Travel Guide: up-and-coming kunststad Mechelen

by Imke Walenberg

Zeg je citytrip België, dan zeg je toch al snel Antwerpen, Brussel, Brugge of Gent. Een stad als Mechelen komt waarschijnlijk niet gauw in je op. En dat is zonde, daar kwamen wij recent achter toen we in samenwerking met Time to Momo een weekend van de stad Mechelen mochten proeven.

Mechelen (in het Frans zeg je Malines), ligt ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Antwerpen en is de up-and-coming kunststad van Belgie. De middelgrote stad kent een rijk Bourgondisch verleden. Grappig om te weten is dat een korte periode in de 15e en 16e eeuw de Nederlanden vanuit Mechelen geregeerd werden. Doordat de stad flink aan het verjongen is de laatste jaren, kan je in Mechelen een mooie mix van geschiedenis en een innovatief DIY-ondernemersklimaat vinden.

Travel Guide Mechelen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Onze citytrip naar Mechelen start in de trein, die je in ongeveer 2,5 uur van Amsterdam naar Mechelen brengt (inclusief een traject met de Thalys). Aangekomen in de stad van bestemming gaan we eerst inchecken in ons hotel van het weekend; het Mercure Mechelen Vé. Dit hotel zit gelijk op het gezelligste pleintje van Mechelen: de Vismarkt, waarvan de terrassen met mooi weer gevuld zijn met toeristen, maar bovenal ook veel Mechelaars zelf. Hotel Vé is gevestigd in een bijzonder pand, namelijk een voormalige visrokerij en een oude sigarenfabriek. Dit kan je nog steeds terugzien in de inrichting van het hotel, een bijzondere vermenging van de oude fabriekspanden met moderne architectuur.

Travel Guide Mechelen - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogTravel Guide Mechelen - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogOp ontdekkingstocht!
Ga je op culturele ontdekkingstocht door Mechelen dan kan je heel trouw een toeristische plattegrond volgen. Echter is de stad zo ‘beloopbaar’ dat het eigenlijk veel leuker is om lekker te krioelen door de vele mooie straatjes en lieflijke (begijn)hofjes die de stad rijk is. Door de stad loopt daarnaast ook de Binnendijle, de zogenaamde levensader van Mechelen. Je kan ook simpelweg deze rivier met haar charmante binnenstroompjes volgen, die je brengt over bruggetjes en langs fonteintjes. Zodoende kom je vanzelf langs de highlights van de stad waaronder de Sint-Romboutstoren, het Hof van Busleyden, de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek en het indrukwekkende Holocaustmuseum.

Lees ook:  10 x de leukste strandtenten van Nederland

Travel Guide Mechelen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide Mechelen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

FOOD
Het is moeilijk kiezen uit het aanbod van vele hippe, leuke eetadresjes in Mechelen. Onze favorieten van ons weekend daarom op een rij:

Mona’s Toast & Tea
Gelegen op een van de hoeken van de Vijfhoek (via de Vijfhoek kom je als het ware de stad binnengelopen als je vanaf het station komt lopen), kan je deze lunchtent vinden. Eigenaresse Nancy wil mensen graag meer bekendmaken met de vele positieve effecten van thee en dat lukt haar zeker, want het aanbod is reuze. Neem bij je thee één van de heerlijke sandwiches die de kaart rijk is, zodat je een perfecte bodem hebt gelegd voor de rest van de middag

Travel Guide Mechelen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Sister Bean
Deze fijne spot is gelegen aan de eerder genoemde Vismarkt en is de ideale plek om je zondagse kater ‘uit te chillen’. Idee is dat je hier een vaste prijs betaald voor een brunchbuffet en zoveel mag opscheppen als je wilt. Het homemade buffet staat op de eerste verdieping uitgestald en is werkelijk om je vingers bij af te likken. Grootste pluspunt is dat de vibe heel erg relaxt is omdat je je eigen tempo kan bepalen.

Kaffee Zapoi
Mechelen bezoeken en geen echt Mechels biertje drinken is natuurlijk een no-go. Strijk daarom neer in dit bruine, gezellige café en proef van al het lekkers dat ze op de tap én in flesjes hebben staan. Aanrader is de Maneblusser, hét stadsbier van Mechelen gebrouwen bij brouwerij Het Anker (dat ook een aanrader is om te bezoeken overigens!).

Lees ook:  5 x must-visit paleizen in de wereld

Travel Guide Mechelen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Café De Gouden Vis
Dit is naar horen zeggen het meest beroemde plekje van de Vismarkt. Grappig is ook dat veel Mechelaars ons dit ook als tip gaven om zeker even naar toe te gaan. Doordat de uitstraling van het café zowel jong als oud aanspreekt, is die mix ook in het publiek van het café terug te zien. Biertjes drinken tot in de vroege ochtend en dan rollend naar je hotel, het kan hier.

Cosma
Een traiteur, brasserie en foodhouse in-één, dat is deze vrij nieuwe hotspot. Hier is het makkelijk een hele avond vertoeven en proeven van alle heerlijke gerechtjes die op de kaart staan in combinatie met de wijnen en/of bieren die er bij geserveerd worden. Zo werden wij heel erg blij van onder meer de smaakvolle krabcakejes, scampikroket en venkel met geitenkaas.

SHOPPING
Door de opkomst van gedreven ondernemers die zorgen voor een frisse wind door Mechelen is het goed shoppen in deze stad. Design, kleding en vernieuwende concepten zijn allemaal op loopafstand van elkaar te vinden. Een aantal spots die je zeker niet mag overslaan zijn:

My Ex Boyfriend
Wat een topwinkel is dit! Een mooie verzameling van vintage en new design is hier te vinden. Als je op zoek bent naar een origineel cadeau ben je hier ook op het juiste adres. Aanrader is ook hun website, waar nog veel meer moois online staat. Alleen al om inspiratie op te doen een plek om zeker niet over te slaan.

Simple
Ook weer gelegen aan de al vaker genoemde Vismarkt. In deze ruimte interieur- en cadeauwinkel kan je je heerlijk vergapen aan al het moois. Veel Scandinavisch design, toffe kids toys en accesoires met een komische noot.

Lees ook:  5 x in deze hotels wil jij wel wakker worden

Lily
Franse elegantie meets Scandinavian coolness in deze conceptstore. Zowel voor een mooi cadeau als een complete outfit kan je hier terecht en dat tegen vrij betaalbare prijzen.

Travel Guide Mechelen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Goldfish
Leuke outfit voor je kids scoren? Dat gaat hier zeker lukken. Hippe kleding voor kinderen van 0 tot 16 jaar, allemaal met een urban touch.

Zoet
What’s in a name? Zoet is letterlijk een zoet winkeltje, want in deze piep-kleine shop kan je je glazuur van je tanden eten. Al het lekkers staat uitgestald in prachtige weckpotten. Een lust voor het oog én de maag!

Travel Guide Mechelen - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Bovenstaande tips zijn slechts een fractie van al het tofs dat Mechelen te bieden heeft. Een weekend vertoeven in deze stad is dan ook alles behalve een straf. De grootte van de stad is perfect voor een lang weekend weg en voor als je op zoek bent naar een cultureel weekend maar ook een jonge, moderne vibe tijdens je trip. Op zoek naar meer tips? Bezoek dan zeker ook nog de website van Time to Momo, waar je nog veel meer leuke adresjes in Mechelen kan vinden.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy