Skisafari Portes du Soleil, 1 voor op je bucketlist!

by Wanda Bregman

We gaan op safari en nemen mee: ski’s! Als we landen in Genève, ziet het landschap er wat grauw en kaal uit. Fronsend vragen we ons af of dit wel goed komt met onze skisafari in Frankrijk, Portes du Soleil. Geen soleil te zien en over de sneeuw nog maar te zwijgen. Een uur en een kwartier rijden naar de eerste bestemming van onze 4-daagse skisafari: Les Gets. De omgeving is sereen en hoe hoger we komen, hoe serener het landschap wordt en hoe dikker het sneeuwdek. En wanneer we de 1.100 meter grens passeren, bonjour le soleil, strakblauwe lucht met een warme, felle zon. Alle ingrediënten voor een geslaagde skisafari in da pocket! En dat wordt versterkt als we het traditionele, met pittoreske chalets, Les Gets (Haute-Savoie) binnenrijden met z’n gemoedelijke, sportieve sfeer.

We droppen onze spullen in Hotel Le Nagano, kleden ons om en gaan op ontdekking. Eerst een rondje door het dorpje met z’n hoeveelheid shops en de aantrekkelijke, omliggende witte bergen waarvan je zo het dorp in skiet. Voordat wij de berg opgaan, een uitgebreide lunch in een fabelachtig afgelegen restaurant waar je alleen te voet of met de ski’s kunt komen en met uitzicht op de Mont Blanc.

We doen graag mee met de plaatselijke digestieven als Ginipe, wat op die hoogte plezierig  
in/aanslaat. Dan begint ons eerste avontuur: Sled Dogs. Met andere woorden: snow skating. Met ontzag kijk ik naar de skischoenen met daaronder een soort sleetje. Right. En daarmee dus met een bloedgang de piste af? Yep. Met een van de weinige private skiliften die sinds 1946 bezit is van de familie Combépine, de berg op, en na een aantal valpartijen, lukt het me gracieus de berg af te skaten. Big fun, nog een keer! Maar onhandig als ik ben, heb ik mijn eerste blessure al te pakken. Daarnaast gaat het schemeren dus besluiten we de après-ski in te luiden bij Sebastian, Sleddog-instructeur en eigenaar van de bar La Grande Lanière, onderaan de piste. Hij serveert ons de ‘Granaat’: een mix van een plaatselijk groen likeurtje, redbull en Jägermeister, én de allerlekkerste Tartiflette (gerecht van kaas met spek en schijfjes aardappel). Daar wordt een
mens warm én energiek van! Het diner nuttigen we in typisch savoieaans restaurant Fruitière des Perrières bekend om zijn heerlijke fondue en raclette.

Lees ook:  Deze Formule 1 circuits moet je bezoeken!

De volgende ochtend om 9 uur worden we opgehaald door Chrystelle – voormalig skikampioene – voor een skitrip van Les Gets naar het iets lager gelegen Morzine-Avoriaz. Onze tweede bestemming in de skisafari. Een prachtig skigebied aangrenzend Les Gets. Gezamenlijk goed voor ruim 120 kilometer skiplezier. Aangezien mijn blessure pijnlijker is dan verwacht, kan ik niet de hele skitour mee. Super balen, nu mis ik bijvoorbeeld de bekende piste op de Mont Chery. En de allereerste yogapiste van Europa, waar je op tien plekken yogaposes kunt doen, mét je ski’s aan. Na een heerlijke, zonnige ochtendskitripje, lunchen we bij Le Vaffieu, een supertof restaurant boven op de berg op de grens van Les Gets en Morzine. Ik vertrek alleen naar beneden en de rest van de groep zet op ski’s koers naar Morzine over hoge witte toppen en door besneeuwde dalen met alle kleuren pistes om te overwinnen. Ik verzamel de koffers, taxi in en vijftien minuten later sta ik in hartje levendig Morzine. Ons geweldige chalethotel L’Equipe grenst aan de piste waarvan de rest dadelijk vanaf komt skiën zo het terras van Le Tremplin op, klaar voor de après-ski!


Voor mij is het tijd voor een heuse haarspa. Bijna elk hotel beschikt over een sauna, stoomcabine en whirlpool met al dan niet met binnenzwembad. Een walhalla voor je vermoeide spieren na een dag op de latten. Alles en iedereen is gericht op plezier, wellness en sport. De hair spa is een aangenaam wellnessonderdeel. Een uur en vijftien minuten durende ontspannende en weldadige behandeling. Mijn hoofdhuid en haar wordt ingesmeerd met een soort goedje waarvan het gaat glimmen van gezondheid, dan onder een moisturekap – een soort droogkap maar dan met fijn mist. Hierna volgt een uitgebreide hoofdhuidmassage en anti-pluisbehandeling (niet geheel onnodig door de  fijne skihelm). Met volledig schoon in model geföhnd haar verschijn ik ontspannen op de après-ski. Net genoeg tijd voor één drankje want een yogasessie met Nadia van Altura Yoga, wacht op ons. Wat een gruwelijk goede yogales. Totaal zen verlaten we Nadia voor een kort sauna- en zwembadbezoekje in het hotel.

Lees ook:  5 x de leukste doe-musea

Dineren doen we in een supercool restaurant La Chaudanne met beneden in de kelder – hoe kan het ook anders – een wijnbar met honderden verschillende wijnen en boven een gezellige eetgedeelte. Na het eten gaan de geweren en pistolen langs met de nodige alcoholische shots, een echte traditie. Hossend gaan we de nacht van Morzine in.

9 uur opstaan gaat wat gebrekkig, maar met een opnieuw strakblauwe lucht en zon plus een goed ontbijt, gaan we vol verwachting op weg naar de twee-uur durende ski joering. Dit is absoluut goddelijke must do! Op je ski’s voortgetrokken worden door een krachtige pony! Door middel van een tuig bestuur je de pony. Onze pony’s Bloody Nice, Jade en Pipi staan ongeduldig briesend te wachten. De trip brengt ons langs kabbelende beekjes, ruisende watervallen, door bossen, over heuvels en door ongerepte witte natuur met alleen het geluid van de hoeven in de sneeuw. Wat is dit ongelooflijk vet, galopperen over witte uitgestrekte vlakten en minuscule bospaadjes!

Daarna was het tijd de koffers in de taxi te mikken voor een 50 minuten durende trip naar Châtel dat op twee kilometer van Zwitserland ligt. Het derde en tevens laatste dorp van onze skisafari. De rest maakte zich klaar voor een paar uur durende skitrip over zowel de Zwitserse als de Franse pistes van Morzine-Avoriaz richting Châtel onder leiding van instructeur Jerome. What’s in a name. Leuk weetje: alle bergkammen rondom het Franse dorpje Châtel liggen in Zwitserland. Onderweg is er een lunchstop bij restaurant La Crémaillère in Les Lindarest ofwel: het geitendorp. Ik ga het smokkelaarsmuseum in – het oude douanekantoor op de grens Zwitserland en Frankrijk – en verdiep me in bizarre, waargebeurd verhalen op de aangrenzende, beruchte bergpas. Cultuur snuiven in de sneeuw. De volgende ochtend de laatste skitour met Jerome en instructeur Vincent (aanradertje als je nog niet heel goed kunt skiën, de lieve gast heeft engelengeduld), over de pistes van Super Châtel. En met een uitgebreide lunch in de bergen, sluiten we onze skisafari af. Time to go home.

Lees ook:  Travel X Art tip: hou je van hedendaagse kunst? Neuss is the place to be! 

Met een skipas van €51,- per dag kun je grenzeloos rondtoeren langs Franse en Zwiterse bergdorpen in de Portes du Soleil met z’n 600 kilometer pistes. En ben je niet van schoolvakanties afhankelijk, boek dat je skisafari in maart tijdens hét Portes du Soleil festival Rock the Pistes van 19 tot en met 25 maart. Of rond 11 maart en doe mee met de Skicolor (inderdaad, net als de Colorrun).

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy