Travelguide Noord-Frankrijk: er even tussen uit met je besties

by Odiel Mennink

Vier dagen zonder Wi-Fi en tv in the middle of nowhere in Noord-Frankrijk. Redacteur Odiel probeerde het uit met twee vriendinnen.

“Zoveel te doen, Ik heb nog zoveel te doen”, mijn lijflied sinds ik ondernemer ben. Rijtesten, schrijven, filmen, perstripjes, communicatieklussen, afspraken, events, eten, slapen, hardlopen, sociale contacten, kapper, vrijgezellenfeest…  Mijn hoofd liep bijna over van alle ‘moetjes’, keuzes en piekeren. Met twee vriendinnen én een Peugeot 3008 ben ik daarom afgereisd naar een heerlijk ‘middle of nowhere’ plekje in Noord-Frankrijk. Via AirBNB vond ik een oud en schattig huis aan de rand van een klein boerendorpje Landouzy-La-Ville, met kilometers ver uitzicht over een glooiend landschap. Lees: bijna geen mensen en een dorp dat verkeert in een diepe winterslaap. Maar wél met de mogelijkheid om uit te wijken naar champagnestad Reims! En dat op slechts 4,5 uur rijden van Amsterdam.
Landouzy-La-Ville

Het huisje
Een sfeervolle boerderij met een immense keuken én een bourgondisch gasstel van Boretti. That-we-like.
Landouzy-La-Ville
Landouzy-La-Ville
Het huisje is buiten de heerlijke keuken van alle gemakken voorzien met twee doucheruimtes waarvan eentje met ligbad, romantische slaapkamers en twee open haarden.
Landouzy-La-Ville
We werden verwelkomd met een fles Franse bubbels (dank Onno!) en hebben de ‘laissez faire’ mentaliteit snel eigen gemaakt met heerlijke gerechten en dranken. Bij -4 graden Celsius houden de kleine kacheltjes het huisje een klein beetje op temperatuur, maar de open haard is écht het hart van het huis en verwarmt je soul.
Landouzy-La-Ville
Het was noodgedwongen, door het ontbreken van Wi-Fi, televisie en een muziekinstallatie, maar een betere plek voor een retraite hadden wij ons vooraf niet kunnen wensen. En dan natuurlijk ontbijt op bed en wakker worden door het geluid van een vink die op je raam tikt…

Lees ook:  Thuis in de Achterhoek: overnacht bij Villa Wanrooy voor een bijzonder smaakvolle ervaring

To do
Een auto is een must, want er is veel om je over te verwonderen in Noord-Frankrijk. Al toerend over de smalle weggetjes, ver van de snelweg zijn de agrarische uitgestrekte velden stilte verwekkend. De boerendorpen lijken uitgestorven, maar eenmaal binnen in een café of brocante winkel, is de vriendelijkheid opvallend.
Landouzy-La-Ville
De velden herinneren aan de verschrikkingen van, met name de eerste wereldoorlog. Op verschillende plekken langs de provinciale weggetjes poppen dan ook grote militaire begraafplaatsen op, waar een moment van diepe waardering op zijn plaats is.
Landouzy-La-Ville

Champagnestreek
Nog geen uurtje rijden van Landouzo-La-Ville ben je opeens in de ‘beschaving’, hartje Reims. Deze eeuwenoude stad is rijk geworden door de bubbels. De kathedraal Notre-Dame de Reims is absoluut een aanrader. De kathedraal is een meesterwerk uit de 13e eeuw waar maar liefst 25 Franse koningen zijn gekroond. Voor de ontspanning kun je er ook goed winkelen en genieten van Frans eten in een van de knusse restaurantjes in de stad.
Landouzy-La-Ville

Op  nog geen tien kilometer rijden van Reims bevindt zich in het dorpje Epernay ‘Avenue de Champagne’ met de wereldberoemde champagnehuizen Moët & Chandon en Perrier-Jouët.

Kasteeltuinen
De Kasteeltuinen in de buurt van Landouzy-La-Ville zijn geopend van april tot en met oktober, maar de andere maanden is het er prachtig om langs te wandelen of om even door hekken te gluren.

Heb ik het gemist, even geen Wi-Fi en geen tv? De dagen vlogen om. Wij wisten niet dat wij elkaar zoveel te vertellen hadden. De mini-retraite in het schattige boerderijtje in Noord-Frankrijk zette alles weer even in perspectief en laadt je weer op. Voor als je wilt genieten van waar het leven werkelijk om draait.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy