Tentoonstelling ‘Vrouwen van Rotterdam’, ode aan de vrouw

by Wanda Bregman

In 2015/2016 vierde Rotterdam de stad en dit jaar staat ze met de tentoonstelling  ‘Vrouwen van Rotterdam’ in het Museum Rotterdam even stil bij de wederopbouw. De Rotterdamse wederopbouw wordt vaak gepresenteerd als een heldhaftige periode van plannen, stoere mannen, gebouwen en noeste arbeid. Maar wat is de rol van de vrouw geweest tijdens deze wederopbouwperiode? Bij de viering van 75 jaar wederopbouw vorig jaar, leken de meisjes en vrouwen van toen vaak onzichtbaar en hun verhalen onderbelicht en onbekend. Terwijl juist in die periode de positie van de vrouw in de maatschappij sterk veranderde. Museum Rotterdam en Zonta Club Rotterdam (die zich hard maakt voor de positie van de vrouw) vonden het tijd daar aandacht aan te geven door middel van de tentoonstelling ‘Vrouwen van Rotterdam’. De tentoonstelling symboliseert een ode aan de vrouw van toen, voor de Nederlandse vrouw van nu.

Op 17 januari was de opening. Volledig in stijl met oog voor detail werden we onthaald. Diverse vrouwen kwamen aan het woord waaronder Neelie Kroes geboren in 1941, haar verhaal doorspekt met anekdotes als: kleinkind vroeg aan oma Neelie: ‘Hoe oud bent u? Ik ben 72. En u leeft nog steeds?!’ Op de onthulling dat Neelie Kroes als powervrouw een eigen Neelie Kroeslaan in Rotterdam krijgt, reageerde ze bescheiden: “Wauw, een laan, wat luxe!”

De tentoonstelling geeft een fraai beeld weer van diverse vrouwen. Via film, kleding, foto’s,  voorwerpen en het geschreven woord krijgen vrouwen een podium en een gezicht. Van ondernemers en huisvrouwen tot zangers en politici. Het levert levendige, authentieke portretten op van ‘gewone’ vrouwen. Ook bekende vrouwen passeerde de revue, waaronder schrijfster Anna Blaman die in 1943 Eenzaam Avontuur schreef over lesbiennes, dat uiteraard verguist werd. En stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese, wethouder Nancy Zeelenberg, Rita Reys en Joke Bruijs. Vrouwen van Rotterdam geeft een indringend en werkelijk beeld van een tijd waarin alles veranderde. Je ziet vooral het gevecht onder het juk los te komen en een eigen weg te bewandelen. De expositie sluit af met zeven filmportretten van vrouwen die hun stempel drukken op het hedendaagse Rotterdam, waaronder tassenontwerpster Susan Bijl, Aruna Vermeulen van het HipHopHuis en schrijfster Elfie Tromp. Ze typeren de krachtige, ondernemende Rotterdamse vrouw van nu. Een ware inspiratie en een ode aan de Nederlandse vrouw.

Lees ook:  The Amsterdam Coffee Festival - win kaarten!

De tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam is te zien tot en met 17 oktober 2017 in Museum Rotterdam.


Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy