Roadtrippend en skiënd door Savoie Mont Blanc

by Eva Smidt

De afgelopen tijd waande Daily Cappuccino zich in de sneeuw, veel sneeuw. Rondom de wereldberoemde Mont Blanc bevindt zich een van de grootste skigebieden ter wereld: Savoie Mont Blanc. Met 116 wintersportresorts, 18 met elkaar verbonden skipistes en een omvang die twee derde van de Franse Alpen beslaat, is dit het populairste wintersportparadijs van Frankrijk. Wij prezen onszelf meer dan gelukkig en bezochten drie van de resorts die deze regio rijk is. Vanaf vliegveld Genève reden we in etappes van Valmorel via Les Menuires naar La Rosière, en vervolgden we onze terugreis naar Amsterdam via het luchtruim van vliegveld Chambéry.

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Valmorel (hoogte 2.550 meter)
Eind jaren zeventig is dit dorp from scratch opgebouwd, speciaal voor de wintersport. Destijds vloog de projectontwikkelaar boven het gebied om te constateren dat zich rondom het zogenoemde Valmorel een geschikt skigebied bevond. Zo gezegd, zo gedaan, en dit jaar viert het wintersportdorp alweer zijn 40-jarig bestaan. Met een titel “werelds beste familieresort van 2014” op zak focust Valmorel zich met name op families met (kleine) kinderen en ouderen. Het is een traditioneel en kindvriendelijk dorp waar de hoofdstraat slechts toegankelijk is voor voetgangers. Valmorel bestaat uit vier verschillende hameaux (lees: groepjes huizen) en is klein genoeg om alles te voet te doen.

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Het skigebied van Valmorel bestaat uit 165 kilometer aan pistes, met veelal blauwe afdalingen. Heel handig uitgekiend is dat de hoeveelheid open skiliften gebaseerd is op het aantal geboekte appartementen, waardoor je nooit in ellenlange rijen staat bij de lift. Aangezien er onder het motto “Terug op de Latten” gereisd werd, zorgde dit voor de perfecte omstandigheden: mooie beginnerspistes, weidse uitzichten, rust en een heerlijk terras op de piste voor de broodnodige après ski versnaperingen. Mijn eerste ervaring met tartiflette in combinatie met een blond biertje op deze plek leidde tot een letterlijk hoogtepunt. Stel je voor: een klassiek, regionaal gerecht van gegratineerde aardappelen met ui, spek, kaas, en nog meer kaas.

Lees ook:  Een Epic Drive met Mazda door magisch IJsland!

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogRoadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Les Menuires (hoogte 2.850 meter)
Les Menuires is op kleinere schaal naast zeven andere resorts onderdeel van het skigebied Les Trois Vallées. In 1964 is het bouwen van dit wintersportdorp begonnen; inmiddels doet de vijfde generatie bouwwerken zijn intrede. Zo is Résidence Le Cœur des Loges een nieuw appartementencomplex en dus een architectonisch bouwwerk van de vijfde generatie. Breng zeker een bezoekje aan hun Le Bistrot des Cimes voor een viersterrenlunch (of diner, uiteraard), waar ik smikkelde van een crunchy tonijnsteak.

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Les Menuires kent drie hoofdwijken, waarvan La Croisette het hart van het dorp is. Dit is met name het thuis van de families, maar ook van de beste après ski gelegenheden. Daarnaast bevinden zich in Les Bruyètes en in Reberty de wat luxere chalets, waar men zelfs een privé kok in kan huren. Met name Reberty is hoger gelegen en geeft makkelijker toegang tot de pistes voor de ietwat gevorderde wintersporter. De andere wijken van Les Menuires kennen minder voorzieningen, zoals supermarkten en andere winkels, maar zijn allemaal wel verbonden met (een van) de drie hoofdwijken.

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Het skigebied Les Trois Vallées kent in totaal 600 kilometer aan pistes, waarvan 160 kilometer in en rondom Les Menuires. Daarnaast is er een ski-in/ski-out ratio van 100%, wat betekent dat je vanuit elke résidence zo de piste op kunt stappen. Ideaal, toch?

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

La Rosière (hoogte 2.650 meter)
In tegenstelling tot Valmorel en Les Menuires is La Rosière een dorp dat al bestond voordat het populair werd als wintersportresort. Dit heeft ervoor gezorgd dat de nieuwere generatie architectuur passend is bij de rustieke en charmante chalets die het gebied al kende. Er hangt een informele en flexibele sfeer en – naar horen zeggen – is de sneeuw er altijd goed. Waar er aan het begin van dit wintersportseizoen weinig sneeuw viel in de regio Savoie Mont Blanc, werd La Rosière niet getroffen door haar gunstige meteorologische ligging.

Lees ook:  Knus en kleinschalig: 5 campings in Europa die je niet over het hoofd mag zien!

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Ook hier vind je 160 kilometer aan pistes, waarvan het merendeel rode afdalingen zijn. Dit maakt dat het relatief gezien een resort is voor verder gevorderde wintersporters. Maar ook wij, als pers terug op de latten, konden ons ondanks het minder skideale weer en de pittige pistes heelhuids vervoeren naar de voet van de berg. Een leuk extraatje is dat La Rosière op een steenworp afstand ligt van de Italiaanse grens, en verbonden is met het Italiaanse skigebied La Thuile. Zo kan bijvoorbeeld ook een Dolce Vita Adventure geboekt worden, waarbij een tweedaagse skipas voor de Espace San Bernardo – het Frans-Italiaanse skigebied –, een hotelovernachting in een viersterrenhotel, entree tot een luxe spa en privé transfer inbegrepen is.

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Sneeuwpret
Behalve drie ochtenden op de ski’s onder leiding van Jean-Luc, Didier en Fab ondergingen we nog veel meer winterse activiteiten on- en off-piste. Tweemaal een sneeuwschoenwandeling by night leidde elk tot een nieuwe culinaire ervaring. Gedurende de eerste sneeuwschoenwandeling stopten we halverwege om even op te warmen, en wel met génépi – een zoete kruidenlikeur gemaakt van plantjes en kruiden die groeien in het rotsachtige hooggebergte van de Franse Alpen. Een heus Alpenshotje. De tweede sneeuwschoenwandeling bracht ons dwars door een bos naar een joert waar ik letterlijk wegsmolt bij een fondue Savoyarde. Een kaasfondue met Beaufort kaas en droge witte Apremont wijn afkomstig uit en karakteristiek voor de Savoie regio. Smelten en smullen!

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogRoadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Naast ski’s en sneeuwschoenen als vervoersmiddel, namen we tweemaal plaats op een slee. Waar we op de paret, een klein houten sleetje, on-piste zelf naar beneden sjeesden, slingerde Crevette en haar team ons in de rondte tijdens een hondenslederit.

Lees ook:  Dé hidden gems van de Portugese Algarve 

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogRoadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Na alle inspanning was het ook tijd voor ontspanning. Gelukkig beschikt Savoie Mont Blanc en zijn resorts over talloze spa’s, waar de spieren de nodige rust kunnen krijgen. Wil jij weten welk resort in de Savoie Mont Blanc regio het beste bij jouw wensen past? Neem dan even een kijkje op de website. Genieten gegarandeerd!

Roadtrippend en skiënd door de Savoie Mont Blanc - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy