Van middeleeuws tot modern; op naar de Hanzesteden

by Dirje van Laar

In een ver verleden deed Kampen dienst als hoofdstad van Nederland. Vanuit hier werd de handel met het Oosten gedreven en voeren de schepen met goederen over de IJssel. Kampen is een van de Hanzesteden die door een lijn met elkaar verbonden zijn. Dit geldt ook voor Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Elburg en Harderwijk. De Hanzesteden vormen vandaag de dag door hun authentieke karakter en hun (culturele) historie een aantrekkelijke en onderscheidende bestemming in Oost Nederland. Van rustige historische stadjes tot dynamische steden, rijk aan cultuur, gastronomie, events en winkels zo ontdekten wij tijdens een bezoek aan de Hanzesteden recent.

Uitzicht op Zutphen

Hofje in Zutphen

In Kampen komt het nautische karakter sterk naar voren. Een bezoek aan de haven met een echte Kamper Kogge (vaarschip) is dan ook een must. Zutphen is met een groot aandeel aan antroposofische bewoners in het bezit van veel ambachtelijke, biologische en gezonde voeding winkels met een boerenmarkt die meerdere dagen in de gezellige straatjes op-popt. In Deventer kun je je hart ophalen in het Havenkwartier. Hier komen wonen, werken en horeca samen en wordt de invulling volledig overgelaten aan de bewoners en ondernemers. Motto is dan ook ‘poor but sexy, mix to the max’. Een inspirerende omgeving voor iedereen die van een rauw randje houdt. Een kleine foodhal op het terrein doet denken aan het Amsterdamse zusje. Toffe omgeving waar achter elke hoek iets anders verborgen ligt.

Kamper Kogge

Havenkwartier in Deventer

Restaurant Hendrik, Kampen

Lunchen bij t Volkshuis, het oudste koffiehuis van Zutphen

In alle steden is er nog steeds sprake van kleine ondernemers die zich onderscheiden door unieke producten of samenwerkingen. Denk hierbij aan meestersmid Sven de Lang die kleit met ijzer, een sigarenmakerij waar Tinus van 91 ‘limited editions’ draait, storypainter Wouter Berns, Lucy in the Sky met een 1-kamer hotel op een unieke locatie of De Perifeer die huiskamerconcerten verzorgt.

Meestersmid Sven de Lang aan het werk

1-kamer hotel, Lucy in the Sky

Naast de gebruikelijke manieren om een stad te bezoeken zoals wandel- en fietsroutes kun je van de zomer ook terecht tijdens de Hanzedagen in Kampen van 15 t/m 18 juni 2017 waar je je in de middeleeuwen waant. Of bezoek de IJssel Biënnale tussen Kampen en Doesburg welke een groot deel van de Hanzesteden beslaat. Van 14 juni tot 24 september 2017 is hier een unieke route gecreëerd bestaande uit 24 kunstwerken met het thema klimaatverandering. Een geweldige manier om de steden vanuit een andere hoek te bekijken.

Lees ook:  Extreem chillen (+SeatZac winactie)

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy