wordt nog mooier. De opbrengst geeft Toast aan diverse goede doelen. Bier drinken gaf nog nooit zo’n goed gevoel!
Beeld: Toast