Guide to Good Coffee – #2 Cold Brew Coffee

by Imke Walenberg

De vorige keer lieten we zien hoe je echte Turkse koffie maakt. Tijd voor deel twee van onze koffiegids. Barista Karine Veen, werkzaam in de koffiebar van East57, laat zien hoe je Cold Brew Coffee maakt:

Bereidingswijze kort samengevat
Cold Brew Coffee (niet te verwarren met Ice coffee!) wordt gemaakt met behulp van een Cold Drip Koffiemaker. Een prachtige apparaat dat bestaat uit drie onderdelen. Voor het zetten van koffie plaatst je als eerste een katoenen filter in de extractiekolf en vul je deze met ongeveer 300 gram gemalen koffie. Bovenop de koffie leg je een rond filterpapiertje om het water gelijkmatig over de koffie te verdelen. Het bovenste reservoir vul je vervolgens met water aangevuld met ijsblokjes. Dan is het zaak dat je het het kraantje zo afstelt dat deze iedere twee tot drie seconden een druppel water wordt doorgelaten. Het totale proces neemt heel wat uren in beslag. Is de koffie helemaal doorgelopen, dan laat je de koffie eerst nog minimaal 15 uur rusten in de koelkast. Vervolgens kan je de Cold Brew uitserveren met bijvoorbeeld nog wat extra ijs en een schijfje sinaasappel. Cold Brew is een erg sterke koffie, dus als je een oppepper nodig hebt dan is Cold Brew nog effectiever dan een .

Leuk historisch feitje
Leuk om te weten is dat Cold Brew Coffee stamt uit het VOC tijdperk. Hiervoor zijn meerdere redenen. Zo kon men de koffie veilig zetten aan boord van de houten schepen. Er was geen brandgevaar omdat de koffie zonder hulp van vuur of warmte gezet wordt. Daarnaast was de koffie lang houdbaar, erg handig voor de lange duur van de reizen van de VOC. De laatste reden is dat de koffie ook nog eens een goede opfrisser was om te drinken in het warme Nederlands-Indië.

Lees ook:  Hoe je áltijd het lekkerste kopje koffie drinkt – zowel thuis als op werk

Guide to Good Coffee - Cold Brew Coffee - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog


Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy