De Marathon Musical

by Petrick de Koning

Voor een ‘Rotterdam Marathon survivor’ was de film De Marathon een feest van herkenning. Net als de hoofdrolspelers heb ik genoten en afgezien op het stratenparcours in de Maasstad. Maar kun je dat gevoel met een musical ook overbrengen op een theaterpodium? Het antwoord kent geen twijfel: JA!

Het verhaal is onveranderd. Het gezapige leven van vier oer-Rotterdamse automonteurs, elk met hun eigen sores, wordt wreed verstoord. De ontdekking van een doos ongeopende blauwe enveloppen onderstreept hoe hoog de schulden van garagehouder Gerard zijn. Wat nu? Collega Youssef, die vooral voor de subsidie-inkomsten is aangenomen, draagt de oplossing aan. Als ze erin slagen de marathon van Rotterdam uit te lopen, betaalt zijn oom de schuld. De garage is wel onderpand bij deze deal. Hoewel conditie en motivatie bij de mannen ver te zoeken zijn, weet Youssef de groep met ups & downs klaar te stomen voor het grote moment. Parallel aan deze verhaallijn speelt onderhuids bij alle hoofdrolspelers een groter of kleiner persoonlijk drama. Terminale ziekte, familiegedoe, ontrouw, LGBT, dood en geloofsnood wisselen elkaar af en zorgen dat de spanningsboog niet verslapt.

Musical De Marathon - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

In een eenvoudig decor, met een hoofdrol voor de Hef, lukt het prima om Rotterdamse no-nonsense sferen op te roepen. En zelfs de marathon zelf is levendig uitgebeeld door slim gebruik van dranghekken. De conversaties met een ‘natte T’ en humor die soms van een zeer bedenkelijk niveau is, geven de musical een onvervalst Rotterdams karakter. Een gezonde sneer naar 020 ontbreekt daarbij niet. De pakkende songs zijn onmiskenbaar van Thomas Acda. Mondharmonica en prachtige samenzang wisselen elkaar naadloos af. De zang was in het begin hier en daar nog aan de zwakke kant, maar dat is vooral een kwestie van conditie opbouwen. De uitstap naar Gospel met de song ‘Ik ben vrij’ is een absoluut hoogtepunt.

Lees ook:  Te zien in Londen: "Diana: Her Fashion Story

Een lach een traan wisselen elkaar in deze musical voortdurend af. Dat houdt iedereen scherp. Voor het publiek is het dan ook geen enkel probleem de eindstreep te halen. En dit was alleen nog maar de eerste try-out. GaaT daT zien!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy